Αιώνια πιστός!

24/02/2018 - 10:29 Τελευταία τροποποίηση στις 24/02/2018 - 19:39

Μια ύψιστη τιμή επιφύλαξε η Μπάγερν Μονάχου στον Λέσβιο Ασημάκη Χατζηνικολάου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του βαυαρικού συλλόγου. Ο εκ Μυστεγνών συντοπίτης μας και δημοσιογράφος, που έζησε στο Μόναχο και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, είναι ένας εκ των πέντε προσωπικοτήτων που επέλεξε ο σπουδαίος σύλλογος της Γερμανίας για να μιλήσουν στο τελευταίο τεύχος του επίσημου περιοδικό της Μπάγερν, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα στο πλαίσιο της διεξαγωγής του αγώνα πρωταθλήματος με τη Χέρτα.

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ
*Έντυπη έκδοση εφημερίδας «Εμπρός»

Γιορτάζοντας τα 118 χρόνια από την ίδρυσή του, ο γερμανικός σύλλογος παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους φιλάθλους του, έχοντας συγκεντρώσει προσωπικές μαρτυρίες πέντε εκ των παλαιότερων μελών του για το πώς προέκυψε η Μπάγερν Μονάχου στη ζωή τους, τι τους ώθησε να γίνουν μέλη της και ποια ήταν τα κυριότερα παιχνίδια που τους στιγμάτισαν στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων.

Το περιοδικό κυκλοφορεί σε 500.000 αντίτυπα, ενώ η Μπάγερν Μονάχου κατέχει εδώ και τρία χρόνια την 1η θέση σε αριθμό μελών σε όλο τον κόσμο, με 291.000 υποστηρικτές, έχοντας πάρει την πρωτιά από την πορτογαλική Μπενφίκα.

Σπουδαίες προσωπικότητες

Για να αντιληφθεί κανείς την ύψιστη τιμή προς τον συντοπίτη μας, Ασημάκη Χατζηνικολάου, αρκεί να αναφερθεί το γεγονός πως δύο εκ των υπολοίπων μελών που εξιστόρησαν τις εμπειρίες τους στο επίσημο περιοδικό των «Βαυαρών» είναι ο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, κάτοχος 2 Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης, 1 διηπειρωτικού, 2 τίτλων στη Μουντεσλίγκα και ισάριθμων Κυπέλλων Γερμανίας, με 310 συμμετοχές - 162 γκολ στην καριέρα του στην Μπάγερν και 96 φορές διεθνής με τη Δυτική Γερμανίας, καθώς επίσης και ο Ούλι Χένες των 3 ευρωπαϊκών τίτλων, 1 διηπειρωτικού, τριών πρωταθλημάτων και 1 κυπέλλου, που έπαιξε 239 ματς με την Μπάγερν, σκοράροντας 89 γκολ και χρίσθηκε επίσης 35 φορές διεθνής με τη Δυτική Γερμανίας. Τους τρεις τους πλαισιώνουν ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας (1993-2007), Δρ. Έντμουντ Στόϊμπερ και ο κάτοχος της Νο16 κάρτας μέλους της Μπάγερν Μονάχου, ο 82χρονος Χανς Άντριττ.

Το αφιέρωμα των «Βαυαρών»

Ο Ασημάκης Χατζηνικολάου, γεννηθείς το 1942 στη Λέσβο, κατέχει την κάρτα μέλους Νο291 στην Μπάγερν Μονάχου. Μιλώντας στο επίσημο περιοδικό των «Βαυαρών», απάντησε σε τρεις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Πώς γίνατε οπαδός της Μπάγερν;

«Κατάγομαι από το ελληνικό νησί της Λέσβου και ήρθα στο Μόναχο τον Ιούλιο του 1960. Σκοπός μου ήταν να σπουδάσω και μετά το τέλος των σπουδών μου να γυρίσω ξανά στην Ελλάδα. Όμως για δύο λόγους δε γύρισα πίσω ξανά. Αφ’ ενός διότι ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, αφ’ ετέρου γιατί με κέρδισε η Μπάγερν Μονάχου. Η πρώτη φορά που παρακολούθησα την ομάδα από κοντά ήταν μόλις ένα μήνα αφότου είχα φτάσει στο Μόναχο. Είχα δει μια διαφημιστική πινακίδα, που ενημέρωνε για τον φιλικό αγώνα μεταξύ της Μπάγερν και της Εθνικής Αυστρίας. Είπα μέσα μου, για να παίζει με την Εθνική Αυστρίας αυτή η ομάδα θα είναι πολύ καλή, άρα πρέπει να πάω να δω τον αγώνα. Έτσι, μαζί με έναν ακόμα φίλο και συμμαθητή από το Μυτιλήνη, πήγαμε στο Grünwalder Stadion, το παλιό γήπεδο της ομάδας. Το ματς έληξε 1-1 και από εκείνη τη μέρα η καρδιά μου ανήκε μόνο στους «κόκκινους» του Μονάχου (σ.σ οι «μπλε» είναι η έτερη ομάδας της πόλης, Μόναχο 1860).

Γιατί γίνατε μέλος του κλαμπ;

«Ήταν πολύ δύσκολο τότε να γίνεις μέλος στη Μπάγερν Μονάχου. Έπρεπε να προταθείς από δύο άλλα μέλη. Ζώντας ήδη 5 χρόνια στη Γερμανία και έχοντας αρχίσει να δουλεύω στη Βαυαρική Ραδιοφωνία, υπήρξαν δύο άνθρωποι που ήταν μέλη της ομάδας και με πρότειναν. Έτσι έγινα κι εγώ μέλος στην ομάδα της καρδιάς μου. Έκτοτε, έχω εργαστεί για την Μπάγερν πολλές φορές, ως διερμηνέας κυρίως σε ευρωπαϊκούς αγώνες, όταν έπαιξε εναντίον ελληνικών και κυπριακών ομάδων, καθώς επίσης και όσες φορές έρχονταν στο Μόναχο Έλληνες διαιτητές ή παρατηρητές αγώνων.»

Ποιο ματς σας έχει μείνει αξέχαστο;

«Ο πρώτος αγώνας είναι ο ημιτελικός του Κυπέλλου Γερμανίας, το 1967, εναντίον της Μόναχο 1860, που ήταν τότε πρωταθλήτρια Γερμανίας. Ενώ η Μπάγερν έχανε 0-1 στο ημίχρονο, το γύρισε σε 3-1 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου στη συνέχεια κατέκτησε και το τρόπαιο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επικράτηση είχε χαρακτηριστεί τότε ως ποδοσφαιρικό θαύμα.

Το άλλο παιχνίδι ήταν ένα, που δεν ήμουν μέσα στο γήπεδο. Ο τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας, στις 19 Ιουνίου 1971, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη. Έπαιζε η Μπάγερν εναντίον της Κολωνίας. Ενώ ήμουν διαπιστευμένος ως δημοσιογράφος για το συγκεκριμένο αγώνα, έχοντας προετοιμάσει τα πράγματα μου ώστε να ταξιδέψω στη Στουτγάρδη δύο μέρες νωρίτερα, η σύζυγός μου Πόπη μπήκε εσπευσμένα στο μαιευτήριο, έτοιμη να γεννήσει. Έμεινα στο Μόναχο και παρακολούθησα τον τελικό στο σπίτι μας, ενώ η σύζυγος ήταν στο μαιευτήριο. Στο ημίχρονο και ενώ η Μπάγερν έχανε 1-0, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα στο σπίτι, που με ενημέρωνε πως μόλις είχα γίνει πατέρας ενός αγοριού. Έφυγα γρήγορα, πήγα στο μαιευτήριο, είδα το γιο μου και αργότερα βγήκα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Κάλεσα στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και πληροφορήθηκα ότι η Μπάγερν είχε ανατρέψει το σκορ, κερδίζοντας τελικά με 2-1 την Κολωνία, κατακτώντας το Κύπελλο Γερμανίας.»

Σημείωση | Το νεογέννητο βρέφος ήταν ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, ατζέντης FIFA σήμερα με άδεια από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας, που τα τελευταία χρόνια, ως μάνατζερ, έχει συνδράμει αρκετούς Λέσβιους ποδοσφαιριστές στα πρώτα βήματα της καριέρας τους στο χώρο. Ο Αχιλλέας, όπως και ο πατέρας του Ασημάκης, κρατά δεσμούς με τη Λέσβο την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο. Είναι κι εκείνος μέλος της Μπάγερν Μονάχου, κατέχοντας την κάρτα Νο12.450. Φέτος, συμπληρώνει 25 χρόνια αδιάλειπτης υποστήριξης των «Βαυαρών» και θα τιμηθεί παραδοσιακά από το σύλλογο με την ασημένια καρφίτσα. Μάλιστα, ήταν ο εμπνευστής του πρώτου ελληνικού Συνδέσμου Φιλάθλων ξένης ομάδας, ιδρύοντας το 1994 το FC Bayern FanClub στη Θεσσαλονίκη.

*Στη φωτογραφία ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου μαζί με τον γιο του Ασημάκη (junior).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey