Ταουσιάνης: "Οι στόχοι μας είναι υψηλοί"

12/08/2015 - 12:02 Τελευταία τροποποίηση στις 12/08/2015 - 15:13

Ο Γιάννης Ταουσιάνης, στην πρώτη συνέντευξη ως προπονητής του Αιολικού, μιλά αποκλειστικά στο "SL" για τις πρώτες του ημέρες στη Μυτιλήνη, τη μέχρι τώρα προετοιμασία, τις μεταγραφές, τα φιλικά, αλλά και τους στόχους των "κυανόλευκων", θέτοντας εξαρχής πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, χωρίς άγχος και με πλήρη επίγνωση της θέσης, των προσπαθειών της διοίκησης, αλλά και της ιστορίας αυτής της ομάδας.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την έλευσή σας στον Αιολικό. Οι πρώτες εντυπώσεις;

«Είναι οι μέρες αυτές που καθημερινά προσπαθούμε, όσο γίνεται και σε πιο γρήγορο ρυθμό γιατί η ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής για την έναρξη του πρωταθλήματος είναι 6 Σεπτέμβρη, σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα να περάσουμε αυτά τα πράγματα που οραματιζόμαστε και θέλουμε να δούμε από την ομάδα στο γήπεδο. Είναι δέκα μέρες, στις οποίες βλέπω πραγματικά μια πολύ καλή διάθεση από τα παιδιά και πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση σε ότι στόχους έχουμε καθημερινά στην προπόνηση, τέτοια ώστε ομολογώ ότι παρατηρώ εφαρμογή όσων προσπαθούμε να περάσουμε, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι περίμενα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.»

Στις πρώτες σας δηλώσεις ως προπονητής του Αιολικού είχατε μιλήσει για 3-4 προσθήκες. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο. Από το επίπεδο ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών, αλλά και από την πληρότητα ως τώρα του ρόστερ είστε ικανοποιημένος;

«Ναι, μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο προσθήκες. Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο δεν είμαστε έξω από τον προγραμματισμό που είχαμε θέσει. Πράγματι, αυτό που ψάχναμε τις τελευταίες ημέρες ήταν δύο ποδοσφαιριστές στην επιθετική γραμμή, ενός που να μπορεί να αγωνιστεί ως σέντερ φορ και ενός περιφερειακού. Οπότε με την απόκτηση του Ιορδανίδη, αυτό που μας μένει είναι η ανεύρεση ενός σέντερ φορ, χωρίς αυτό να αποκλείει, όπως είχα πει και στη διοίκηση τις πρώτες μέρες, ότι με την πάροδο της προετοιμασίας, αν δούμε και αν κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο ώστε να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η ομάδα, δεν θα προχωρήσουμε σε ακόμα μία κίνηση. Μέχρι τώρα όμως θεωρώ ότι είμαστε σε καλό βαθμό ετοιμότητας, σε ότι αφορά το υπάρχον ρόστερ.»

Η περίπτωση του Ιορδανίδη, ενός παίκτη με πολλές παραστάσεις από εθνικές κατηγορίες, ήρθε μετά από μια αναποδιά στην περίπτωση του Κωνσταντίνοφ. Να περιμένουμε ότι θα βγει σε καλό και το μπέρδεμα στην υπόθεση του Πόποβιτς;

«(γέλια) Μερικές φορές στη ζωή λένε πώς όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Όσον αφορά την αναποδιά του Κωνσταντίνοφ. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι ο Ιορδανίδης ήταν η πρώτη μας επιλογή από κάποιους ποδοσφαιριστές, που είχαμε ελέγξει και είχαμε μελετήσει για αυτή τη θέση. Δεν σας κρύβω λοιπόν, ότι ο Ιορδανίδης ήταν στην κορυφή των προτιμήσεών μας, λόγω των ικανοτήτων του παίκτη και των χαρακτηριστικών που τον συνοδεύουν. Σαφώς κι εκείνος από τη μεριά του περίμενε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, για να κάνει την καλύτερη επιλογή. Περίμενε κάποιες προτάσεις από ανώτερες κατηγορίες και κάπου εκεί καθυστέρησε η περίπτωση του Ιορδανίδη και στραφήκαμε από την πλευρά μας στην περίπτωση του Κωνσταντίνοφ. Όπως ξέρετε όμως προέκυψε αυτό το μπέρδεμα και τελικά καταφέραμε να φέρουμε στην ομάδα την πρώτη μας επιλογή. Ας ελπίσουμε τώρα ότι και στην περίπτωση του Πόποβιτς, θα συμβεί κάτι παρόμοιο. Αν και ο Πόποβιτς είχε τα χαρακτηριστικά που αναζητούσαμε σε αυτή τη θέση.»

Ο Αιολικός ψάχνει δηλαδή έναν υψηλόσωμο επιθετικό, που εκτός από το να σκοράρει, θα μπορεί να ανοίγει διαδρόμους στους συμπαίκτες του, παίζοντας με πλάτη;

«Εμείς θα θέλαμε έναν ποδοσφαιριστή, που να μπορεί να τα κάνει όλα! (γέλια). Δεν το συζητάμε. Και ψηλός να είναι και γρήγορος να είναι και έξω από την περιοχή να παίζει. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ψηλός πάντως, αρκεί να είναι καλός. Σαφώς και αναζητούμε συγκεκριμένα σωματοτυπικά χαρακτηριστικά, περίπου όπως αυτά που αναφέρθηκαν, αλλά δεν θα πούμε όχι σε κανέναν ποδοσφαιριστή που ξέρει να κάνει τη δουλειά του εκεί μπροστά.»

Πότε περίπου θα είναι έτοιμος ο Αιολικός να δώσει το πρώτο του φιλικό, ώστε να δούμε στο γήπεδο κάποια πράγματα από όσα δουλεύονται στις προπονήσεις;

«Την Πέμπτη ξεκινά μια σειρά φιλικών αγώνων, μέσα από την οποία θέλουμε να δώσουμε αγωνιστικούς ρυθμούς σε όλα τα παιδιά και σιγά-σιγά, μέσα από τη διαδικασία των φιλικών, να μπορέσει ο κάθε ποδοσφαιριστής να εξοικειωθεί με τον συμπαίκτη του, να αρχίσουν οι συνεργασίες που θέλουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα από κάθε παιχνίδι. Σε ποια πράγματα δηλαδή χρειάζεται να δουλέψουμε, ώστε να βελτιωνόμαστε από μέρα σε μέρα. Είναι μια διαδικασία αγωνιστικού ρυθμού, δεσίματος μεταξύ των ποδοσφαιριστών, συνεργασίας και εξαγωγής συμπερασμάτων, σχετικά με την τακτική μας, τι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, τι να διορθώσουμε.»

Για τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, που βέβαια δεν έχει καταρτιστεί ακόμη αλλά λίγο-πολύ ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, έχετε άποψη; Πολλοί στην κατηγορία θεωρούν ότι ο Αιολικός είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους αντιπάλους του σε επίπεδο υλοποίησης σχεδιασμού, στην εκκίνηση της περιόδου...

«Για να είμαι ειλικρινής, χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιον, δεν ασχολούμαι αυτή τη στιγμή με τις αντίπαλες ομάδες, όταν δεν ξέρουμε κιόλας ποιες θα είναι ακριβώς αυτές που θα βρούμε στο δρόμο μας. Είναι η περίοδος που μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε εμείς αυτό το σύνολο, που όποιος και να βρεθεί απέναντί μας, θα δημιουργούμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των στόχων μας. Μπορεί ο Αιολικός να δείχνει τη συγκεκριμένη στιγμή, ότι είναι λίγο πιο μπροστά όσον αφορά το ρόστερ, αλλά όλες οι ομάδες τις επόμενες ημέρες θα ενισχυθούν και νομίζω ότι θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα. Ακούγεται ότι η Σπάρτη θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικούς στόχους, αλλά είμαι σίγουρος ότι και άλλες ομάδες θα βρεθούν ανταγωνιστικές στον όμιλό μας. Κι αν τώρα μπορεί να μην έχουν συμπληρώσει ένα τέτοιο ανταγωνιστικό ρόστερ, είναι δεδομένο πως θα ενισχυθούν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.»

Σας αγχώνει ο τίτλος του φαβορί, που μπορεί κάποιοι εκ των αντιπάλων να σας προσάπτουν, για την άνοδο;

«Όχι, γιατί εξαρχής η δυναμική και οι στόχοι του Αιολικού έτσι κι αλλιώς είναι υψηλοί. Οπότε αυτό είναι δεδομένο. Είναι κομμάτι της δουλειάς μας και της καθημερινότητάς μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίζουμε. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Γι' αυτό βρισκόμαστε στον Αιολικό!»

Μια πιθανή παράταση στην πρεμιέρα της Γ' Εθνικής, θα είναι καλή ή άσχημη εξέλιξη για τον Αιολικό;

«Το να έχεις περισσότερες ημέρες να δουλέψεις, σίγουρα είναι προς όφελος. Ποτέ δεν ξέρεις όμως αν θα βγει σε καλό ή όχι. Είναι υποκειμενικό. Γιατί θα μπορούσαμε να πούμε, ότι αφού εμείς είμαστε πιο μπροστά έναντι των υπολοίπων στο ρόστερ ή στις προπονήσεις, μας συμφέρει να ξεκινήσουμε στην ώρα μας. Κατά γενική ομολογία όμως, αφού κι εμείς καινούρια ομάδα θα είμαστε, όσες περισσότερες μέρες έχεις να δουλέψεις, καλό είναι.»

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ποια είναι η πιο δυνατή γραμμή του Αιολικού;

«Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να φτιάξουμε δυνατές όλες τις γραμμές. Ένα δυνατό σύνολο. Ίσως τις πρώτες ημέρες να έχουμε ασχοληθεί περισσότερο με την επίθεση, αλλά σαφώς τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες φάσεις του παιχνιδιού, για να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα ανταποκρίνεται σε άμυνα, επίθεση και μεταβάσεις, να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Γιατί είναι υποχρέωσή σου, όταν θες να δημιουργήσεις ένα σύνολο ποιοτικό, διεκδικώντας υψηλούς στόχους, να είσαι σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού σε καλό επίπεδο. Άσχετα, αν σαν ταυτότητα ομάδας, σαφώς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο που θα έχει ως βασικό του στοιχείο το δημιουργικό κομμάτι.»

Και μια πιο προσωπική ερώτηση για το τέλος. Οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη ζωή στη Μυτιλήνη; Νησιώτης και εσείς, αλλά η Κρήτη είναι αλλιώς...

«Κατ' αρχήν η Μυτιλήνη ήταν πάντοτε ένα μέρος, που μου δημιουργούσε θετική αίσθηση, κάθε φορά που ερχόμουν. Μου άρεσε αυτό που έβλεπα σαν εικόνα. Αν και έχω έρθει μόνο για αγώνες, πάντα υπήρχε μια θετική αύρα για το νησί. Μέχρι τώρα βέβαια δεν μου έχει δοθεί η ευκαιρία να δω περισσότερα από τις ομορφιές του νησιού, γιατί όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πολλή δουλειά και καθόλου χρόνος.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey