Πέφτουν 1,3εκ ευρώ στο Στάδιο Πολιχνίτου!

15/09/2017 - 18:05

Στην πρώτη απτή απόδειξη πως η (επιχειρούμενη) προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ δημοτικής και περιφερειακής αρχής και ακριβέστερα ανάπτυξης (ουσιαστικής) συνεργασίας μεταξύ τους έχει πράγματι αρχίσει, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρού με τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προοπτική του έργου αναβάθμισης του σταδίου του Πολιχνίτου και εκείνο που είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες είναι η απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης για να γίνει πραγματικότητα ένα έργο πνοής για τον λεσβιακό αθλητισμό. Και αυτό γιατί το έργο προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που έχει απορροφήσει η Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα εκτελεστεί από τον Δήμο Λέσβου, θα δώσει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο στην «περιφέρεια» της Λέσβου και θα καλύψει και τις ανάγκες του διαχρονικά «αδικημένου» λεσβιακού στίβου.

Το έργο είχε «ανακοινωθεί» ως έργο «της Περιφέρειας» μέσω των πόρων από το ΠΔΕ και διεκδικούσε και ο Δήμος Λέσβου και είχε προκαλέσει αρχικά μια ακόμη αφορμή… «παρεξήγησης» μεταξύ των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης στο νησί. Μετά όμως από τη γνωστή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στον απόηχο του μεταξύ τους «ψυχρού πολέμου» ως προς τη διεκδίκηση των πόρων που προσέφερε η κυβέρνηση φαίνεται ότι το κλίμα βελτιώθηκε. Και στη βάση του καλέσματος του δημάρχου να έρθουν σε επαφή οι δύο φορείς και να εξετάσουν έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ τους συμβάσεις και να παραχθεί έργο φαίνεται ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε. Και συγκεκριμένα στην περίπτωση του έργου του γηπέδου Πολιχνίτου.

Προγραμματική σύμβαση

Όπου, απ’ ό,τι φαίνεται, η Περιφέρεια δίνει εξολοκλήρου στον δήμο την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου αλλά και της παραγωγής των απαιτούμενων μελετών, παρά το ότι αρχικά είχε διαφανεί πως ο δήμος θα αναλάμβανε την εγκατάσταση του πλαστικού τάπητα και η Περιφέρεια όλες τις άλλες παρεμβάσεις στο στάδιο. Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως Κώστας Κατσαρός και Θεόδωρος Βαλσαμίδης συμφώνησαν να προχωρήσει το έργο μέσα στο 2018 με την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους, που θα απελευθερώσει τη χρηματοδότηση του ενός (1) εκατ. ευρώ μέσω ΠΔΕ. Και ο δήμος, που θα συνεισφέρει με τις 300.000 ευρώ που προβλέπονταν εξαρχής για τη μελέτη και εγκατάσταση του πλαστικού τάπητα, θα αναλάβει και την υλοποίηση των μελετών για τα υπόλοιπα: φωτισμού, διαμόρφωσης αποδυτηρίων, περιβάλλοντος χώρου και εγκατάστασης ταρτάν στίβου.

Το έργο αυτό αναμφίβολα -αν και εφόσον πραγματοποιηθεί- δύναται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για τον λεσβιακό αθλητισμό γενικότερα και να δώσει ζωή στο δεύτερο -μετά τον Ταρλά- μεγαλύτερο στάδιο του νησιού και κατ’ επέκταση πνοή στη νεολαία του Πολιχνίτου. Να σημειωθεί ότι το στάδιο Πολιχνίτου έγινε επί Χούντας και από τότε, αν και πέρασαν πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ελάχιστα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τη συντήρησή του, γεγονός που αποτυπώνεται στην εικόνα του σταδίου που είναι σε πλήρη απαξίωση. Η παρέμβαση αυτή έρχεται να αναβαθμίσει το στάδιο, με στόχο να προσελκύσει και αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή πέρα από τη σημερινή λειτουργία του ως γηπέδου ποδοσφαίρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey