Σ. Αλμπάνης: Δεν πετύχαμε αλλά είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου

22/05/2022 - 09:50 Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2022 - 12:06

Ο Θησέας Παναγιούδας εκπροσώπησε για πρώτη φορά τη Λέσβο στην Α2 κατηγορία μπάσκετ γυναικών και παρά την μεγάλη προσπάθεια δεν κατάφερε να παραμείνει στη κατηγορία.

Μέτρησε συνολικά 2 νίκες με τον Άρι Καλαμάτας στο Κλειστό της Νεάπολης και την Άμιλλα εκτός έδρας και 16 ήττες, τερματίζοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 20 βαθμούς. Τα αγωνιστικά προβλήματα πολλά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως με πολλούς τραυματισμούς που είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του ρόστερ.

Το «SL» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον προπονητή του Θησέα Στρατή Αλμπάνη, αναλύει την πορεία της ομάδας, ποιοι λόγοι οδήγησαν στον υποβιβασμό, τον ρόλο της διοίκησης, το μέλλον της ομάδας και τα προβλήματα στον χώρο του Λεσβιακού μπάσκετ.

  • Για την φετινή πορεία του Θησέα

«Την φετινή χρονιά θα την χαρακτήριζα αποτυχημένη, αφού δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής, όμως δεν θα έπρεπε να μην μου αφήνει στο τέλος και ένα αίσθημα ικανοποίησης, καθώς καταφέραμε μέσα από την φετινή προσπάθεια να δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε 6 κορασίδες και φυσικά το επιστέγασμα της προσπάθειας ήταν η κλήση της Ταμπάκου στο κλιμάκιο της Εθνικής Νεανίδων.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην μη εκπλήρωση του στόχου μας ήταν αρκετοί και σίγουρα μου αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που ανέχτηκα και καλλιέργησα την λάθος νοοτροπία των αθλητριών μου, την νοοτροπία του να μην προπονούμαι αλλά να παίζω στα παιχνίδια. Ξέρεις είναι απίστευτο για εμένα να έχω στην ομάδα μου αθλήτριες όπως η Καρακλά η οποία είναι από τις μεγαλύτερες σε ηλικία και να μην χάνει προπόνηση ή την Κωστάκη η οποία κατέβαινε κάθε μέρα από τον Μόλυβο και να παρακαλάω κορίτσια που έμεναν “δίπλα” στο γήπεδο να έρχονται προπόνηση και να μην το κάνουν, με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται με 6-7 παίκτριες πράγμα που έκανε αδύνατο να δουλέψουμε τακτικά και να βρούμε ρυθμό μιας που δεν μπορούσαμε να παίξουμε καν διπλό. Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις ερασιτέχνες αθλητές να βάλουν το Εμείς πάνω από το εγώ.

Σίγουρα ένας ακόμη λόγος ήταν το γεγονός ότι δεν βρήκαμε παίκτριες εκτός την Νάκη η οποία είχε μια μικρή εμπειρία από την κατηγορία επί της ουσίας. Πέρυσι είχαμε αρκετές προτάσεις για να έρθουν παίκτριες εκτός Λέσβου, όμως λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων για τον covid δεν συνέβη το ίδιο και φέτος. Έφυγε και η Δήμου για επαγγελματικούς λόγους και τον Δεκέμβριο πήραμε δύο παίκτριες από τη Θεσσαλονίκη τη Μουμτζή και την Θωμόγλου, οι οποίες μας βοήθησαν, όμως υπήρξε έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού αφού δεν ήταν κοντά μας στις προπονήσεις με τη μια να έρχεται κάθε Παρασκευή και την άλλη κάθε Κυριακή.

Η υπόλοιπη ομάδα ήταν κορίτσια τα οποία αγωνιζόταν και τα προηγούμενα χρόνια στον Θησέα και δεν είχαν την εμπειρία για να ανταπεξέλθουν κυρίως πνευματικά σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα και αυτό νομίζω φάνηκε στα παιχνίδια τα οποία μπορούσαμε να τα κερδίσουμε και τα χάναμε στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο Πειραιά που κερδίζαμε μέχρι και με 19 πόντους και τελικά χάσαμε.

Επίσης, δεν παίξαμε καθόλου φιλικά παιχνίδια και στην ουσία τα διπλά μας ήταν στους επίσημους αγώνες. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στο αγωνιστικό μέρος.

Γενικότερα όπως είπα και στην αρχή αν και δεν πετύχαμε τον στόχο μας είμαι υπερήφανος για τα κορίτσια που ήμασταν όλη την χρονιά μαζί και μέχρι την προτελευταία αγωνιστική παλεύαμε όλοι μαζί για την παραμονή και τελικά πέσαμε με ψηλά το κεφάλι.»

  • Οι αθλήτριες σας αντιμετώπισαν ομολογουμένως πολλούς τραυματισμούς καθ’ ολη τη διάρκεια της χρονιάς. Τι έφταιξε;

«Το κομμάτι των τραυματισμών είναι μεγάλο. Έφταιξε σίγουρα το γεγονός ότι δεν κάναμε καθόλου προετοιμασία. Από κει και πέρα οι αθλήτριες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό δεν προστατεύουν το σώμα τους όσο πρέπει. Δεν γυμνάζονται όσο πρέπει. Βέβαια πέρα από αυτά, όπως είπα πριν οι προπονήσεις γινόταν με 6-7 παίκτριες κάτι που μεταφράζεται σε έλλειψη έντασης με αποτέλεσμα στους επίσημους αγώνες να αναγκάζονται να ξεπερνούν τα όρια τους. Και αυτό είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στον τραυματισμό.»

  • Φτάνοντας στο τέλος θα άλλαζες κάτι κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

«Σίγουρα θα άλλαζα τον τρόπο που επέλεξα να κινηθώ στο μεταγραφικό μέρος, δηλαδή να έρθουν αθλήτριες εκτός νησιού έστω μόνο για τους επίσημους αγώνες, όσο αφορά την θέση του playmaker και από την στιγμή που δεν βρήκαμε εκτός νησιού θα έπρεπε να επιμείνω για την απόκτηση αθλήτριας από το τοπικό πρωτάθλημα γιατί ουσιαστικά δεν είχαμε παίκτρια σε αυτή την θέση και αναγκαστήκαμε στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος να χρησιμοποιούμε την 16χρονη Κωστάκη που αποκτήσαμε χωρίς να είναι αυτή η θέση της και την Στυλιανίδου η οποία σπουδάζει και δεν ήταν σε όλα τα παιχνίδια. 

Επίσης, δεν θα έδινα τόσο μεγάλη ελευθερία στις παίκτριες μου στο τρόπο που παίζουν και θα ήθελα να παίξουν πιο στοχευμένο μπάσκετ. Γενικότερα δεν είχα πολλές επιλογές, οπότε πολλές φορές αναγκαζόμουν να κάνω πολλές υποχωρήσεις που τελικά ήταν μεγάλο λάθος.»

  • Η διοίκηση είναι δίπλα στην ομάδα και παλεύει πάντα για το καλύτερο. Το σχόλιο σου.

«Από την πρώτη μέρα που με προσέγγισαν οι άνθρωποι της διοίκησης με κέρδισαν με τον τρόπο τους, την συμπεριφορά τους και τα όνειρα που είχαν για την εξέλιξη της ομάδας. Ο στόχος τους ήταν να παίξουν σε εθνική κατηγορία, το πέτυχαν παρά τον υποβιβασμό και είναι μια διοίκηση που είναι πάνω από την ομάδα κάθε λεπτό. Προσπαθούν να δώσουν λύση σε όλα. Έδωσαν ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά, οι αποστολές μας ήταν αξιοπρεπέστατες, έκαναν την υπέρβαση τους τον Δεκέμβριο και τους αξίζουν συγχαρητήρια.»

  • Το μέλλον του Θησέα από εδώ και πέρα.

Αν με ρωτάς για το γυναικείο τμήμα θα σου πω πως το γυναικείο μπάσκετ στο νησί γενικότερα φοβάμαι ότι δεν έχει μέλλον. Φέτος δεν έγινε πρωτάθλημα και τα προηγούμενα χρόνια τα πρωταθλήματα ήταν ουσιαστικά με δύο ομάδες νεάνιδων και δύο ομάδες γυναικών. Το γυναικείο μπάσκετ τείνει να εξαφανιστεί. Αν γίνει του χρόνου πρωτάθλημα με 2-3 ομάδες πάλι ποιο το νόημα θεωρώ πως πρέπει η λύση να δοθεί από την ΕΟΚ με όποιο και αν είναι το κόστος και εννοώ να γίνει ένα περιφερειακό πρωτάθλημα γυναικών μεταξύ Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

Τώρα ο σύλλογος του Θησέα γενικότερα νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, έχει τις ακαδημίες με μεγάλο αριθμό παιδιών και υπάρχει η διαβεβαίωση από τον Δήμο ότι θα γίνει κλειστό γήπεδο στην Παναγιούδα επίσης θεωρώ πως η φετινή χρονιά στην Α2 ήταν μεγάλο σχολείο και για την διοίκηση του συλλόγου και έτσι θα δουν τι πρέπει να αλλάξει στο αναπτυξιακό κομμάτι ώστε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

  • Υπήρξε στήριξη στην πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα του νησιού στην Α2 από τις υπόλοιπες τοπικές ομάδες;

«Όχι και είμαι κατηγορηματικός. Θεωρώ ως προπονητής ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη και εξέλιξη του μπάσκετ στη Λέσβο πρέπει να συνδράμω και να βοηθάω. Είναι απαράδεκτο να βρίσκουμε πόρτες κλειστές. Ο μόνος που μας βοήθησε μόνος του είναι ο Στρατής Καραγιάννης από τον Μόλυβο και θέλω να τον ευχαριστήσω.»

  • Αναφορικά με το μοναδικό στο νησί Κλειστό γήπεδο της Νεάπολης, την έλλειψη χώρων και την κατασκευή των γηπέδων τύπου «μπαλόνι» από τον Δήμο.

«Όλες οι δημοτικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητισμό. Έστρωσαν και στρώνουν τάπητες σε πολλά χωριά και καλά κάνουν, όμως μέχρι εκεί. Και τα περισσότερα είναι ανταποδοτικά για το μεταναστευτικό που πάλι και εκεί δεν μπορέσαμε να διεκδικήσουμε έργα ανάπτυξης. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η τωρινή Δημοτική αρχή κάνει προσπάθεια, με την ανακαίνιση του Κλειστού και με τα «μπαλόνια» στο Πλωμάρι, στη Γέρα και στα Πάμφιλα. Το θέμα είναι όμως ότι χρειαζόμαστε και ακόμα ένα Κλειστό και πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουν οι τοπικοί άρχοντες αυτά που μας αναλογούν. Υπήρξε η συζήτηση για το παλιό κολυμβητήριο και δεν ξέρω γιατί υπάρχουν αντίθετες φωνές και κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση σε τέτοια θέματα. Μετά πήγαμε στο παλιό ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και ενώ γνωρίζαμε ότι θα γίνει γήπεδο 1500 θέσεων ξαφνικά μάθαμε ότι θα γίνει 500 θέσεων με μια χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τεράστιο λάθος. Όλοι οι φορείς πρέπει να καταλάβουν ότι το νέο γήπεδο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το τωρινό, έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικήσει διεθνείς αγώνες και τουρνουά σε όλα τα αθλήματα σάλας.»

almpanis.jpg (770×563)

  • Κατά τη γνώμη σου πρέπει να αλλάξει κάτι στο Λεσβιακό μπάσκετ και τι είναι αυτό;

«Καταρχήν πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το Λεσβιακό μπάσκετ να κατανοήσουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θα σου πω απλά αυτό που μου έρχεται τώρα στο μυαλό, ότι την τελευταία χρονιά που ήμουν προπονητής στον Αιολικό πριν 8-9 χρόνια, στο ανδρικό ήμασταν 11 ομάδες και αυτή την στιγμή είναι 6. Τα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων γίνονται με 4-5 ομάδες και των γυναικών φέτος όπως προείπα δεν έγινε, και γενικότερα υπάρχουν σύλλογοι που δεν έχουν τμήματα υποδομών.

Θεωρώ ότι πολύ βασική αιτία γι' αυτό παίζει η έλλειψη εγκαταστάσεων φτάσαμε το 2022 για να αποκτήσουμε τρία μπαλόνια στον Δήμο Μυτιλήνης, γιατί στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και γινόμαστε γραφικοί για τα αυτονόητα που συμβαίνουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός από εδώ. Το χειρότερο να μην μας ακούει κανείς και φυσικά να μην μας λαμβάνουν υπ’ όψιν τους. Από εκεί και πέρα ένας σημαντικός λόγος επιπλέον είναι η έλλειψη κινήτρων προς τους νέους αθλητές και επιτέλους πρέπει να φύγουμε από την λογική καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη και να παλέψουμε όλοι μαζί να γίνουμε πρώτοι στην πόλη.

Εμένα προσωπικά με θλίβει πολύ το γεγονός ότι η Χίος του χρόνου θα έχει 2 ομάδες ανδρικού και 1 γυναικείου μπάσκετ σε Εθνικές κατηγορίας και η Λέσβος μπορεί να μην έχει καμία αν δεν τα καταφέρει ο πρωταθλητής του ανδρικού. Σίγουρα οι κατηγορίες δεν είναι αυτοσκοπός είναι όμως ένα κίνητρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποδόσφαιρο γυναικών στη Λέσβο γνωρίζει τέτοια ανάπτυξη από το μηδέν, θεωρώ πως η συμμετοχή των ομάδων στις Εθνικές κατηγορίες παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Νομίζω πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και οι ομάδες να δίνουν περισσότερα παιχνίδια σε 4 γύρους, ειδικά τώρα που τα έξοδα αγώνα των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων θα τα πληρώνει η ΕΟΚ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και φυσικά το ίδιο να γίνει και στο ανδρικό και στο γυναικείο, ώστε οι ομάδες να πηγαίνουν όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένες στα μπαράζ ανόδου.

Γενικότερα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι ίδιοι να βρούμε και να δώσουμε κίνητρα, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους αθλητές και να ξεκινήσουμε να χτίζουμε από την αρχή συντηρώντας ταυτόχρονα αυτό που υπάρχει ήδη.»

  • Τα σχέδια σου για το μέλλον.

«Σίγουρα τώρα που τελείωσε η χρονιά θα βρεθώ με την διοίκηση του Θησέα να μιλήσουμε και να κάνουμε τον απολογισμό μας.

Δεν σου κρύβω ότι η φετινή χρονιά με κούρασε πάρα πολύ κυρίως ψυχολογικά και δεν έχω αποφασίσει ακόμη και εγώ τι θέλω να κάνω, θέλω να ξεκουραστώ, θέλω να δουλέψω με παιδιά, θέλω να επιστρέψω στο ανδρικό, ειλικρινά δεν ξέρω έχουν έρθει δύο σύλλογοι σε επαφή μαζί μου, αλλά πρώτα θα μιλήσω με τον Θησέα. Το σίγουρο είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος που χρειάζομαι κίνητρο για να λειτουργήσω και να αποδώσω σε ότι κάνω οπότε στην παρούσα φάση όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Προς το παρόν τα καλοκαίρι θα συμμετέχω σε τρία camp. Του Αιολικού τον επόμενο μήνα που θα συμμετέχουν μεγάλες προσωπικότητες του μπάσκετ, στο επιτυχημένο camp που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Γιώργο Καραμβάλης της Αθλητικής Λέσχης και στην Ικαρία 20-23 Ιουλίου που επίσης θα υπάρχουν εξέχουσες προσωπικότητες, ενώ θα υπάρχει και τμήμα για παιδιά 15-18 ετών και εξειδικευμένη προπόνηση.»

  • Για τις κλήσεις της Ταμπάκου και Ψημίτη στην Εθνική.

«Έχω συνεργαστεί και με τα δύο παιδιά. Η Τζοάνα είναι ένα κορίτσι που έχει αναδειχθεί μέσα από τον Θησέα, την βοηθάει πολύ η σωματοδομή της και έχει μεγάλη εξέλιξη. Συμμετείχε στο κλιμάκιο του Νότου της Εθνικής μαζί με 19 ακόμα κορίτσια και μαζί με το κλιμάκιο του Βορρά θα επιλεχθούν συνολικά 12 αθλήτριες που θα στελεχώσουν το ρόστερ για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων. Πιστεύω πολύ σε εκείνη είναι εξαιρετικό παιδί με πολλές δυνατότητες. Είναι μεγάλη ευκαιρία να δουλέψει περισσότερο και το μέλλον της ανήκει.

Ο Μάρκος είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθεί κάθε νέος αθλητής στον χώρο του μπάσκετ και λειτουργεί ως επαγγελματίας. Φέτος ήταν από τα στελέχη του Αιγάλεω που βοήθησαν αρκετά στην πορεία της ομάδας και ήρθε δίκαια και γι αυτόν η κλήση για το 3x3 της Εθνικής. Μέσα από τη δουλειά του μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey