Εκδηλώσεις για τα 73 χρόνια λευτεριάς της Λέσβου από τους Ναζί

12/09/2017 - 15:58

Σαββατοκύριακο ήταν και τότε, 9-10 Σεπτέμβρη του 1944, όταν οι Ναζί κατακτητές εγκατέλειπαν τα αιματοποτισμένα χώματα της λεσβιακής γης και ξημέρωνε ο ήλιος της λευτεριάς.

To Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, λοιπόν, ακριβώς 73 χρόνια μετά, ο Δήμος Λέσβου οργάνωσε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των συμπατριωτών μας, θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Η αναβάθμιση των εκδηλώσεων ξεκίνησε από πέρυσι, ύστερα από σχετικές προτάσεις των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, αλλά συνεχίστηκε φέτος με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων και δρομέων.

Στις 10:30 το πρωί, ξεκίνησε ο 2ος Αγώνας Δρόμου Τιμής και Μνήμης από τη Βίλα Ηλιόπουλου (Γκεστάπο) στη Σουράδα, με κατάληξη το Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια. Στο χώρο του τερματισμού έγινε απονομή τιμητικών επάθλων στους αθλητές, ενώ δίπλα από το Μνημείο λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφίας με τους 42 εκτελεσμένους συμπατριώτες μας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, με την παρουσία και των δύο μητροπολιτών του νησιού, χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Λέσβου κ. Παναγιώτη Τσουπή εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, καθώς και ομιλία του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα. Ακολούθησε προσκλητήριο των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της 98 ΑΔΤΕ, του Δήμου Λέσβου, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού,  Τουρισμού, Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, της ΠΕΑΕΕΑ, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και των Προσκόπων Λέσβου.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος και στρατιωτικό άγημα της 98 ΑΔΤΕ, έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τη μουσική μπάντα της Εθνοφυλακής Λέσβου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey