Ομάδα ενός ημιχρόνου!

26/03/2015 - 14:06 Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2015 - 21:54

Η αγωνιστική συμπεριφορά του Αιολικού στο φετινό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ιδίως όσο περνούν οι αγωνιστικές, είναι ολοφάνερο πια πως ακολουθεί μια πτωτική γραμμή με τους βαθμούς σταδιακά να λιγοστεύουν και σε αμυντικό επίπεδο, το παθητικό της ομάδας να αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα. Το "SL" επιχειρεί σήμερα μια μικρή ανάλυση με βάση τις 23 Αγωνιστικές που έχουν κυλήσει στον 3ο όμιλο, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τα δύο πρόσωπα του Αιολικού συγκριτικά με τον Α' και το μισό Β' Γύρο.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει το καλοκαίρι η προετοιμασία της ομάδας. Ο Αιολικός του Α' Γύρου, ασχέτως αν έπαιζε καλό ή κακό ποδόσφαιρο αφού το ρεπορτάζ δεν εξέταζει την ποιότητα της ομάδας αλλά την αποτελεσματικότητά της, εμφάνισε στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος μια φρεσκάδα που απεικονίζεται ξεκάθαρα και στον τρόπο παιχνιδιού του, ο οποίος δε διέφερε σε σχέση με το πρώτο ή το δεύτερο 45λεπτο. Χαρακτηριστικά, οι "κυανόλευκοι" συγκέντρωσαν 30 βαθμούς στον Α' Γύρο με 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 23 γκολ υπέρ και 12 κατά.

Εμβαθύνοντας στη διαφορά τερμάτων, διαπιστώνεται πως επιθετικά η ομάδα συμπεριφερόταν ισορροπημένα πετυχαίνοντας 10 γκολ στα Α' ημίχρονα και 13 γκολ στα Β' Ημίχρονα των αγώνων της. Παράλληλα, είχε μια σταθερότητα στην επαφή της με τα δίχτυα ανά 15λεπτο, με ιδιαίτερη παραγωγικότητα στο τελευταίο τέταρτο των παιχνιδιών της. Στα μισά ματς του Β' Γύρου όμως, παρατηρείται στροφή στην επιθετική συμπεριφορά της ομάδας, που προσπαθεί να χτυπήσει στο ξεκίνημα κάθε αγώνα, σκοράροντας τα 4 από τα 5 γκολ στο πρώτο ημίωρο και ένα μόνο στο τελευταίο τέταρτο, το οποίο στον Α' Γύρο ήταν το παραγωγικότερό της!

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Α' - Β' ΓΥΡΟΥ

Α' ΓΥΡΟΣ  ΕΠΙΘΕΣΗ 23 γκολ (14 ματς) .... Β' ΓΥΡΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ 5 γκολ (7 ματς)
    +3 γκολ με ΑΟ Κύμης       +3 γκολ με ΑΟ Κύμης
  Α' Ημίχρονα: 10 γκολ ....   Α' Ημίχρονα: 4 γκολ
  Β' Ημίχρονα: 13 γκολ ....   Β' Ημίχρονα: 1 γκολ
0'-15': 4 46'-60': .....4 .... 0'-15': 3 46'-60': .....0
16'-30': 4 61'-75': .....4 .... 16'-30': 1 61'-75': .....0
31'-45': 2 76'-90': .....5 .... 31'-45': 0 76'-90': .....1

Σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί η διαφορά που παρατηρείται επιθετικά, επιχειρήσαμε να αναλύσουμε και την αμυντική συμπεριφορά του Αιολικού κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα, λίγο - πολύ γνωστά σε όλους, ενίσχυσαν την άποψη πως το τεχνικό τιμ προφανώς σχεδίασε το καλοκαίρι τις προπονήσεις με διαφορετικό σκεπτικό σε σχέση με τους στόχους που είχε αφήσει να εννοηθεί η διοίκηση ότι διεκδικούσε η ομάδα. Ο Αιολικός του Α' Γύρου χαρακτηρίστηκε από μια επιπολαιότητα στον αμυντικό τομέα, κατά το ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου. Από τα 12 γκολ παθητικό που είχε η ομάδα της Μυτιλήνης στον Α' Γύρο, συνολικά 8 τα είχε δεχθεί στο πρώτο τέταρτο κάθε 45λεπτου. Κάτι που διορθώθηκε αισθητά στο ξεκίνημα του Β' Γύρου, με τον Αιολικό να μην έχει δεχθεί γκολ στο πρώτο 45λεπτο των αγώνων του. Όμως, εμφάνισε πλέον μια χαρακτηριστική αδυναμία όσο περνούσε η ώρα στα παιχνίδια του, δεχόμενος 7 γκολ στα δεύτερα 45λεπτα, τα 5 εκ των οποίων στο χρονικό τέταρτο 76'-90', εκεί δηλαδή που παραδοσιακά κρίνονται τα ματς και οι βαθμοί... 

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Α' - Β' ΓΥΡΟΥ

Α' ΓΥΡΟΣ ΑΜΥΝΑ 12 γκολ (14 ματς) .... Β' ΓΥΡΟΣ ΑΜΥΝΑ 7 γκολ (7 ματς)
  Α' Ημίχρονα: 7 γκολ ....   Α' Ημίχρονα: 0 γκολ
  Β' Ημίχρονα: 5 γκολ ....   Β' Ημίχρονα: 7 γκολ
0'-15': 4 46'-60': .....4 .... 0'-15': 0 46'-60': .....1
16'-30': 1 61'-75': .....0 .... 16'-30': 0 61'-75': .....1
31'-45': 1 76'-90': .....1 .... 31'-45': 0 76'-90': .....5

Συμπερασματικά, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως η προετοιμασία του Αιολικού το καλοκαίρι εστίασε σε ένα πρόωρο φορμάρισμα, ώστε η ομάδα να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στον Α' Γύρο, παρουσιάζοντας ένα φαινόμενο ιδιαίτερως συνηθισμένο στις μεγαλύτερες κατηγορίες, με συλλόγους που πηγαίνουν... τρένο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και στη συνέχεια περιορίζονται σε μια εύκολη και άνετη παραμονή. Ο Αιολικός όμως, αποτελώντας μια ομάδα που είχε στόχο να κάνει πρωταθλητισμό, θα έπρεπε να έχει διαχειριστεί πολύ καλύτερα τις δυνάμεις του μέσα στην αγωνιστική περίοδο, ώστε το φορμάρισμά του να έρθει σταδιακά, κάνοντας τη διαφορά στην κρίσιμη τελική ευθεία του πρωταθλήματος, εκεί όπου κρίνεται και η επίτευξη ή μη των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Αναμφίβολα, οι εκτιμήσεις του ρεπορτάζ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ως σκέψεις και στο μυαλό όσων κρατούν διοικητικά τις τύχες της ομάδας στα χέρια τους. Ενδεχομένως λοιπόν, η στατιστική αυτή καταγραφή των συμπεριφορών της ομάδας να τους φανεί χρήσιμη. Σε ότι μας αφορά, τα δεδομένα που εξήχθησαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που σχεδιάστηκε το καλοκαίρι για να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν (έστω και με λίγη τύχη) μέχρι τέλους τον τίτλο και την άνοδο, δουλεύτηκε τόσο στην προετοιμασία της όσο και στη διάρκεια της περιόδου με εντελώς διαφορετικό τρόπο μέσα στο γήπεδο. Ο Αιολικός, που πολλοί θα περίμεναν να βρίσκεται σε τέτοια βαθμολογική κατάσταση ώστε να σπριντάρει στην τελική ευθεία, αποδείχθηκε σαν τους δρομείς που φέρουν τον τίτλο του "λαγού", οι οποίοι ανοίγουν το ρυθμό στο ξεκίνημα μιας κούρσας και εν συνεχεία αποσύρονται διακριτικά, όταν οι υπόλοιποι αθλητές μπουν στα κρίσιμα τελευταία μέτρα της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey