Από τα κύματα του Αιγαίου στο... Ρίο!

25/07/2016 - 10:24 Τελευταία τροποποίηση στις 27/07/2016 - 13:49

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη και συχνά σε βαθμό... απελπισίας, όμως πολλές φορές στο τέλος δικαιώνει τη σκληρή προσπάθεια. Ένας λόγος παραπάνω, όταν πρόκειται για την ίδια την επιβίωση...

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Λέσβος ζούσε στο ζενίθ του το προσφυγικό, στα απέναντι παράλια της Τουρκίας βρισκόταν μεταξύ πολλών άλλων και οι αδερλφές Μαρντίνι από τη Συρία, έχοντας εγκαταλείψει τη Δαμασκό. «Όλα ήταν καλά στη Συρία πριν τον πόλεμο», δηλώνει η 20χρονη Σάρα. «Κάποτε ήμασταν γύρω στους 50 κολυμβητές στη Συρία και τώρα μόλις δέκα. Σκέφτομαι το μέλλον μου. Θέλω να μπω σε κολέγιο και να παίρνω μέρος σε διεθνείς αγώνες όπως θέλει και η αδελφή μου. Αλλά αν μέναμε στη Συρία αυτό δε θα γινόταν ποτέ γιατί η κατάσταση εκεί δεν είναι καλή».

Η πρώτη απόπειρα να περάσουν το Αιγαίο σταμάτησε από το τουρκικό λιμενικό. Η δεύτερη, μέσα στη νύχτα με μια μικρή φουσκωτή βάρκα, πέρασε στην Ελλάδα. Σύντομα όμως, λόγω και των υπεράριθμων επιβατών της, άρχισε να παίρνει νερά. Τα αντικείμενα που θεωρούνταν περιττά, πετάχτηκαν στη θάλασσα, όμως δεν ήταν αρκετό. Κι έτσι, η Σάρα, η 17χρονη Γιούσρα, μαζί με τρεις ακόμη πρόσφυγες που γνώριζαν κολύμπι, βούτηξαν στη θάλασσα για να δώσουν μια ευκαιρία στη βάρκα να επιπλεύσει... «Δε φοβήθηκα πως θα πεθάνω. Οτιδήποτε και αν συνέβαινε γνώριζα κολύμπι και θα έφτανα στη στεριά. Το πρόβλημα όμως ήταν πως είχα 20 ανθρώπους μαζί μου. Στη Συρία εργαζόμουν ως ναυαγοσώστρια σε πισίνα, οπότε δε θα το συγχωρούσα στον εαυτό μου αν άφηνα κάποιον να πνιγεί», ανέφερε τότε η Σάρα.

Για τρεις ώρες, τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι που είχαν πέσει στη θάλασσα, ήταν γαντζωμένοι από τα σκοινιά της βάρκας και πάλευαν με τον αέρα και τα κύματα. Κάποια στιγμή έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, όπου δέχθηκαν άμεσα τις πρώτες περιποιήσεις από τους ντόπιους εθελοντές. Και μετά από λίγες ημέρες, το ταξίδι τους συνεχίστηκε. Οι δύο αδελφές Μαρντίνι ήταν από τις τυχερές. Πρόλαβαν τα ανοικτά σύνορα και έφτασαν αρχικά στην Αυστρία. Ακολούθως βρέθηκαν στη Γερμανία και εκεί βρήκαν το δικό τους "σπίτι", σε έναν κολυμβητικό σύλλογο του Βερολίνου, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό.

Οι συναθλητές τους από τη Γερμανία τις αγκάλιασαν αμέσως και οι ίδιες δεν άργησαν να μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης. Ο προπονητής τους, Σβεν Σπάνεκρεμπς, αναγνωρίζοντας το ταλέντο τους δήλωνε το περασμένο χειμώνα: «Μπορούν να κολυμπήσουν στο υψηλότερο επίπεδο στον αραβικό κόσμο, αλλά η Ευρώπη είναι διαφορετική». Αυτό όμως δεν εμπόδισε την 17χρονη Γιουσρά να κάνει τα δικά της όνειρα: «Ίσως ξεκινήσω το σχολείο, όταν μάθω γερμανικά. Θέλω να γίνω πιλότος και όσον αφορά την κολύμβηση θέλω να πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωνε εκείνη την περίοδο. Την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη αδελφή της, Σάρα, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με τη γραφειοκρατία, ώστε να φέρει και την υπόλοιπη οικογένειά της στη Γερμανία. 

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά από εκείνη τη μεγάλη περιπέτεια στα νερά του Αιγαίου, η μία εκ των δύο αδελφών ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το μεγάλο της όνειρο. Η 17χρονη Γιουσρά βρίσκεται στην αποστολή της ομάδας των προσφύγων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέΐρο. Πρόκειται για μια 10μελη αποστολή αθλητών και αθλητριών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω του πολέμου. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε μάλιστα πως θα υπάρχουν και 12 συνοδοί-προπονητές, που θα ταξιδέψουν μαζί τους στη Βραζιλία. Η ομάδα των προσφύγων, εκτός από την κολύμβηση, θα έχει επίσης εκπροσώπηση στο στίβο και στο τζούντο. Και είναι βέβαιο, ότι ανεξαρτήτως θέσης, θα αποσπάσουν το θερμό χειροκρότημα των φιλάθλων σε κάθε τους αγώνα...

Αναλυτικά, η ομάδα των προσφύγων για το Ρίο 2016:

Άνδρες
Ραμί Ανίς (Συρία) – κολύμβηση (φιλοξενείται στο Βέλγιο)
Γιετς Πουρ Μπίελ (Νότιο Σουδάν) – στίβος 800μ. (φιλοξενείται στην Κένυα)
Τζέιμς Ενγιάνγκ Τσινγκιελκ (Νότιο Σουδάν) – στίβος 400μ. (φιλοξενείται στην Κένυα)
Γιόνας Κιντέ (Αιθιοπία) – στίβος, μαραθώνιος (φιλοξενείται στο Λουξεμβούργο)
Πάολο Αμοτούμ Λοκόρο (Νότιο Σουδάν) – στίβος, 1.500μ. (φιλοξενείται στην Κένυα)
Ποπόλε Μισένγκα (Δημοκρατία του Κογκό) – τζούντο, 90κ. (φιλοξενείται στη Βραζιλία)

Γυναίκες
Ανζελίνα Νάντα Λοχάλιθ (Νότιο Σουδάν)- στίβος 1.500μ. (φιλοξενείται στην Κένυα)
Ρόους Ναθίκε Λοκονιέν (Νότιο Σουδάν) – στίβος 800μ. (φιλοξενείται στην Κένυα)
Γιολάντε Μπουκάσα Μαμπίκα (Δημοκρατία του Κογκό) – τζούντο, 70κ. (φιλοξενείται στη Βραζιλία)
Γιούσρα Μαρντίνι (Συρία) – κολύμβηση (φιλοξενείται στη Γερμανία)

Πληροφορίες | Sportsfeed.gr - Στέφανος Σουλιώτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey