Μόνο έτσι σώνονται!

13/03/2018 - 16:33 Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2018 - 17:05

Τρεις στροφές πριν από το φινάλε του 7ου Ομίλου στη Γ’ Εθνική και η μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού κορυφώνεται. Μαθηματικά, είναι πεσμένος μόνο ο ουραγός Ταμυναϊκός και σίγουρος πρωταθλητής ο Αήττητος. Κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να μπλέξουν σε κάθε λογής σενάριο όλες οι υπόλοιπες ομάδες, από τη 2η ως και τη 10η θέση.

Για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα ως προς την τριάδα των ομάδων που θα βρεθεί κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού, θα πρέπει να προσδιορίσει κάθε «άγνωστο Χ» σε μια εξίσωση για δυνατούς λύτες.

Το «SL» επιχειρεί, λοιπόν, να αποκωδικοποιήσει όλα τα δεδομένα, ενόψει και του κρίσιμου τοπικού ντέρμπι της Κυριακής. Σώνεται κανείς με 27 πόντους; Θέλει μήπως 28; Είναι άνετος όποιος θα έχει 29; Ή ίσως χρειαστεί να φτάσει ακόμα και στους 30;

Ζητούμενο 1: 
Τι θα πράξει ο αδιάφορος Αήττητος;

Η μόνη ομάδα που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες γύρω από τη γραμμή του υποβιβασμού είναι ο Αήττητος. Παίζει τώρα στην έδρα της Χαλκίδας και μετά στα Σπάτα με τον Ερμή Κιβερίου. Αν ο Αήττητος παίξει για την ιστορία του, σεβόμενος την προσπάθεια των άλλων ομάδων, τότε θα απαρνηθεί το ρόλο του ρυθμιστή. Έχει τη δεδομένη ποιότητα να κερδίσει μέσα στο Κιβέρι και να πάρει έστω την ισοπαλία στη Χαλκίδα.

Ζητούμενο 2: 
Οι ισοβαθμίες

Έτσι όπως κυλάει το πράγμα, δεν είναι απίθανο να πέσουν στο νήμα δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις ομάδες με τους ίδιους πόντους. Ο ΚΑΠ προβλέπει ειδικό πίνακα μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν, μετρώντας ως πρώτο κριτήριο τους πόντους, εν συνεχεία τη διαφορά τερμάτων και τέλος την καλύτερη επίθεση.

Ένωση Ερμιονίδας
Έχει ρεπό την προσεχή Κυριακή και μετά αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Θύελλα Ραφήνας και τελευταία αγωνιστική στο γήπεδό της με τον Παναργειακό. Θεωρητικά διεκδικεί 1 έως 4 βαθμούς, αφού δύσκολα θα κάνει το 2 στα 2, αν και θα ήταν ιδανικό για τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής.
Βαθμοί: 28
Πιθανή τελική συγκομιδή: 29 έως 32

Χαλκίδα
Παίζει στην Εύβοια με τον Αήττητο Σπάτων, μετά έχει ρεπό και τελευταία αγωνιστική έχει ξανά εντός έδρας αγώνα με τη Θύελλα Ραφήνας. Θεωρητικά διεκδικεί και τους 6 βαθμούς, λόγω έδρας. Βολεύεται όμως επίσης με μία ισοπαλία και μία νίκη. Αν πάρει μέχρι 3 πόντους, ίσως μπλέξει, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε περίπτωση που αποκομίσει μόνο 1-2 πόντους.
Βαθμοί: 26
Πιθανή τελική συγκομιδή: 29 έως 32

Πανθηραϊκός
Αγωνίζεται τώρα στο Άργος με τον Παναργειακό, μετά υποδέχεται τον Αιολικό στη Σαντορίνη και τελευταία αγωνιστική θα παίξει εκτός έδρας με την (πιθανώς υποβιβασμένη) Τριγλία. Θεωρητικά διεκδικεί 5 έως 9 βαθμούς, αφού είναι απίθανο να μην κερδίσει στη Ραφήνα αν το χρειάζεται οπωσδήποτε. Δεν θα είναι εύκολα τα ματς όμως ούτε με Παναργειακό, ούτε με τους Μυτιληνιούς, από τα οποία μόνο αν δεν πάρει τίποτα τελικά, θα μπλέξει επικίνδυνα.
Βαθμοί: 25
Πιθανή τελική συγκομιδή: 28 έως 34

Θύελλα Ραφήνας
Αγωνίζεται τώρα στην έδρα του πεσμένου Ταμυναϊκού και θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει. Υποδέχεται μετά την Ερμιονίδα στη Ραφήνα και τελευταία αγωνιστική ταξιδεύει ξανά στην Εύβοια για να παίξει με την πιθανότατα σωμένη Χαλκίδα. Διεκδικεί θεωρητικά 6-7 βαθμούς, αν τους κατακτήσει θα σώσει τη χρονιά. Ενδεχομένως να επιδιώξει και το απόλυτο, αν το χρειάζεται οπωσδήποτε στο τελευταίο ματς. Μόνο αν πάρει 4-5 πόντους, θα μπλέξει στις ισοβαθμίες.
Βαθμοί: 23
Πιθανή τελική συγκομιδή: 27 έως 32

Παναργειακός
Έχει δύο συνεχόμενα ματς στο γήπεδό του με Πανθηραϊκό και Ταμυναϊκό. Την τελευταία αγωνιστική παίζει στην έδρα της Ερμιονίδας. Θεωρητικά διεκδικεί 6-7 βαθμούς, εκ των οποίων μόνοι σίγουροι είναι οι 3 κόντρα στους ουραγούς. Με τους άλλους έχει παρόμοιες ανάγκες και λογικά μόνο όταν θα έρθει η ώρα να παίξει στο Κρανίδι με την Ερμιονίδα, θα γνωρίζει αν χρειάζεται 0, 1 ή 3 πόντους. Στα ίσα θα παιχτεί το ματς με τον Πανθηραϊκό και είναι αυτό που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.
Βαθμοί: 23
Πιθανή τελική συγκομιδή: 26 έως 32

Ερμής Κιβερίου
Έχει τώρα δύο σερί εκτός έδρας ματς. Αρχικά παίζει στη Ραφήνα και αν φύγει με θετικό αποτέλεσμα, πέφτει και μαθηματικά η Τριγλία. Έχει σημασία όμως αν θα αποσπάσει ισοπαλία ή αν κερδίσει. Μετά παίζει στα Σπάτα με τον Αήττητο. Για το συγκεκριμένο ματς κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Μία από αυτές κάνει λόγο για «δανεικά» από τον Α’ Γύρο. Το αν θα είναι τελικά… αγύριστα, θα φανεί. Η αισιοδοξία που επικρατεί στο Κιβέρι προκαλεί ερωτηματικά. Τελευταία αγωνιστική θα παίξει εντός έδρας με τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής. Θεωρητικά διεκδικεί όλους τους βαθμούς, αλλά είναι απίθανο να το καταφέρει.
Βαθμοί: 21
Πιθανή τελική συγκομιδή: 22 έως 30

Τριγλία Ραφήνας
Για να σωθεί θα πρέπει να κάνει το απόλυτο, αλλά και με 27 πόντους δεν θα είναι σίγουρη. Παίζει τώρα με τον Ερμή Κιβερίου στη Ραφήνα, μετά έρχεται στην Αγία Παρασκευή όπου θα αντιμετωπίσει τον Διαγόρα και τελευταία αγωνιστική θα φιλοξενήσει τον Πανθηραϊκό. Αγωνιστικά δεν έχει τύχη. Σίγουρα θα παλέψει το ματς με το Κιβέρι και ιδανικό για τον Διαγόρα θα είναι να μη χάσει. Χρειάζεται το απόλυτο και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα να είναι ευνοϊκά. Αδύνατον. Έχει υποβιβαστεί και (δεν) το ξέρει.
Βαθμοί: 18
Πιθανή τελική συγκομιδή: 19 έως 27

Αιολικός
Φιλοξενεί την Κυριακή στον «Ταρλά» τον Διαγόρα και μετά ταξιδεύει στη Σαντορίνη για το ματς με τον Πανθηραϊκό. Τελευταία αγωνιστική θα υποδεχθεί τον ουραγό Ταμυναϊκό. Υπό φυσιολογικά αποτελέσματα στον όμιλο, με 29 πόντους σώνεται. Αν όμως γίνουν τίποτα… τρελά (πχ νίκη του Ερμή Κιβερίου στα Σπάτα), τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να τον έχουν σημαδεμένο! Σε κάθε περίπτωση με 30 πόντους δεν πέφτει, αλλά τότε θα πρέπει είτε να κόψει βαθμούς από τον Διαγόρα (έτσι όμως τον ρίχνει κατηγορία) είτε να μη χάσει στη Σαντορίνη. Δύσκολα θα παίξει αδιάφορα και στα δύο ματς πάντως.
Βαθμοί: 26
Πιθανή τελική συγκομιδή: 29 έως 35

Διαγόρας Αγίας Παρασκευής
Αγωνίζεται στον «Ταρλά» με τον Αιολικό και προσδοκά -κατά δήλωση και του Φώτη Θανέλλα- σε τρίποντο, για να έχει ελπίδες παραμονής. Φιλοξενεί μετά την Τριγλία Ραφήνας και με βάση τους δικούς του υπολογισμούς θα έχει πάει στους 27 πόντους. Τελευταία αγωνιστική ταξιδεύει στο Κιβέρι για το ματς με τον Ερμή και αν έχουν προηγηθεί δύο νίκες, θα παίξει και τη… ζωή του για την παραμονή. Μόνο σε αυτό το σενάριο ελπίζει, αφού σε πιθανό «Χ» με τον Αιολικό θα φτάνει το πολύ μέχρι τους 28 πόντους, που ίσως όμως να μη του φανούν αρκετοί.
Βαθμοί: 21
Πιθανή τελική συγκομιδή: 22 έως 30

Συμπερασματικά
Σηκώνονται τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι. Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, όλα είναι πιθανά. Ακόμα και να κερδίσει ο προτελευταίος μέσα στην έδρα του πρώτου. Αν υπάρχει στοιχειώδης σοβαρότητα, ο Αήττητος θα πρέπει να μείνει εκτός παιχνιδιού. Αν όχι, ο Διαγόρας θα έχει πρόβλημα. Περισσότερη σιγουριά νιώθουν αυτή τη στιγμή η Ερμιονίδα, η Θύελλα Ραφήνας και ο Παναργειακός. Πολύ δύσκολα θα κινδυνέψει η Χαλκίδα. Ποιος μένει; Ο Πανθηραϊκός. Κάποιον εξάλλου πρέπει να βάλει από κάτω ο Διαγόρας, ώστε να σωθεί εκείνος.

Για να συμβεί αυτό, θέλει «2» την Κυριακή στον «Ταρλά». Αν χάσει όμως ο Αιολικός και ηττηθεί επίσης στη Σαντορίνη, ποιος του εγγυάται ότι δεν θα βρίσκεται ακόμα και με 29 πόντους στο όριο; Σε μια τέτοια περίπτωση εξάλλου, ο Αιολικός θα υστερεί στις ισοβαθμίες τόσο με Θύελλα Ραφήνας, όσο και με Πανθηραϊκό. Μόνο με τον Παναργειακό είναι από πάνω και με τον Ερμή Κιβερίου. Οπότε όλα παίζονται.

Για τον Διαγόρα είναι μονόδρομος οι νίκες με Αιολικό και Τριγλία. Δεν του κάνει η ισοπαλία στον «Ταρλά». Ξεκάθαρα πράγματα. Ή κερδίζει και ελπίζει ή πέφτει. Γιατί δεν θα χαρίσουν εύκολα βαθμούς οι άλλες ομάδες στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Πολύ εύκολα θα φτάσουν όλοι τους 28-29 και μεθοδευμένα (ή όχι) τελευταία αγωνιστική μπορεί με μια μεταξύ τους ισοπαλία να πάνε και στους 30 (Ερμιονίδα-Παναργειακός, Χαλκίδα-Θύελλα Ραφήνας). Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, μπορεί να μείνει μετέωρος ακόμα και ο Αιολικός (αν έχει χάσει από Διαγόρα και Πανθηραϊκό).

Εν κατακλείδι, αν ο Αιολικός είχε κερδίσει ένα επιπλέον ματς (πχ με Θύελλα εντός ή με Ταμυναϊκό εκτός), θα έπαιζε τώρα… φιλικό με τον Διαγόρα. Πλέον, ίσως να μην μπορεί, ίσως πάλι και να μπορεί. Ο καθένας κρίνει για λογαριασμό του. 

Η ιστορική συγκυρία
Αναμφίβολα, η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Αιολικό. Να διώξει από πάνω του μια «ρετσινιά» χρόνων, που (κακώς) του έχουν προσάψει εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σκέφτεται πάντα τον… εαυτό του και πως δεν έχει βοηθήσει ποτέ κανέναν. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες φορές βρέθηκε σε θέση να μπορεί και να μην το πράξει. Ναι, έκοψε βαθμούς στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα από την ΑΕΛΚ με εκείνο το 1-1 στον «Ταρλά» τη χρονιά που (εν τέλει) ανέβηκαν οι Καλλονιάτες στη Γ’ Εθνική. Ήταν άλλες όμως οι συνθήκες που διαμορφώνονταν τότε μεταξύ τους.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούν, όσοι κατηγορούν τον Αιολικό, είναι πως όταν είχε εκείνος ανάγκη τους βαθμούς, επίσης δεν βοηθήθηκε από «συντοπίτες» του. Αυτή είναι η φύση εξάλλου των Λέσβιων, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική άλλων περιοχών. Μέχρι και στο τοπικό τον έριξε το 2000 ο Αιγέας Πλωμαρίου με το 2-2 του Β’ Γύρου στη Δ’ Εθνική, ενώ και ο Ατρόμητος Αγ. Μαρίνας του στέρησε το 2004 τις όποιες πιθανότητες για μια άνοδο σε ένα μεταξύ τους 0-0 στο Περιφερειακό, τη χρονιά που ανέβηκαν ΑΟ Μάνης και Κερατσίνι.

Σήμερα, ο Αιολικός καλείται να αποφασίσει αν του αρκούν οι 29 πόντοι για να παραμείνει στην κατηγορία. Έχουν βγει τα κομπιουτεράκια. Θα είναι άνετος ή στο τέλος θα πέσει (και) εκείνος, αν αρχίσουν τις… αλλαξομπαλιές οι υπόλοιποι; Την Κυριακή υποδέχεται τον Διαγόρα που καίγεται για βαθμούς. Φιλικό ή πόλεμος; Μια δίκαιη μοιρασιά ή να κερδίσει ο καλύτερος;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey