Τι σημαίνουν πρακτικά playoffs και playouts;

21/07/2016 - 14:50 Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2016 - 15:01

Η ΕΠΣ Λέσβου αποφάσισε από τη φετινή αγωνιστική περίοδο να επαναφέρει τα playoffs στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας, αυτή τη φορά όμως συμπεριλαμβάνοντας και την ανάδειξη του πρωταθλητή σε αυτά. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τα σωματεία, με τον Αίγειρο Μυστεγνών να εμφανίζεται δυσαρεστημένος και κάποιες άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Αιγέας Πλωμαρίου, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το νέο μέτρο.

Η διοργανώτρια προχώρησε σε αυτή την απόφαση για να κάνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό. Βέβαια δε λείπουν και κάποιες πιο τραβηγμένες αντιδράσεις, που κάνουν λόγο για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο (μέσω των έξτρα διαιτησιών), αφού θα προστεθεί στην αγωνιστική περίοδο ένα ακόμα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών, τόσο για τους πρωτοπόρους όσο και για εκείνους που διεκδικούν την παραμονή.

Τι σημαίνουν όμως πρακτικά τα playoffs στην Α' Κατηγορία; Για να ξεδιαλύνει τις απορίες, αφού πολλά λανθασμένα ακούγονται και... διαβάζονται αυτές τις ημέρες, το "SL" επιχειρεί να εφαρμόσει το νέο μέτρο στα δεδομένα του περσινού πρωταθλήματος. Ας δούμε πώς θα ξεκινούσαν τα playoffs οι ομάδες, με ποιο μπόνους πόντων και πώς θα διαμορφωνόταν ο νέος πίνακας.

  • Σύμφωνα με το μέτρο της ΕΠΣΛ, ο 1ος στην κατάταξη ξεκινά αρχικά με 6 βαθμούς, ο 2ος με 3β, ο 3ος με 2β, και ο 4ος με 1β. Επιπρόσθετα, ο 1ος θα παίρνει +1 βαθμό για κάθε διαφορά 5 πόντων από τον 2ο και εφόσον το πηλίκο είναι 2,5+, τότε θα στρογγυλοποιείται προς τα πάνω στον πρώτο ακέραιο.
  • Ο Αίγειρος Μυστεγγνών (1ος) συγκέντρωσε 83 βαθμούς, ο Αιγέας (2ος) είχε 66 βαθμούς και η διαφορά τους ήταν συνολικά 17 βαθμοί. Το πηλικό της διαίρεσης με το 5 ισοδυναμεί με 3,4 και αφού είναι >2,5 στρογγυλοποιείται προς τα πάνω στον πρώτο ακέραιο, δηλαδή στο 4.

Έτσι ο ειδικός πίνακας των playoffs θα ήταν ο εξής:

  Βαθμολογία Β. Μπόνους Σύνολο
1. Aίγειρος Μυστεγνών 6 +4 10
2. Αιγέας Πλωμαρίου 3   3
3. Ατρόμητος Ανεμώτιας 2   2
4. Αετός Λουτρών 1   1

Με τα περσινά δεδομένα, στον Αίγειρο Μυστεγνών θα είχαν δηλαδή μια διαφορά 7 βαθμών να διαχειριστούν απέναντι στον 2ο Αιγέα Πλωμαρίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως άλλο το (κάθε) πέρυσι κι άλλο το (κάθε) φέτος, αφού η δυναμική των ομάδων αλλάζει αισθητά κάθε καλοκαίρι... Και μπορεί σε ένα μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών, η διαφορά αυτή να καλυοπτόταν δύσκολα, όμως αν η απόσταση που θα χωρίζει φέτος τον 1ο από τον 2ο δεν είναι χαοτική όπως πέρυσι, τότε όλα θα είναι ανοικτά σε σχέση με την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Εκεί ποντάρει η ΕΠΣΛ ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, έχοντας ωστόσο... απέναντι της τον περσινό πρωταθλητή, που θα ήθελε να αποφύγει φέτος (εφόσον τα καταφέρει) την περιπέτεια των playoffs και... συμμάχους όλες τις υπόλοιπες ομάδες, που θεωρούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητές τους ως προς τη διεκδίκηση του τίτλου. Βέβαια, από φέτος ο πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου (που θα έχει επικρατήσει και στον τελικό Λέσβου-Λήμνου) προβιβάζεται απ' ευθείας στη αναδιαρθρωμένη Γ' Εθνική, όπου το κόστος συντήρησης μιας ομάδας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο. Να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που ο πρωταθλητής δεν κατέβει να αγωνιστεί στη Γ' προβλέπεται επίσης πρόστιμο ύψους 2.000€, καθώς και αφαίρεση 5 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα που θα λάβει μέρος.

Από φέτος πάντως θα υπάρχουν και playouts στην ουρά του πίνακα. Πλην της τελευταίας ομάδας που υποβιβάζεται απ' ευθείας, οι τέσσερις ομάδες στις θέσεις πάνω από τον ουραγό θα αγωνιστούν επίσης σε ένα μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών. Και εδώ ισχύουν τα ίδια κριτήρια, καθώς επίσης και η πριμοδότηση της ομάδας που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους, σε περίπτωση που απέχει 5+ βαθμούς από την επόμενη στον πίνακα.

  • Σύμφωνα με το μέτρο της ΕΠΣΛ, από αυτές τις τέσσερις ομάδες, ο 1ος στην κατάταξη ξεκινά αρχικά με 6 βαθμούς, ο 2ος με 3β, ο 3ος με 2β, και ο 4ος με 1β. Επιπρόσθετα, ο 1ος θα παίρνει +1 βαθμό για κάθε διαφορά 5 πόντων από τον 2ο και εφόσον το πηλίκο είναι από 2,5+, τότε θα στρογγυλοποιείται προς τα πάνω στον πρώτο ακέραιο.
  • Ο Βύρων Μόριας (34β) απείχε μόνο 1β από τον Αχιλλέα Πέτρας (33β). Επομένως το πηλικό της διαίρεσης με το 5 ισοδυναμεί σε 0,2, που είναι <2,5. Άρα, ο Βύρων δεν θα είχε έξτρα μπόνους στον ειδικό πίνακα των playouts.

Έτσι ο ειδικός πίνακας των playouts θα ήταν ο εξής:

  Βαθμολογία Β. Μπόνους Σύνολο
1. Βύρων Μόριας 6 0 6
2. Αχιλλέας Πέτρας 3   3
3. Ερμής Παμφίλων 2   2
4. Αλκιβιάδης Κ. Τρίτους 1   1
Υποβιβάζεται απ' ευθείας
Προοδευτική Σκ. Καλλονής

Αναμφίβολα, οι προθέσεις της ΕΠΣ Λέσβου θεωρούνται θετικές ως προς το ενδιαφέρον του νέου πρωταθλήματος. Όμως, η διοργανώτρια οφείλει να εξετάσει και το ζήτημα των διαιτησιών, αφού τα κόστη έχουν εκτοξευτεί δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και γενικώς η περίοδος δεν βοηθά για +3 εντός έδρας ματς, έστω και αν το πρωτάθλημα θα έχει φέτος δύο (εντός έδρας) αγωνιστικές λιγότερες, αφού θα διεξαχθεί με 14 ομάδες. Ίσως, ένα ή και περισσότερα παιχνίδια των playoffs ή των playouts, να έπρεπε να διεξαχθούν με μηδενικό εξοδολόγιο διαιτησίας, ώστε να βοηθηθούν οι ομάδες που συνεχώς πληρώνουν (παράβολα, διαιτησίες, γιατρούς, πρόστιμα κτλ), αλλά ταυτόχρονα να εναρμονιστούν και οι διαιτητές στο κλίμα της εποχής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey