Αλλάζει η Γ’ Εθνική

18/04/2017 - 15:52 Τελευταία τροποποίηση στις 18/04/2017 - 15:54

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής θα αλλάξει σημαντικά από τη σεζόν 2017-18 και θα θυμίζει το άλλοτε Περιφερειακό ή την παλιά Δ’ Εθνική. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ερασιτεχνικής κατηγορίας, προκειμένου να αυξηθούν οι ομάδες και οι όμιλοι, καθώς και να μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς των ομάδων.

Το πλάνο για τη νέα σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται από φέτος, γι’ αυτό και από κάθε όμιλο της Γ’ Εθνικής υποβιβάζονται μια ή δύο ομάδες. Όσες κερδίσουν την παραμονή τους από το τρέχον πρωτάθλημα θα είναι συνολικά 13 από κάθε όμιλο, δηλαδή 52 και από τους τέσσερις ομίλους. Σε αυτές θα προστεθούν οι 4 που θα υποβιβαστούν από τη Football League και οι 53 πρωταθλητές των Ενώσεων, οι οποίοι θα προβιβαστούν φέτος απευθείας στη Γ’ Εθνική, χωρίς τη διαδικασία των μπαράζ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως για πρώτη φορά θα ανέβουν 53 και όχι 56 ομάδες. Παραδοσιακά, από τις ιδρύτριες Ενώσεις της ΕΠΟ, Αθήνας, Μακεδονίας και Πειραιά προβιβάζονταν ή συμμετείχαν στα μπαράζ και οι δευτεραθλητές, κάτι που δεν θα ισχύσει φέτος. Το «μπόνους» αυτό υπήρχε λόγω της ιστορίας, αλλά και του μεγέθους των Ενώσεων αυτών. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, αυτή η ιδιαίτερη αντιμετώπιση των τριών ΕΠΣ, σταματά να υφίσταται , οπότε και από αυτές θα ανέβει μόνο μια ομάδα.

109 ή 110 ομάδες

Η νέα Γ’ Εθνική θα αριθμεί 109 ομάδες, αλλά μπορεί να γίνουν και 110 εάν ο σύλλογος που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ερασιτεχνών, το οποίο φέτος διεξάγεται αποκλειστικά με τους κυπελλούχος των Ενώσεων, δεν το κατακτήσει ομάδα που προβιβάζεται έτσι κι αλλιώς από το πρωτάθλημα της Ένωσής της. Στην περίπτωση που ο Κυπελλούχος Ερασιτεχνών είναι και πρωταθλητής στην Ένωσή του, τότε το εισιτήριο ανόδου μπορεί να εξασφαλίσει ο φιναλίστ του τελικού, αρκεί να μην έχει κι αυτός κερδίσει την άνοδο του μέσω του πρωταθλήματος.

Γεωγραφικά κριτήρια

Οι 109-110 ομάδες της νέας Γ’ Εθνικής θα μοιραστούν σε 8 ομίλους, που θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως οι όμιλοι θα περιλαμβάνουν από 13-14 ομάδες, με τις αποστάσεις και κατά συνέπεια τα έξοδα, να μειώνονται σε ότι αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που δεν βρίσκει εφαρμογή αναφορικά με τις ομάδες των νησιών ή της Κρήτης. Όπως συνέβαινε και παλαιότερα στη Δ’ Εθνική, οι ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά θα συνυπάρχουν στους ομίλους τους με εκείνες του Αιγαίου ή της Κρήτης, αφού δεν υπάρχει η δυναντότητα συγκρότησης ενός ομίλους με όλες τις νησιωτικές μαζί.

Μπαράζ μεταξύ των πρωταθλητών

Σε ότι αφορά την άνοδο προς τη Football League τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού οι πρωταθλητές των οκτώ ομίλων θα πρέπει να «κονταροχτυπηθούν» μεταξύ τους, αφού θα προβιβαστούν μόνο οι τέσσερις νικητές στα μπαράζ. Κάτι που μετατρέπει την υπόθεση-άνοδο σε πιο δύσκολη και το πρωτάθλημα συνολικά σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό. Σκληρή μάχη προβλέπεται και για την παραμονή, καθώς θα υποβιβάζονται τουλάχιστον έξι ομάδες από κάθε όμιλο.

Πηγή | liganews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey