Άνοιξε ο δρόμος για τους 30άρηδες

28/02/2012 - 14:36

Μια μεγάλη νίκη για το μπάσκετ πέτυχε ο Παπάγου, που κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για το "νόμο των 30άρηδων", ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός, καταργώντας ουσιαστικά έναν κανονισμό της ΕΟΚ που "σκότωνε" τους έμπειρους αθλητές.

Συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια έχει επιβληθεί σε όλες τις κατηγορίες από τη Β' Εθνική και κάτω, ένας νόμος που απαγορεύει σε μια ομάδα να αποκτήσει (με μεταγραφή ή δανεικό) πάνω από έναν αθλητή που είναι άνω των 30 ετών (φέτος για παράδειγμα το όριο ήταν το 1980).

Αυτό ήταν κάτι που δυσκόλεψε πολύ μάλιστα και την πρωταθλήτρια Λέσβου Γέρα πέρυσι, στη διάρκεια του καλοκαιριού, που λόγω και της αργοπορημένης απόφασης της ΕΟΚ για την άνοδό της, αναγκάστηκε να κινηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες για τη στελέχωση του ρόστερ της, χωρίς ωστόσο να μπορεί να φέρει στη Μυτιλήνη περισσότερους από έναν έμπειρους παίκτες, αποκτώντας τελικά μόνο τον Άγκι Ιμπέζα.

Εκτός των άλλων, ο συγκεκριμένος κανονισμός της Ομοσπονδίας είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε έμπειρους παίκτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν μεταγραφή και αναγκαστικά σταματούσαν από την ενεργό δράση ή έμεναν έναν χρόνο χωρίς ομάδα.

Ο Παπάγου, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στο πρωτάθλημα της Α' ΕΣΚΑ, ξεκίνησε μια δικαστική κόντρα με την Ομοσπονδία, θέλοντας να αποδείξει ότι μια τέτοια απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Το δικαστήριο δικαίωσε τους "Στρατηγούς", δίονοντας το δικαίωμα να ενισχυθούν με δεύτερο αθλητή άνω των 30 ετών. Έτσι μετά τον Σημόπουλο από τον Προμηθέα Χαλανδρίου, ήρθαν σε συμφωνία με την "παλιά καραβάνα" της Α1 και κυπελλούχο Σαπόρτα με το Μαρούσι, Βαγγέλη Λογοθέτη, ο οποίος μάλιστα είχε αγωνιστεί στην Α1 με τη φανέλα της συγκεκριμένης ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί και έχει μεγάλη σημασία, ότι η απόφαση του δικαστηρίου δε σημαίνει αυτόματα ότι... καταργείται ο νόμος. Απλά πλέον -βάσει δεδικασμένου- κάθε αθλητής άνω των 30 ετών, που επιθυμεί να πάρει μεταγραφή, μπορεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό και να δικαιωθεί.

Όσο για το σκεπτικό του δικαστή: "Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός διότι αντίκειται στις διατάξεις του συντάγματος για ισότητα, ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και στο δικαίωμα στην άθληση. Το μέτρο όχι μόνο δέσμευε υπέρμετρα το δικαίωμα στην άθλημα, αλλά δεν αποδεικνυόταν ότι προστάτευε τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές. Αντίθετα η απόκτηση έμπειρων αθλητών δίνει την ευκαιρία μέσω της συνάθλησης στους νεαρούς παίκτες για τη δημιουργία προτύπων και ευγενούς άμιλλας".

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey