Νταγιανάμαντι με τον «Ταρλά»!

By Μαρτίου 16, 2015

Είχαμε συνηθίσει από πέρυσι το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης να απασχολεί την επικαιρότητα λόγω της επικείμενης ανακατασκευής του, πότε με τις γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες, πότε με τις αδυναμίες των τοπικών φορέων σε θέματα προγραμματισμού και συνεννόησης με την Πολιτεία και κυρίως με τις δηλώσεις όλων εκείνων που έταζαν πολλά, αλλά έπρατταν ελάχιστα…

Και να, που ο «Ταρλάς» έρχεται ξανά να πρωταγωνιστήσει στα ρεπορτάζ, όχι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός που φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του, αλλά για την «ταμπέλα» που θέλουν να του κρεμάσουν στην κεντρική του πύλη!

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να «βαφτίσει» το ιστορικό γήπεδο της Λέσβου. Ξανά. Λες και το Στάδιο Μυτιλήνης δεν έχει όνομα. Βλέπετε, ξαφνικά δεν αρέσει σε κάποιους να αποκαλείται «Ταρλάς». Γιατί πρόκειται για τουρκικής προέλευσης τοπωνύμιο, που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε «δεν αρμόζει για το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης». Δηλαδή, η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση τα έχει όλα και το μόνο που της έλειπε ήταν ένα «ευπρεπισμένο» ελληνοπρεπές όνομα. Ας σοβαρευτούμε…

Μεσοβδόμαδα λοιπόν, ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή πως ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο όνομα του «Ταρλά». Μας συγχωρείτε κύριοι, αλλά η δημόσια αυτή διαβούλευση θα έπρεπε να ξεκινήσει πρωτίστως με το ερώτημα αν χρειάζεται ή όχι ένα νέο όνομα το Στάδιο Μυτιλήνης. Ποιος αποφάσισε ότι ντε και καλά πρέπει να γίνει νέο… μυστήριο βάφτισης; Ποιος ο λόγος; Γιατί αυτά τα περί… ζορ-ζορνά εξελληνισμού είναι επιεικώς αστεία αιτιολογία!

Θα περίμενε κανείς, η δημοτική αρχή και η Επιτροπή Σταδίου να ασχοληθούν σοβαρά με τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη και προσφάτως ανακαινισμένη αθλητική εγκατάσταση, δίχως να ενδιαφέρονται μόνο για τη λεζάντα που θα κοσμεί στο εξής τις όποιες φωτογραφίες του Σταδίου. Να βρουν λύσεις για το κατεστραμμένο ταρτάν του στίβου για παράδειγμα, πριν αναγάγουν σε πρώτιστο μέλημα, να δώσουν ένα δεύτερο όνομα.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όσο και αν προσπαθήσει κανείς, ο κόσμος δεν θα διαγράψει ποτέ την ιστορική ονομασία «Ταρλάς» από τη μνήμη του. Είναι ο ίδιος κόσμος που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ένα σωρό τοπωνύμια και λέξεις, που προέρχονται από την τούρκικη γλώσσα. Δεν ονομάτισε ποτέ κανείς Λέσβιος τον Καρά Τεπέ, Μαυροβούνι. Δε διέσχισε κανένα πευκοδάσος, αλλά το τσαμλίκι. Όχι επειδή έχει κανένα ζόρι ή γινάτι. Έτσι τα έμαθε από τους παππούδες του. Ούτε του αρέσουν τα νταβαντούρια και οι καβγάδες. Απλώς κρατά άσβεστες τις μνήμες και το παρελθόν του. Δεν τη διαγράφεις ποτέ την ιστορία και δεν την παζαρεύεις. Λαός που την ξεχνά είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Ούτε όμως θα την αλλάξει έτσι στα κουτουρού. Δεν αράδιασα τυχαία στις παραπάνω γραμμές καμιά δεκαριά λέξεις που προέρχονται από την τούρκικη γλώσσα και έχουν επικρατήσει ως τις μέρες μας. Το ότι τις χρησιμοποιούμε όλοι σχεδόν καθημερινά, δε σημαίνει πως δε μιλάμε ή δε γράφουμε… φαρσί τα ελληνικά! Ντιπ για ντιπ Έλληνες είμαστε, για όνομα του Θεού! Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η αστειότητα με τον τουρκικής προέλευσης «Ταρλά». Δεν ενοχλεί κανέναν, όπως συμβαίνει και με δεκάδες άλλες λέξεις, τις οποίες ούτε θέλουμε, ούτε πρόκειται να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας για να αισθανθούμε περισσότερο πατριώτες!

Κι επειδή θα βρεθούν κάποιοι, που θα πουν «ωραία, και τι προτείνεις εσύ;», αφού ξεκίνησε λοιπόν αυτή η δημόσια διαβούλευση, θα ήθελα να την προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας στην Επιτροπή Σταδίου και στο Δήμο Λέσβου γενικότερα να προσθέσει τουλάχιστον δύο ακόμα ονόματα σπουδαίων Λέσβιων αθλητών και αθλητριών, στα τρία που ήδη έχει καταγράψει ως τώρα (Κλεάνθης Παλαιολόγος, Ανδρέας Δαλαμπέκης, Χάρης Γραμμός), προχωρώντας όμως όχι σε ονοματοδοσία του ίδιου του Σταδίου, γιατί αυτό έχει όνομα και θα είναι πάντοτε συνυφασμένο στη μνήμη μας ως «Ταρλάς», αλλά δίνοντας καθένα από αυτά στις πέντε θύρες εισόδου του. Και δικαιωματικά, επειδή πρόκειται για Στάδιο και όχι απλά ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, έχουν θέση σε αυτό δύο σπουδαίες προσωπικότητες του στίβου από το νησί μας, με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις πλην του Κώστα Κεντέρη, το όνομα του οποίου δόθηκε το 2001 στο νεόδμητο τότε Στάδιο Καλλονής. Η Αλκινόη Κατσικαδέλλη των 23 χρυσών μεταλλίων σε Πανελλήνιους Αγώνες στα σπριντ, στο άλμα εις ύψος και στις μεσαίες αποστάσεις, αλλά και η Αγγελική Τσιολακούδη, χρυσή Μεσογειονίκης στον ακοντισμό το 2005, με πολλές σπουδαίες Πανελλήνιες επιτυχίες, αλλά και πλασαρίσματα στην πρώτη 8άδα Πανευρωπαϊκών και Παγκόσμιων πρωταθλημάτων.

Αν λοιπόν το θέμα είναι να τιμηθούν από το Δήμο Λέσβου μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αθλητισμού, που έκαναν περήφανο το νησί με τα κατορθώματά τους, ιδού μια καλή ευκαιρία και μάλιστα με πενταπλάσια απήχηση, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να… αλλάξουμε την ίδια την αθλητική ιστορία του τόπου μας.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη στήλη "Editorial" της αθλητικής εφημερίδας "ΡΕΒΑΝΣ των Σπορ", τη Δευτέρα 16-3-2015

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey