O «Σπαρτιάτης» που γλυκοκοιτάζει το Λουξεμβούργο!

19/09/2017 - 18:19 Τελευταία τροποποίηση στις 19/09/2017 - 18:48

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος μιλάει στο gazzetta.gr για την καριέρα του στη Χαμ Μπενφίκα, τις επαφές με την ομοσπονδία του Λουξεμβούργου για να παίξει στην Εθνική, τους λόγους για τους οποίους έφυγε από τη Μυτιλήνη, αλλά και για το θαυμασμό του προς τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Το Λουξεμβούργο έχει πάψει να αποτελεί σάκο του μποξ στην Ευρώπη. Με αργά αλλά σταθερά βήματα το μικροσκοπικό κράτος των 590.000 κατοίκων κατόρθωσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Πέτυχε μάλιστα ένα μίνι θαύμα αποσπώντας ισοπαλία δίχως σκορ από την πανίσχυρη Γαλλία στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, δείγμα της προόδου που έχει συντελεστεί.

Στο πρωτάθλημα της χώρας, η πορτογαλική Μπενφίκα αποφάσισε να απλώσει τα πλοκάμια της στην πρώην FC Hamm του Λουξεμβούργου. Φυσική συνέχεια αυτού του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία της Χαμ Μπενφίκα. Ο σύλλογος έλαβε την τωρινή του μορφή το 2004, ενώ πέρυσι τερμάτισε στην 11η θέση. Στην τρέχουσα σεζόν όμως βρίσκεται σε τροχιά Ευρώπης.

Εκεί βρίσκεται και ένας Μυτιληνιός, ο 20χρονος αμυντικός Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, που διανύει την τρίτη του σεζόν στο σύλλογο, κάνοντας όνειρα για μια καριέρα με διάρκεια στο εξωτερικό.

Ο γεννημένος στο Λουξεμβούργο, ποδοσφαιριστής, αδερφός του Θωμά Παπαδόπουλου που έκανε κι εκείνος δύο φορές το βήμα στο Λουξεμβούργο παίζοντας επίσης στη Χαμ Μπενφίκα, αλλά και στην ιστορική Ζενές Ες, μίλησε στο gazzetta.gr για την καριέρα του, αλλά και την παρότρυνση του συλλόγου του να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να αποκτήσει τη λουξεμβουργιανή υπηκοότητα, προκειμένου να αγωνιστεί στην Εθνική.

«Το επίπεδο εδώ είναι καλό. Πρόκειται για ένα δυνατό, τηρουμένων των αναλογιών, πρωτάθλημα, γρήγορο, με κάτω την μπάλα κυρίως από ομάδες όπως η Ντουντελάνζ και η Ντιφερντάνζ. Θεωρώ πως διαθέτουμε καλό ρόστερ. Πέρυσι τερματίσαμε στην 11η θέση, όμως η ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών. Φέτος έγιναν μεταγραφές, ενισχυθήκαμε και βρισκόμαστε στην 4η θέση. Νομίζω μπορούμε και πιο ψηλά με την έξοδο στην Ευρώπη να αποτελεί το μεγάλο στόχο μας», δηλώνει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Αγωνίζεται σε μια ομάδα με έντονο το πορτογαλικό στοιχείο λόγω της εμπλοκής της Μπενφίκα. «Η Χαμ Μπενφίκα ουσιαστικά είναι θυγατρική ομάδα των Πορτογάλων. Κάθε χρόνο δίνουμε φιλικά με ομάδες της Μπενφίκα, μας στέλνουν μπάλες και ιματισμό. Οι σχέσεις με την Μπενφίκα είναι πολύ στενές. Εδώ βρίσκονται πολλοί μάνατζερς και σκάουτερ, οι οποίοι μας παρακολουθούν».

Ο Έλληνας στόπερ εξηγεί πώς αποφάσισε να ξενιτευτεί βρίσκοντας την... Ιθάκη του στο Λουξεμβούργο, κάνοντας μάλιστα και μια αναφορά στον Αιολικό και στην ΑΕΛΚ.

«Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ο αδερφός μου Θωμάς αγωνίστηκε στην Χαμ Μπενφίκα. Μετά την πρώτη του χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα. Θεώρησα πως στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει μέλλον, αφού Αιολικός και ΑΕΛ Καλλονής, οι ομάδες του νησιού δηλαδή, δεν αποτελούσαν καλή επιλογή για την καριέρα μου. Δοκιμάστηκα το καλοκαίρι του 2015 και μετά την πρώτη προπόνηση υπέγραψα, ξεκινώντας από την U19 του συλλόγου. Πέρυσι έκανα το ντεμπούτο μου στην πρώτη ομάδα και πλέον αγωνίζομαι βασικός, με τον τεχνικό Νταν Σάντος να πιστεύει πολύ σε εμένα. Όταν ήρθα στην Χαμ Μπενφίκα προπονητής μου ήταν ο Ντίνο Τοπμέλερ (σ.σ. γιος του βετεράνου τεχνικού Κλάους Τοπμέλερ), ο οποίος συνεχίζει πλέον στην πρωταθλήτρια της χώρας, Ντουντελάνζ».

Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος κερδίζει καθημερινά πόντους στην Χαμ Μπενφίκα όμως δεν σταματά να ονειρεύεται. «Θεωρώ πως έκανα μια πολύ καλή επιλογή. Χρειάζεται βέβαια υπομονή μέχρι να ανταμειφθούν οι κόποι μου. Έχω τον πατέρα μου, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα μάνατζερ και με συμβουλεύει. Δεν κάνουμε γρήγορες και βεβιασμένες κινήσεις. Ο στόχος μου είναι να αγωνιστώ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και όχι να μείνω εδώ. Πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Φυσικά υπάρχει πάντα η Ελλάδα στο μυαλό μου. Το μέλλον θα δείξει».

Το πάθος και η αυταπάρνηση του είναι στοιχεία που δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους ανθρώπους του συλλόγου. «Η θέση μου είναι σέντερ μπακ, όμως μπορώ να αγωνιστώ και ως αμυντικό χαφ. Βασίζομαι στη δύναμη μου και προσπαθώ να είμαι πάντα μέσα στις φάσεις. Δεν φοβάμαι και γι' αυτό κέρδισα τη θέση μου στην ομάδα. Υπάρχουν πολλοί Πορτογάλοι και γνωρίζουμε πως μας παρακολουθεί η Μπενφίκα.».

Ο Παπαδόπουλος ονειρεύεται μια μέρα να φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής, τη στιγμή ωστόσο που έχει δεχθεί κρούση από την ομοσπονδία του Λουξεμβούργου. «Είναι όνειρο μου να αγωνιστώ με το εθνόσημο στο στήθος και να πάρω μέρος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι Έλληνας, αλλά γεννήθηκα στο Λουξεμβούργο και υπήρξαν κάποιες επαφές με την ομοσπονδία της χώρας, προκειμένου στο μέλλον να παίξω με την εθνική ομάδα του Λουξεμβούργου, όμως ακόμα είναι νωρίς».

Ο «Σπαρτιάτης», όπως τον αποκαλούν στο Λουξεμβούργο, συνδυάζει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές του προετοιμάζοντας το μέλλον του. «Βλέπουν με καλό μάτι τους Έλληνες στο Λουξεμβούργο. Πάντα, όπου πηγαίνουν, πετυχαίνουν. Μάλιστα με αποκαλούν 'Σπαρτιάτη'. Εκτός από το ποδόσφαιρο πάντως φοιτώ στο πανεπιστήμιο Lunex, προκειμένου όταν ολοκληρώσω την καριέρα μου να εργαστώ στο κομμάτι της φυσικοθεραπείας».

Ο παίκτης που θαυμάζει ο πρώην αμυντικός του Οδυσσέα Ελύτη και των Μικτών ομάδων της ΕΠΣ Λέσβου είναι ένας συνεπώνυμος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, θεωρώντας πως έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά το παιχνίδι του. «Όταν ήμουν μικρός είχα ως πρότυπο τον αδερφό μου Θωμά, ο οποίος έβαζε πολλά γκολ και το γήπεδο τον αποθέωνε. Θα έλεγα λόγω θέσης, αλλά και επειδή έχουμε το ίδιο στιλ παιχνιδιού θαυμάζω τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Είναι δυνατός και γρήγορος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey