Οι υποσχέσεις Βασιλειάδη έμειναν... υποσχέσεις!

12/06/2019 - 18:28

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η μη καταβολή από την πολιτεία των χρηματικών επάθλων στους Ολυμπιονίκες των Αγώνων Νέων, που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Φιάσκα από τη Λέσβο.

Συγκεκριμένα οι Ελίνα Τζένγκο, Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης, Όλγα Φιάσκα, Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου, Σάββας Θώμογλου, Αντωνία Σακελλαρίδου και Φανή Τζέλη απέστειλαν επιστολή με αποδέκτες την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη, τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας κ. Προκοπή Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, σχετικά με τις υποσχέσεις που τους έχουν γίνει εδώ και οκτώ μήνες, οι οποίες παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την υποδοχή των νέων Ολυμπιονικών μας στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στην επιστροφήττους από την Αργεντινή, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης είχε υποσχεθεί οικονομική επιβράβευση στους αθλητές, τις αθλήτριες και τους προπονητές τους, η οποία μάλιστα θα ανέρχονταν στο μισό των χρημάτων που δίνονται από την πολιτεία σε όσους διακρίνονται στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά τότε, αλλά και κατ' επανάληψη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη διάρκεια πλείστων βραβεύσεων που ακολούθησαν.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμη κα. Υπουργέ και αξιότιμε κ. Υφυπουργέ όπως είναι γνωστό, από την 6η έως την 18η του Οκτωβρίου του έτους 2018 διεξήχθησαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής οι τρίτοι Ολυμπιακοί αγώνες νέων. Οι αγώνες αυτοί, διοργανώνονται από την ∆ιεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τις αρχές που διατυπώθηκαν από την ∆.Ο.Ε. το έτος 2014 να φέρουν κοντά σε μια παγκόσμια γιορτή, τους καλύτερους νέους αθλητές από όλο τον κόσμο, να κάνουν μία μοναδική και δυναμική εισαγωγή για τον Ολυμπισμό, να καινοτομήσουν στην εκπαίδευση και στο διάλογο γύρω από τις Ολυμπιακές αξίες, να μοιραστούν και να γιορτάσουν τις κουλτούρες όλων των χωρών, να προσεγγίσουν νεανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα προωθήσουν τις Ολυμπιακές αξίες, να αυξήσουν τη συμμετοχή στον αθλητισμό, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα για πρωτοβουλίες και ιδέες μέσα στο Ολυμπιακό κίνημα, να αποτελέσουν ένα αθλητικό γεγονός με υψηλά διεθνή στάνταρ.

Στη διοργάνωση αυτή, η χώρα μας έλαβε τις εξής διακρίσεις:

Χρυσά μετάλλια για τις Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου στη κωπηλασία, για τον Αλέξανδρο Καλπογιάννη στην ιστιοπλοΐα και την Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό.

Ασημένιο μετάλλιο για τον Σάββα Θώμογλου στην κολύμβηση, και

Χάλκινα μετάλλια για τη Φανή Τζέλη στο τάε κβον ντο, για την Όλγα Φιάσκα στο βάδην και την Αντωνία Σακελλαρίδου στην γυμναστική.

Οι ως άνω διακρίσεις έφεραν τη χώρα μας στην 24 η θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης. Τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις λάβαμε την 61η και 67η θέση.

Την 21η Οκτωβρίου, κατά την επιστροφή μας, μας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, μεταξύ άλλων, ο κ. Υφυπουργός αθλητισμού, Γεώργιος Βασιλειάδης. Στα πλαίσια ενός κλίματος εορταστικού, ο κ. Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα δεχτούμε οικονομική επιβράβευση για τις διακρίσεις μας, η οποία θα ανέρχονταν στο ήμισυ του ποσού που προβλέπεται για τους νικητές της θερινής Ολυμπιάδας ενηλίκων, ήτοι, σύμφωνα με την ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΟΑ/∆ΑΑ/412334/16912/9165 (ΦΕΚ Β’ 3713/29.08.2018) που ίσχυε τότε, 45.000 ευρώ για 1η νίκη (χρυσό μετάλλιο), 30.000 ευρώ για 2η νίκη (ασημένιο μετάλλιο) και 25.000 ευρώ για 3η νίκη (χάλκινο μετάλλιο).

Η υπόσχεση αυτή επαναλήφθηκε και σε άλλες περιστάσεις, όπως την βράβευση μας την 9η Ιανουαρίου 2019 στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώπιον παραγόντων όπως του κ. Προέδρου της ∆ημοκρατίας και του κ. Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Έκτοτε, και παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 8 μηνών, και ουκ ολίγες περιστάσεις πρόσφορες για την υλοποίηση της υπόσχεσης που λάβαμε, καμία ενέργεια δεν έλαβε χώρα προς αυτήν κατεύθυνση.

Ο νόμος 2725/1999 (Ερασιτεχνικός-Επαγγελματικός Αθλητισμός), ο οποίος δεν προβλέπει οικονομική επιβράβευση των νικητών της Ολυμπιάδας νέων, παρότι έκτοτε τροποποιήθηκε ως προς άλλες ρυθμίσεις (βλ. Ν. 4603/2019), παρέμεινε αμετάβλητος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται από το αρ. 34 Ν. 2725/1999, με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της οικονομικής επιβράβευσης των αθλητών με διακρίσεις για το έτος 2018, επίσης εκδόθηκε (ΥΑ ΥΠΠΟΑ//113336/3731/1864// ΦΕΚ Β 903 2019), δίχως να υπάρχει καμία σχετική παρέμβαση.

Τέλος, καμία προσέγγιση δεν έγινε ώστε να παρασχεθεί η οικονομική επιβράβευση ακόμα και με διαχείριση των ίδιων πόρων του Υπουργείου, παρακάμπτοντας τη διαδικασία νομοθέτησής της, η οποία απαιτεί σύμπραξη άλλων Υπουργείων και είναι εν γένει πιο σύνθετη.

∆ιαπιστώνοντας αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωπός μας συναντήθηκε στις αρχές του Μαΐου του τρέχοντος έτους με εκπρόσωπο του κ. Βασιλειάδη. Λάβαμε την υπόσχεση ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας, ώστε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις, κάτι το οποίο επίσης δεν συνέβη. Ακολούθησαν πολλές απόπειρες επικοινωνίας από μέρους μας, όλες όμως προέβησαν απρόσφορες.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο νόμος δεν προβλέπει οικονομική επιβράβευση για την διάκριση σε Ολυμπιακούς αγώνες νέων. Το ευεργέτημα που παρέχει η πολιτεία είναι εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 25% προσαύξηση μορίων για εισαγωγή σε οποιαδήποτε άλλη σχολή (αρ. 34 παρ. 8 Ν. 2725/1999). Το δεδομένο αυτό το γνωρίζαμε όταν συμμετείχαμε στους αγώνες. ∆εν χρειάζεται να αναφέρουμε σε τι θυσίες απαιτήθηκε να υποβληθούμε, εμείς και οι οικογένειές μας, για να πετύχουμε τις διακρίσεις μας, και τι ευκαιρίες περιφρονήσαμε. Για να αναδείξουμε την χώρα μας, πολύ πρόθυμα θα ξανακάναμε την ίδια προσπάθεια και τις ίδιες θυσίες στο πολλαπλάσιο. Η υπόκρουση του Εθνικού Ύμνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες αρκεί.

Η παροχή ευεργετημάτων από την πολιτεία στους αθλητές με υψηλές διακρίσεις αποσκοπεί στην αναπλήρωση των χαμένων ευκαιριών που προκαλεί η αφοσίωση στον αθλητισμό, και στην εξασφάλιση της δυνατότητας των αθλητών να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία τους. ∆εν ζητούμε και δε θέλουμε την εύνοια της πολιτείας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε αυτό που επιδιώκουμε. Την οικονομική επιβράβευση θεωρούμε ότι την αξίζουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το έργο μας υπό συνθήκες αξιοπρέπειας. Ακόμα περισσότερο ωστόσο, αξίζουμε μια συγκεκριμένη απάντηση, ως προς το ενδεχόμενο της εκπλήρωσης της υπόσχεσης που δεχτήκαμε, και, αν όχι, για ποιόν λόγο. ∆ιότι η οικονομική επιβράβευση δεν ήταν ποτέ αίτημά μας. Ήταν υπόσχεση που δόθηκε σε ανήλικους Ολυμπιονίκες από τον κ. Υφυπουργό Γεώργιο Βασιλειάδη, και επαναλήφθηκε ενώπιον του κ. Προέδρου της ∆ημοκρατίας και του κ. Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται ένας ανήλικος αθλητής, ώστε να είναι σε θέση να πετύχει υψηλές διακρίσεις, απαιτεί υπευθυνότητα, που υπερβαίνει το αναμενόμενο από ανηλίκους. Ευχόμαστε ο κ. Υφυπουργός Γεώργιος Βασιλειάδης να επιδείξει την αναμενόμενη από το αξίωμά του υπευθυνότητα, και να μας δώσει συγκεκριμένη, έγγραφη απάντηση, ως προς το ερώτημα: Θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του για οικονομική επιβράβευση των Νέων Ολυμπιονικών; Αν ναι, πότε και πως, και αν όχι, για ποιόν λόγο.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο εκπρόσωπος των Νέων Ολυμπιονικών”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey