Η πριμοδότηση αλλάζει τις ισορροπίες

28/04/2017 - 13:19

Πολλές συζητήσεις έχει ανοίξει η πριμοδότηση των ομάδων στα playoffs της Α' ΕΠΣ Λέσβου, αφού μπορεί στο ξεκίνημα της χρονιάς η ΕΠΣ Λέσβου να είχε την καλύτερη πρόθεση ώστε να γίνει η ανάδειξη του πρωταθλητή πιο ανταγωνιστική, αλλά στην πράξη παρατηρείται το... οξύμωρο ενώ οι τρεις πρώτοι ισοβάθμησαν, να ξεκινούν τους αγώνες μπαράζ με διαφορετικούς βαθμούς.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και στη διάρκεια της κλήρωσης, αφού χωρίς να προκύπτει βαθμολογική διαφορά από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, υπάρχει τέτοια στο ξεκίνημα των playoffs. Η ΕΠΣΛ έκανε το λάθος το καλοκαίρι να προαποφασίσει ότι η κάθε ομάδα θα ξεκινά με συγκεκριμένους βαθμούς τη διαδικασία των playoffs. Όμως αυτή δεν θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη από τη συνολική αγωνιστική εικόνα κάθε ομάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό το σκεπτικό, οι άνθρωποι της Ένωσης σκέφτηκαν πώς θα λύσουν το ενδεχόμενο ζήτημα να υπάρχει μεγάλη διαφορά βαθμών ανάμεσα στον 1ο και στον 2ο, αλλά δεν προέβλεψαν τι θα γινόταν σε περίπτωση ισοβαθμίας. Πόσο μάλλον σε μια τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή.

Ασφαλώς και το σύστημα πριμοδότησης είναι προαποφασισμένο, οπότε δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης. Αλλά στην πράξη, μπορεί ο πρωταθλητής να κριθεί από το μπόνους και μόνο, οπότε ουσιαστικά αυτό να αλλάξει τις ισορροπίες. Η ΕΠΣΛ είχε εξαρχής σκοπό να μετατρέψει τη διαδικασία σε πιο ενδιαφέρουσα, αλλά το πιο δίκαιο θα ήταν ένα σύστημα σαν τα playoffs της Super League.

Εκεί, η ομάδα της τελευταίας θέσης ξεκινά χωρίς βαθμό και κάθε άλλη ομάδα παίρνει ως μπόνους το 1/5 της βαθμολογικής της διαφοράς από αυτήν. Πρακτικά, στους δύο πίνακες που παρουσιάζει το "SL" φαίνεται η διαφορά των δύο συστημάτων:

  Βαθμολογία με σύστημα ΕΠΣ Λέσβου Β.
1. Αίγειρος Μυστεγνών 6
2. Αιγέας Πλωμαρίου 3
3. Διαγόρας Αγ. Παρασκευής 2
4. Αετός Λουτρών 1

 

  Βαθμολογία με σύστημα Super League Β.
1. Αίγειρος Μυστεγνών 1
2. Αιγέας Πλωμαρίου 1
3. Διαγόρας Αγ. Παρασκευής 1
4. Αετός Λουτρών 0

*Αίγειρος, Αιγέας και Αετός είχαν +7 από τον Αετό. Επομένως η διαίρεση 7/5=1,4 και με τη στρογγυλοποίηση 1.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey