Γκρεμίζεται το Στάδιο, ποτέ όμως η ιστορία!

30/11/2017 - 11:19 Τελευταία τροποποίηση στις 30/11/2017 - 13:28

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ, εκεί όπου το 2000 ο Κώστας Κεντέρης έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του στίβου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200μ, θα κατεδαφιστεί σε λίγους μήνες για να χτιστεί στη θέση του ένα νέο, ακόμη πιο σύγχρονο.

Η τοπική κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε την κατεδάφιση του Ολυμπιακού Σταδίου στο Σίδνεϊ και την ανέγερση νέας αθλητικής εγκατάστασης έως το 2023. Το κόστος της κατεδάφισης θα φτάσει περίπου τα 1,4 εκ. ευρώ, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 1 εκ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους πολίτες, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Πολλοί υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης, μάλιστα, εξέφρασαν τη δυσθυμία τους μιας κι η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ φιλοξένησε 100.000 θεατές στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 και ισάριθμους, καθημερινά, στα αγωνίσματα του στίβου. Ο Δήμαρχος της πόλης, πάντως, Κλόβερ Μουρ, διαφωνεί με τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό της περιοχής για «έργα βιτρίνας». Σύμφωνα με τα σχέδια το Ολυμπιακό Στάδιο θα αποκτήσει στέγη, ενώ η χωρητικότητα του θα μειωθεί στις 75.000 θέσεις, αν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε επίσης μειωθεί η χωρητικότητα του σε 80.000, φιλοξενώντας αγώνες ράγκμπι αλλά και συναυλίες.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000, ο Κώστας Κεντέρης ξεκίνησε να χτίζει τον παγκόσμιο μύθο του. Η πορεία του στα 200μ άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου από την 5η προκριματική κούρσα, την οποία κέρδισε σε 20.57, αφήνοντας στη 2η θέση τον Κύπριο Άννινο Μαρκουλίδη (20.83) και 3ο τον Βρετανό Μάρλον Ντέβονις (20.89). Ο Κεντέρης είχε τον 7ο καλύτερο χρόνο στα προκριματικά.

Στα προημιτελικά, λίγο αργότερα, ο Μυτιληνιός σπρίντερ έτρεξε στην πρώτη σειρά, κατακτώντας τη 2η θέση με 20.14, επίδοση που αποτέλεσε Πανελλήνιο ρεκόρ, τερματίζοντας πίσω από τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ (20.13), αφήνοντας στην 3η θέση τον Άτο Μπόλτον από το Τρίνινταντ & Τομπάγκο (20.28) και 4ο τον Ιάπωνα Σίνγκο Σουετσούγκου (20.37), οι οποίοι επίσης προκρίθηκαν. Το 20.14 του Κεντέρη ήταν η 3η καλύτερη επίδοση στις προημιτελικές κούρσες, δείγμα των όσων θα ακολουθούσαν.

Την επόμενη ημέρα, στα ημιτελικά, ο Κώστας Κεντέρης κέρδισε τη 2η σειρά, τερματίζοντας σε χρόνο 20.20, αφήνοντας πίσω του τους Ντάρεν Κάμπελ (Μ. Βρετανία - 20.23), Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία - 20.30) και Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ - 20.45). Η πρώτη ημιτελική σειρά ήταν λίγο πιο γρήγορη, με τον Τζον Κάπελ (ΗΠΑ -20.10) να κερδίζει και τους Κρίστιαν Μάλκολμ (Μ. Βρετανία - 20.19), Άτο Μπόλτον (Τρίνινταντ & Τομπάγκο - 20.20), Ομπαντέλε Τόμπσον (Μπαρμπέιντος - 20.21) να παίρνουν επίσης το εισιτήριο για τον τελικό.

Το βράδυ έμελλε να γραφτεί ιστορία. Μεσημέρι ώρα Ελλάδας, όλοι σταματούν να κάνουν οτιδήποτε για 20 δευτερόλεπτα, παρακολουθώντας τον αφέτη να δίνει την εκκίνηση της κούρσας του τελικού. Ο Κεντέρης βρίσκεται στον 5ο διάδρομο, κάνει την καλύτερη εκκίνηση μαζί με τον Μπόλτον. Η αντίδρασή του μετριέται σε 0,163 δευτερόλεπτα, όταν το όριο άκυρης εκκίνησης είναι στο 0,100 και σύμφωνα με τους ειδικούς μια αντίδραση κάτω από 0,110 στους άνδρες μπορεί να γίνει μόνο κατά τύχη. Στον 4ο διάδρομο, ο Αμερικανός Τζόν Κάπελ... ξεχνιέται και αντιδρά μετά από 0,348 δεύτερα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί από τα πρώτα μέτρα μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνον και τον Μυτιληνιό σπρίντερ. Στην ευθεία των 100 μέτρων, ο Κεντέρης μπαίνει σχεδόν 6ος, αλλά γνωρίζει πως εκεί ακριβώς είναι το δυνατό του σημείο. Στα επόμενα μέτρα αρχίζει να προσπερνά τον έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους του. Οι εκφωνητές της ΕΡΤ, που περιγράφουν την κούρσα του τελικού, κάνουν την πρώτη τους αναφορά για μετάλλιο. Σχεδόν 25 μέτρα πριν τον τερματισμό ο Κεντέρης είναι πλέον πρώτος και περνά τη γραμμή σε 20.09, επίδοση που αποτελεί ξανά Πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Κεντέρης, ως χρυσός Ολυμπιονίκης πλέον, μπαίνει στο πάνθεον του παγκόσμιου στίβου, αφήνοντας στη 2η θέση τον Ντάρεν Κάμπελ (Μ. Βρετανία - 20.14) και 3ο τον Άτο μπόλτον (Τρίνινταντ & Τομπάγκο - 20.20).

Οι στιγμές που ακολουθούν είναι μοναδικές, με τον Μυτιληνιό αθλητή να γνωρίζει την αποθέωση από το γεμάτο στάδιο, εκεί όπου υπήρχαν για χάρη του και πολλοί Έλληνες. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Κώστας Κεντέρης αφιερώνει τη νίκη του «σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, την Ελλάδα που πενθεί. Μακάρι η νίκη μου αυτή να απαλύνει λίγο τον πόνο τους».

Δύο ημέρες νωρίτερα εξάλλου, η χώρα μας βίωνε μία από τις σοβαρότερες ναυτικές τραγωδίες, με 81 νεκρούς, στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Πειραιάς -Πάρος - Ικαρία- Σάμος - Φούρνοι, προσκρούοντας στις 22:15 με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες Πόρτες, ενώ έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey