Αυστραλία U23 καλεί Αρμενάκα!

15/03/2017 - 15:20 Τελευταία τροποποίηση στις 15/03/2017 - 15:34

Τον Πάνο Αρμενάκα σίγουρα τον θυμάστε οι περισσότεροι. Πρόκειται για ένα πραγματικά ποδοσφαιρικό "wonderkid", στα πόδια του οποίου "σφάχτηκαν" πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, διακρίνοντας το τεράστιο ταλέντο του σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία. 

Ο εκ Πλωμαρίου Αρμενάκας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Διαθέτει τρεις υπηκοότητες, αφού γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (απ' όπου κατάγεται η μητέρα του), μεγάλωσε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (εκεί όπου μετοίκησε σε μικρή ηλικία ο πατέρας του), αλλά έρχεται ακόμη τα καλοκαίρια στο νησί μας, αφού η οικογένειά του κρατά σφικτά τους δεσμούς της με τη Λέσβο. Ο ίδιος προσπάθησε αρκετά για να βρει την ποδοσφαιρική του άκρη στην Ευρώπη.

Περιηγήθηκε σε όλες τις μεγάλες ακαδημίες συλλόγων με τεράστια ιστορία, όπως της Μπαρτσελόνα και της Μίλαν, πριν αποκτήσει τα δικαιώματά του η Γουότφορντ, όχι γιατί είχε πιο εντυπωσιακές αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά γιατί κατόρθωσε να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση στους γονείς του στην Αγγλία. Έπαιξε εκεί και στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιταλία για λογαριασμό της Ουντινέζε, συλλόγου επίσης συμφερόντων της οικογένειας Πότσο, η οποία διατηρεί ακόμη στην ιδιοκτησία της και την ισπανική Γρανάδα.

Σε ηλικία 16 ετών, ο Πάνος Αρμενάκας ήρθε στη χώρα μας για να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Ήταν Δεκέμβρης του 2013, όταν επιλέχθηκε στην αποστολή της εθνικής παίδων (U17) για το φιλικό με την Ιταλία. Τον Αύγουστο του 2014, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής εφήβων (U19) τον συμπεριλαμβάνει στην αποστολή για τα φιλικά με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτοτε, ο Αρμενάκας προτιμά την Αυστραλία. Τι μεσολάβησε όμως; Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας κινείται μεθοδικά, ώστε να κάνει "δικό" της τον ποδοσφαιριστή. Τον συμπεριλαμβάνει αρχικά στην αποστολή για το "Nike International Friendlies Τournament", που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2014 και στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα στον Πάνο Αρμενάκα να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17, που διοργανώθηκε στη Χιλή, τον Οκτώβριο του 2015. 

Το "SL" συνομίλησε με τον ατζέντη του, Τάσο Παπαδόπουλο, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει το τοπίο... "Είναι προσωπική μας επιλογή να ενσωματωθεί στην Εθνική Αυστραλίας" μας εξηγεί. "Ο Πάνος ήρθε όντως το 2013 να αγωνιστεί για την U17 της Ελλάδας, αλλά ούτε τότε, ούτε και στα επόμενα φιλικά το 2014 με την U19 χρησιμοποιήθηκε σωστά αγωνιστικά από τις μικρές εθνικές της χώρας μας. Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι στην παρούσα φάση, η Αυστραλία θα είχε να προσφέρει περισσότερα στον ποδοσφαιριστή. Εξάλλου αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερο σεβασμό, καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί."

Σε ερώτηση για το αν η επιλογή του είναι οριστική και αμετάκλητη, ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει: "Όχι. Δεν είναι δεσμευτικό. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα, εάν το επιθυμεί η Ελλάδα, να αγωνιστεί ο Πάνος στην εθνική. Εφόσον δείξουν στην ΕΠΟ ότι τον θέλουν πραγματικά, θα μπορούσε να παίξει στο μέλλον, αφού μόνο η ανδρών δεσμεύει έναν παίκτη γι την επιλογή του. Μέχρι να συμβεί αυτός όμως, θα συμμετέχει στην ομάδα της Αυστραλίας."

Μόλις χθες, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας ανακοίνωσε μια 22άδα ποδοσφαιριστών, που αγωνίζονται σε ομάδες της Ευρώπης, η οποία θα βρεθεί στη Μούρθια της Ισπανίας από τις 20 έως τις 28 Μαρτίου, για να λάβει μέρος σε δύο φιλικές συναντήσεις με την Αυστρία και τη Φιλανδία. Πρόκειται για μια διαδικασία, από την οποία οι Αυστραλοί ευελπιστούν να βρεθούν νέα ταλέντα, που θα πλαισιώσουν τους "Socceroos" της εθνικής ανδρών, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Ελληνοαυστραλός Άγγελος Ποστέκογλου, "χτίζοντας" από τώρα την ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020. Ανάμεσά στους 22 παίκτες βρίσκεται και ο συμπατριώτης μας Πάνος Αρμενάκας, που αναμφίβολα αισθάνεται κολακευμένος από το ενδιαφέρον και τον τρόπο προσέγγισής του. Όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση του Απόστολου Γιάννου... Τι κάνουμε λάθος στην Ελλάδα τελικά; 

Ο Πάνος Αρμενάκας με τη φανέλα της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 της Χιλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey