Electronet_Prodromou_728x90px
Βαγγέλης Παπαντώνης

Βαγγέλης Παπαντώνης

URL Ιστότοπου:

Αν όχι τώρα, πότε;

Είναι ίσως η πρώτη φορά, κατά την οποία η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του στίβου, φαίνεται να έχει και ουσία αλλά και δια ταύτα. Η δημοτική αρχή, στην οποία πολλοί καταμαρτυρούν διάφορα, δείχνει να ποντάρει στον αθλητισμό.

Και δικαιολογημένα το πράττει, αφού είναι κοινά παραδεκτό πως τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών του νησιού. Παρότι μάλιστα πέρασαν τόσο από τον πρώτο όσο και από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης τοπικοί άρχοντες που προέρχονταν μέσα από το χώρο του αθλητισμού. Ας μην ξεχνάμε, ότι παρότι ο Παύλος Βογιατζής ήταν Νομάρχης επί δύο θητείες, με Αντινομάρχη και μετ’ έπειτα Δήμαρχο τον συναθλητή του στην υδατοσφαίριση Σπύρο Γαληνό, είναι απορίας άξιο γιατί η Λέσβος εν έτη 2018, δεν διαθέτει εδώ και μια πενταετία κολυμβητήριο…

Παράλληλα, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) στο μοναδικό του Κλειστό Γυμναστήριο, τη στιγμή που η Χίος διαθέτει τρία, η Σάμος τέσσερα, η Λήμνος ένα μεν υπερσύγχρονο δε, φιλοξενώντας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως αντίστοιχα και πολλά άλλα μικρότερα νησιά από εμάς, συγκριτικά με τον πληθυσμό ή τη γεωγραφική τους έκταση, αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες τους (βλ. Σαντορίνη). Την ίδια ώρα τα περισσότερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα χωριά είναι ακόμα χωμάτινα, ενώ ο στίβος έχει αφεθεί στην τύχη του, παρότι φέρνει διαχρονικά τις μεγαλύτερες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.

Η αθλητική κοινότητα δεν είναι αμελητέα ποσότητα, όπως νομίζουν κάποιοι. Κι αυτό, εφόσον δείχνουν να το έχουν κατανοήσει επιτέλους Δήμος και Περιφέρεια, μόνο θετικά μπορεί να εξελιχθεί για τον ίδιο τον τόπο και τη νεολαία του. Ευχή όλων μας είναι να μη μείνουμε στα λόγια, για ακόμα μία φορά…

  • Κατηγορία Editorial

Ο «Ταρλάς» φωνάζει για… λίφτινγκ!

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, για τον όμιλο Λέσβου και Λήμνου, στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών (11 Μαΐου) και το Στάδιο Μυτιλήνης περιμένει καρτερικά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές του στίβου, ώστε η αθλητική εγκατάσταση να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι ότι ο «Ταρλάς» έχει επιβαρυνθεί πολύ, σε ότι αφορά τον στίβο του, μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2014 για να πληροί τις προδιαγραφές της Super League. Τα βαρέα οχήματα που πηγαινοέρχονταν επί μήνες πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) δημιούργησαν εκτεταμένες φθορές και τα μπαλώματα έκτοτε περιόρισαν ελάχιστα την επικινδυνότητα του για τους αθλητές. Συν τοις άλλοις, από αμέλεια, απροσεξία ή και αδιαφορία, ζημιές σημειώθηκαν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του στίβου, όπως εμπόδια, βατήρες εκκίνησης, βαλβίδες, στυλοβάτες και στρώματα.

Σχεδόν μια πενταετία μετά και η κατάσταση στον «Ταρλά» δεν έχει μείνει καν στάσιμη, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η αυτοψία του «SL» στο ταρτάν επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα του, αφού σε πολλά σημεία του ο τάπητας έχει φουσκώσει ή υποχωρήσει. Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάσταση και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Τα μεγάλα εμπόδια του στιπλ έχουν σαπίσει, σε ένα αγώνισμα μάλιστα, που οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να πατούν πάνω τους, για να τα υπερπηδήσουν. Στην ίδια κατάσταση και οι βαλβίδες του μήκους, όπου πατούν οι αθλητές πριν επιχειρήσουν το άλμα τους. Πρόβλημα υπάρχει και στους στυλοβάτες του επί κοντώ, που χρειάζονται επιδιορθώσεις, ενώ όπως είχε επισημάνει το «SL» και σε πρόσφατο δημοσίευμά του τα στρώματα του ύψους απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις, αφού έχουν σκιστεί και η εικόνα τους δεν παραπέμπει σε εξοπλισμό σύγχρονου Σταδίου. 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου

Ενήμερος ο Οργανισμός

Το «Ε» συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου, ζητώντας απαντήσεις και… χρονοδιαγράμματα, αφού είναι δεδομένο πλέον ότι οι παρεμβάσεις όχι απλώς θεωρούνται αναγκαίες, αλλά και άμεσα εκτελεστέες. «Είμαστε ενήμεροι και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά που αναφέρετε θα έχουν επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να προλάβουμε και τη διοργάνωση των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, στην κατηγορία ανδρών και γυναικών (11/5)», δήλωσε ο κ. Αλεξίου.

Τοποθετήθηκε μάλιστα δημόσια και για τον εκσυγχρονισμό των ταρτάν Μυτιλήνης και Καλλονής, λέγοντας: «Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό μας ένα κονδύλι για την τοποθέτηση ολοκαίνουριων ταρτάν και στο Στάδιο Μυτιλήνης, αλλά και στο “Κ. Κεντέρης” του Λεκανοπεδίου. Είναι αναγκαίο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων του στίβου και υπάρχει από μέρους του Δήμου Λέσβου και η πρόθεση, αλλά και η δυνατότητα για να γίνει επιτέλους πράξη.»

«Θα προλάβουμε»

Αναφορικά με τα όργανα που χρειάζονται άμεσα επιδιορθώσεις, ο κ. Αλεξίου ήταν ξεκάθαρος: «Θα γίνουν όλα όπως πρέπει, ωστόσο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι απαιτείται καλή συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους με το χώρο, ώστε να μείνουν και όπως πρέπει. Εννοώ ότι οι άνθρωποι του στίβου, καλώς έχουν απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή, οφείλουν όμως να δείχνουν τη δέουσα προσοχή ως προς τη χρήση αυτών των οργάνων, για να μην παρατηρούνται συνεχώς τέτοιου είδους φθορές.»

 

Κύριοι, δεν αισθάνεστε ντροπή;

Έχουμε γράψει κατά καιρούς για τις επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών της Λέσβου στον κλασικό αθλητισμό, αλλά και για τις διοργανώσεις που πραγματοποιούνται εντός νησιωτικών συνόρων σε «Ταρλά» και Στάδιο «Κ. Κεντέρης» Καλλονής. Και κάθε φορά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Λέσβου, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Καλλονή.

Καλές οι βραβεύσεις, ακόμα καλύτερα τα ευχολόγια, αλλά η εικόνα των σκισμένων και επιεικώς απαράδεκτων στρωμάτων στο άλμα εις ύψος, προχθές, στη διάρκεια των Διασυλλογικών Αγώνων Στίβου για τα σωματεία Λέσβου και Λήμνου, προκαλεί όχι απλώς εκνευρισμό αλλά και απέχθεια. Απέναντι στις τοπικές αρχές, πρωτίστως, που έχουν αφήσει στο… έλεος τους τις αθλητικές υποδομές, επιτρέποντας χωρίς αιδώ τη χρησιμοποίηση ενός τέτοιου άθλιου υλικοτεχνικού εξοπλισμού από παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών.

Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Αντιδήμαρχοι, 

Κυρία Περιφερειάρχη, Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

ας δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν συζητάμε εδώ για ανακατασκευή ταρτάν, που κοστίζουν 200-300 χιλιάδες ευρώ. Αλλά για ένα στρώμα άλματος εις ύψος, που δεν ξεπερνά σε κόστος τις 3-4.000€! Αφορά τη νεολαία του τόπου μας. Επιτέλους, δεν αισθάνεστε ντροπή στο θέαμα και μόνο αυτής της αθλιότητας; 

Ενδεικτικές τιμές, για του λόγου το αληθές...
  • Κατηγορία Editorial

Έχε το νου σου στο παιδί...

Ολοκληρώθηκε για τις Μικτές της ΕΠΣ Λέσβου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα προεπιλογής εθνικών ομάδων στο γειτονικό νησί της Χίου. Ένα ακόμα ποδοσφαιρικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του για αυτά τα παιδιά, που φόρεσαν με καμάρι τις φανέλες τους και επί μία εβδομάδα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό μέσα στα γήπεδα, πολλές φορές και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Οι περισσότεροι θα σταθούν στο αποτέλεσμα. Το ποδόσφαιρο εξάλλου έχει συνδεθεί με τη νίκη, την ισοπαλία και την ήττα. Την πρόκριση και τον αποκλεισμό. Στην περίπτωση μας φέτος, οι Μικτές της ΕΠΣ Λέσβου σε παίδες και νέους δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην επόμενη φάση. Και πριν καλά - καλά επιστρέψουν στο νησί μετά από τόσες μέρες μακριά από γονείς, συγγενείς και φίλους, κάποιοι δυσκολεύονται να πουν έστω και ένα μπράβο, συνοδεύοντας το με ένα παρηγορητικό χτύπημα στην πλάτη. Έγινε της μόδας, βλέπετε, τελευταία να ασκείται κριτική στη διοίκηση της ΕΠΣ Λέσβου επί παντός επιστητού. Είναι και πολλοί όσοι βρέθηκαν μετά τις εκλογές της ΕΠΟ στο αντιπολιτευόμενο μπλοκ, που εναντιώνεται στον Σταύρο Ψαρόπουλο...

Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι το να «χτυπάς» τη διοίκηση της ΕΠΣΛ για την «αποτυχία» των Μικτών ομάδων να προκριθούν στη Β' Φάση ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος, αποτελεί ανηθικότητα εις βάρος αυτών των παιδιών. Παιδιών, που τίμησαν τη Λέσβο και τη Λήμνο με την αγωνιστικότητα τους, που πάλεψαν έντιμα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και που όταν όλα είχαν πλέον τελειώσει, έκλαψαν από απογοήτευση λόγω του αποκλεισμού τους και χρειάστηκε να τους σηκώσουν με κόπο από το χορτάρι οι προπονητές και οι συνοδοί τους.

Ποιος νομίζει λοιπόν ότι έχει το δικαίωμα να καπηλεύεται τα δάκρυα 14χρονων και 16χρονων παιδιών, για να κουνάει σήμερα επιδεικτικά το δάχτυλο σε όσους κρατούν τις τύχες του λεσβιακού ποδοσφαίρου στα χέρια τους; Έγιναν λάθη; Ναι. Φταίνε τα παιδιά; Όχι. Ξεκάθαρα πράγματα. Μόνο συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν αγωνιστικά και στις δύο ομάδες μας.

Κάποιοι μπερδεύονται. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αφορά στην παραγωγική διαδικασία, όχι στο ξερό αποτέλεσμα. Μέσα από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα αναδεικνύονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα στελεχώσουν τις Εθνικές μας ομάδες. Δε σημαίνει ότι αν η ΕΠΣ Λέσβου κατακτούσε τον τίτλο θα είχε μια 11αδα παικτών της στην Εθνική παίδων ή νέων. Δε σημαίνει όμως ότι και τώρα που αποκλείστηκε, δεν υπάρχουν παιδιά που ξεχώρισαν με την αγωνιστική παρουσία τους και μπορεί να αξιοποιηθούν. Ας ασχοληθούμε επιτέλους με την ουσία. Την οργάνωση δηλαδή και τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται, για να παράγουμε ως νησί περισσότερους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Συχνότερα. Υπάρχουν εξάλλου διαχρονικά πολλές επιτυχίες, ατομικές και συλλογικές. Ας γίνουν οδηγός. Πρώτα όμως, ας αποβάλουμε τις μίζερες λογικές, τις χαιρεκακίες, τα μικροσυμφέροντα και τις προσωπικές αντιδικίες.

Αν καθυστέρησαν φέτος να στελεχωθούν προπονητικά οι Μικτές, ας μη συμβεί και του χρόνου. Αν ξεκίνησαν αργά οι προπονήσεις, ας μαζευτούμε νωρίτερα. Αν ένα παιδί αξίζει, ας επιλεγεί. Αν μια ομάδα αποτύχει, ας χειροκροτηθεί. Αν κάποιος γκρινιάζει μόνο, ας το ξανασκεφτεί. Και αν κάποιος χαίρεται με όλο αυτό σήμερα, ας κοιταχτεί…

  • Κατηγορία Editorial