Σεμινάριο για τη διδασκαλία του σκακιού στο σχολείο

05/12/2016 - 14:08

Επιμορφωτική διημερίδα με θέμα "Το σκάκι στο Σχολείο" διοργανώνουν από κοινού ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Ιωάννης Τσιόπας, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Kasparov και τον Σκακιστικό Όμιλο Μυτιλήνης, την Παρασκευή (9/12), από τις 17:30 έως τις 21:30 και το Σάββατο (10/12) από τις 09:30 έως τις 13:30.

Το σεμινάριο θαλάβει χώρα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) – 2ο Γυμνάσιο – 4ο Δ. Σ. Μυτιλήνης και θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νήσου Λέσβου, καθώς και στους εκπαιδευτικούς Δασκάλους (ΠΕ70), Νηπιαγωγούς (ΠΕ60) και όλων των Ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ16-17, ΠΕ19-20) της Α/μιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης αποτελεί τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα "Σκάκι στα σχολεία", το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Kasparov (του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή), υποστηρίζεται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 το πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί με την έκδοση και παροχή σε σχολεία της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας σειράς βιβλίων "Ο Ζατρίκης στο Σκακιστικό Δάσος", ώστε να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν τη διδασκαλία του σκακιού στην ευέλικτη ζώνη των σχολείων τους.

Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την παρακολούθησή του ακόμη και από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καμία γνώση και καμία εμπειρία σχετική με το αντικείμενο. Ο προσανατολισμός του είναι κυρίως εργαστηριακός, δίνοντας χρόνο για πρακτική εξάσκηση και ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με το σκάκι ως εκπαιδευτικό εργαλείο και η ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει προς όφελος των μαθητών τους. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί η σειρά των βιβλίων του προγράμματος, στα οποία είναι βασισμένη η ύλη του σεμιναρίου, ώστε να εξοικειωθούν με τη χρήση τους ως διδακτικών εργαλείων. 

Πρόγραμμα επιμορφωτικής Διημερίδας:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
17:15—17:30: Προσέλευση Εκπαιδευτικών
17:30-17:45: Εισηγητής Τσιόπας Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, με θέμα: «το Σκάκι στα σχολεία της Λέσβου»
17:45-18:30, Θεωρητικό μέρος με εισηγητή τον Μιμίκο Στέλιο, Ψυχολόγο ,
International Chess Arbiter, Έφορος Σχολικού Σκακιού Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο ρόλος του σκακιού στο σχολικό πλαίσιο. Τα οφέλη της σκακιστικής εκπαίδευσης για τα παιδιά».
18:30-21:30, Εργαστήρια, με εισηγητή τον Μιμίκο Στέλιο και κατά σειρά Θεματολογία:
1. «Η Σκακιέρα, Σκακιστική Σημειογραφία, Κομμάτια και Πιόνια, Η αρχική θέση, Το πιόνι»
2. «Ο Πύργος, Ο Αξιωματικός»
3. «Η Βασίλισσα, Ο Ίππος, Η αξία των κομματιών»

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
09:30-13:30, Εργαστήρια, με εισηγητή τον Μιμίκο Στέλιο και κατά σειρά Θεματολογία:
4. «Ο Βασιλιάς, Το Σαχ, το Ματ, το Ροκέ»
5. « Ματ σε μία, Περιπτώσεις Ισοπαλίας, Το δίγραμμο Ματ, Ματ με Βασιλιά και
Βασίλισσα»
6. «Βασικά τακτικά χτυπήματα, Πιρούνι, Κάρφωμα, Το Ματ του Αποπνιγμού»
7. «Βασικές αρχές ανοιγμάτων, Το Ματ του Βοσκού, Η Επικίνδυνη Διαγώνια»
8. «Βασικές Αρχές Μέσου Παρτίδας, Πλεονέκτημα στην Ανάπτυξη, Επίθεση στο Βασιλιά»

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey