Βαγγέλης Παπαντώνης

Βαγγέλης Παπαντώνης

URL Ιστότοπου:

Ψηλά το κεφάλι, παίδες και νέοι!

Σκληρό μάθημα πήραν σήμερα οι Μικτές ομάδες της ΕΠΣ Λέσβου, σε παίδες και νέους, γνωρίζοντας βαριές ήττες από τις αντίστοιχες των Κυκλάδων με 5-0 και 7-1, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 4ης Αγωνιστικής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος προεπιλογής εθνικών ομάδων.

Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στη διαφορά δυναμικότητας των ομάδων, αφού οι Λέσβιοι βρέθηκαν σε μια κακή μέρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αντιπάλους τους να πετύχουν θριαμβευτικές νίκες. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε συνεχόμενα ματς, ώστε να βγάλουν εις πέρας τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στη διοργάνωση, που σίγουρα έχει κι αυτή αρκετά περιθώρια βελτίωσης οργανωτικά.

Μπορεί οι Μικτές ΕΠΣ Λέσβου να απώλεσαν την ευκαιρία να κατακτήσουν την πρωτιά στους ομίλους τους, όμως θα πρέπει από τις εμπειρίες αυτές άπαντες να γίνουν καλύτεροι, για να παρουσιαστούν στο μέλλον πιο ανταγωνιστικοί. Ασφαλώς, κάθε παιχνίδι μπορεί να στραβώσει ανά πάσα στιγμή, όμως ποτέ δεν πρέπει να το παρατά κανείς, ειδικά όταν εκπροσωπεί τον τόπο του, σε μια Μικτή, που αποτελεί ουσιαστικά την επίλεκτη ομάδα μιας περιοχής. Οι σημερινές ήττες οφείλουν να είναι διδακτικές, αλλά τόσο οι παίδες όσο και οι νέοι μας πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι τους και να ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων - 13ος Όμιλος

1η Αγωνιστική (4/1)
ΕΠΣ Σάμου-ΕΠΣ Λέσβου 1-4 (Π) / 0-5 (N)
ΕΠΣ Δωδεκανήσου-ΕΠΣ Κυκλάδων 3-2 (Π) / 1-2 (N)

2η Αγωνιστική (6/1)
ΕΠΣ Κυκλάδων-ΕΠΣ Σάμου 8-0 (Π) / 4-1 (Ν) 
ΕΠΣ Λέσβου-ΕΠΣ Χίου 1-1 (Π) / 1-1 - (N)

3η Αγωνιστική (7/1)
ΕΠΣ Σάμου-ΕΠΣ Δωδεκανήσου 0-5 (Π) / 1-8 (Ν) 
ΕΠΣ Χίου-ΕΠΣ Κυκλάδων 0-2 (Π) / 0-1 (Ν) 

4η Αγωνιστική (9/1)
ΕΠΣ Δωδεκανήσου-ΕΠΣ Χίου 4-0 (Π) / 4-0 (Ν) 
ΕΠΣ Κυκλάδων-ΕΠΣ Λέσβου 5-0 (Π) / 7-1 (N)

5η Αγωνιστική (11/1)
ΕΠΣ Λέσβου-ΕΠΣ Δωδεκανήσου (12:30 - Π / 14:30 - N)
ΕΠΣ Χίου-ΕΠΣ Σάμου

Βαθμολογίες

13ος Όμιλος - Παίδες (Κ14) Β. Γκολ
1. ΕΠΣ Κυκλάδων Λέσβου 9 17-3
2. ΕΠΣ Δωδεκανήσων  9 12-2
3. ΕΠΣ Λέσβου  4 5-7
4. ΕΠΣ Χίου 1 1-7
5. ΕΠΣ Σάμου 0 1-17

.

13ος Όμιλος - Νέοι (Κ16) Β. Γκολ
1. ΕΠΣ Κυκλάδων 12 14-2
2. ΕΠΣ Δωδεκανήσων 6 13-3
3. ΕΠΣ Λέσβου  4 10-10
4. ΕΠΣ Χίου  1 1-6
5. ΕΠΣ Σάμου  0 2-17

Κλειστό Γυμναστήριο μέχρι και η Μύκονος!

«Έπεσαν» οι υπογραφές μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων του Δήμου Μυκόνου και της Κατασκευαστικής Εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ, για την ανέγερση του πρώτου Κλειστού Γυμναστηρίου στο κυκλαδίτικο νησί.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών, με προϋπολογισμό €1.485.000 (πλέον ΦΠΑ), αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και ποσοστό έκπτωσης 45%. Συνολικά, κατέθεσαν προσφορά 22 εταιρείες. Καθοριστικής σημασίας συμβολή στην υλοποίηση του έργου κατέχει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου, η οποία παραχώρησε πριν από 15 χρόνια το ακίνητο, όπου και θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυκλαδίτικο νησί λειτουργεί μόνο μία ομάδα μπάσκετ, ο ΑΟ Μυκόνου. Στη γειτονική Σαντορίνη, από την άλλη μεριά, μόλις το 2014 κατασκευάστηκε το «παλατάκι» των 1.000 θέσεων και αμέσως μετά ιδρύθηκαν οι τοπικοί σύλλογοι στα αθλήματα σάλας, αποδεικνύοντας πως αν μια τοπική κοινωνία έχει όραμα, πρώτα επενδύει στις αθλητικές εγκαταστάσεις και εν συνεχεία δρέπει καρπούς, από την ενασχόληση της νεολαίας με τον αθλητισμό και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο (ο ΑΟ Θήρας στο γυναικείο βόλεϊ έφτασε μέχρι τον τελικό της Α1).

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ

Στη Λέσβο, ακόμα περιμένουμε να λειτουργήσουν τα αυτονόητα στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων μηνών, ειδικά μετά τη δημόσια «κατακραυγή» μέσα από τον αθλητικό Τύπο και ιδίως από το «SL» για την ιεράρχηση επιτέλους των προτεραιοτήτων σε επίπεδο αθλητικών έργων, εξελίξεις υπάρχουν με το σταγονόμετρο.

Το υπό κατασκευή Κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλονή έχει «κολλήσει» στις στατικές μελέτες και «καρκινοβατεί» εδώ και μήνες. Το Κολυμβητήριο στα Θέρμα, παρά τις τυμπανοκρουσίες, βρίσκεται ακόμη στις «καλένδες» και έχει μετατραπεί σε μπαλάκι, που περνά χέρι με χέρι από το Δήμο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων και τούμπαλιν. Τα ταρτάν του στίβου σε «Ταρλά» και «Κ. Κεντέρης» περιμένουν ακόμη να ανακαινισθούν, αφού πρώτα ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισμός και να βγει ανάδοχος εργολάβος, ενόσω οι εκλογές πλησιάζουν και η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει, αφού πολύ σύντομα τα πάντα θα αρχίσουν να... υπολειτουργούν, μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο. 

Γενικώς, προχωράμε σημειωτόν. Και είναι το μόνο που δεν αξίζει στη Λέσβο και στη νεολαία της, η οποία παλεύει μονάχη της ουσιαστικά για να υψώνει σε κάθε ευκαιρία τη «σημαία» του νησιού ψηλά, σε όποια αθλητική διοργάνωση κι αν λάβει μέρος. Λάθη έχουν γίνει πολλά και αναμφίβολα ευθύνη έχουν ως ένα βαθμό και οι τοπικές κοινωνίες, που δεν πίεσαν όσο μπορούσαν εκείνους που κράτησαν στο παρελθόν τις τύχες της στα χέρια τους. Γιατί δεν διορίστηκαν, εκλέχθηκαν. Κι αν λέμε σήμερα ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς αποδείχθηκαν «λίγοι» να αφήσουν αθλητική κληρονομιά σε επίπεδο εγκαταστάσεων, εδώ και πολλά χρόνια, ευθύνες έχουν φυσικά οι ίδιοι, αλλά και όσοι τους στήριξαν με την ψήφο τους.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Ας παραδειγματιστούν οι τοπικοί φορείς από όσα συμβαίνουν παραδίπλα μας. Και ας οραματιστούν επιτέλους μία Λέσβο, την οποία θα θέλουν οι υπόλοιποι να μιμηθούν και όχι να αποφύγουν. Κι αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στον αθλητισμό...

  • Κατηγορία Editorial

Πόσο αξίζει τελικά ένα ολυμπιακό μετάλλιο, υφυπουργέ;

«Μεγάλη συζήτηση ανοίγεις» μου είπε ένας φίλος, όταν στη διάρκεια ενός απογευματινού καφέ αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε γύρω από τα ολυμπιακά μετάλλια, τα πριμ της πολιτείας στους Ολυμπιονίκες μας, αλλά και τις παλαιότερες ανταμοιβές όσων πρωταθλητών μας ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου σε εποχές «παχιών αγελάδων». Η αλήθεια είναι ότι έπαιζε και η ΑΕΚ νωρίς την Τρίτη, οπότε κι οι δυο μας θέλαμε να πάμε σπίτι να απολαύσουμε τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου και να προβεί ο καθείς στις γνωστές «ιεροτελεστίες» πριν τα σπουδαία ματς, μπας και… εξοντώσουμε τα ατού των αντιπάλων. Φευ!

Σήμερα όμως, είναι μια άλλη μέρα. Και στην ερώτηση «πόσο αξίζει ένα ολυμπιακό μετάλλιο;» μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Το χάλκινο της Όλγας Φιάσκα για παράδειγμα, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες αξίζει €25.000, συν άλλες €12.500 στον προπονητή της. Τόσο είναι το πριμ της πολιτείας εν έτη 2018 για μια τεράστια διάκριση στο στίβο στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 18 ετών. Αν ήταν χρυσό θα άξιζε €45.000 και αν ήταν ασημένιο, €30.000. Τα πριμ αυτά αντιστοιχούν στο ήμισυ όσων πήραν από το κράτος οι Ολυμπιονίκες μας στους Αγώνες του Ρίο το 2016. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δηλαδή και η Άννα Κορακάκη ανταμείφτηκαν με €90.000 έκαστος για το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και τη σκοποβολή, αντίστοιχα, ο Σπύρος Γιαννιώτης με €60.000 για το ασημένιο στην κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα και οι Μάντης - Καγιαλής με €50.000 για το χάλκινο στην ιστιοπλοΐα. Υπενθυμίζω ότι οι αθλητές αυτοί διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπουδαιότερη διοργάνωση δεν έχει…

Την ίδια στιγμή βέβαια που ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δεσμευόταν στην υποδοχή των νέων ολυμπιονικών μας από το Μπουένος Άιρες για τα πριμ μεταλλίων, η πολιτεία είχε ήδη αποφασίσει να επιχορηγήσει -μέσω της κρατικής ΕΡΤ- τις μέχρι πρότινος επτά «άστεγες» επαγγελματικές ομάδες της ελληνικής Σούπερ Λίγκας με 17εκ. ευρώ κατ’ έτος, για 2+2 χρόνια, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει ενδεχομένως μαζί με διάφορα μπόνους ακόμη και στα 25εκ. ευρώ! Στις επικριτικές δηλώσεις αρκετών γύρω από τη συμφωνία της ΕΡΤ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά ομάδων της Σούπερ Λίγκας, ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε απαντήσει πως πρόκειται ουσιαστικά για «μία προσφορά σε όλους τους Έλληνες, ώστε να μπορούν να δουν δωρεάν το ποδόσφαιρο του τόπου τους».

Αγαπητέ υφυπουργέ Αθλητισμού, θα ήθελα να σου πω τι πιστεύω προσωπικά πως είναι πραγματική προσφορά προς τον τόπο και τους πολίτες αυτής της χώρας. Χωρίς παρεξήγηση για το τι μπορεί να αξιολογείτε εσείς ως σημαντικό μέσα στη χλιδή των γραφείων σας. Σε ότι μας αφορά εδώ στη Λέσβο, για παράδειγμα, προσφορά είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να διαθέτει κολυμβητήριο. Δεν έχει. Προσφορά είναι να μπορούν οι γονείς να στέλνουν άφοβα τα παιδιά τους στα στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής για να προπονηθούν στο στίβο και να μη σκέφτονται ότι θα γυρίσουν ενδεχομένως σπίτι με σπασμένους αστραγάλους, επειδή τα ταρτάν έχουν (ακόμα) τρύπες. Κι όμως, επιμένουν να τα σπρώχνουν προς τον αθλητισμό, κι ας έχουν το φόβο, κάνοντας καθημερινά το σταυρό τους μην τυχόν και στραβοπατήσουν!

Προσφορά είναι όμως και να μπορεί ένα παιδί στη Λήμνο, τη Νίσυρο ή τη Σέριφο να αθληθεί όπως οι συνομήλικοι του στη Ρόδο και την Κρήτη, αν όχι στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Δεν αθλείται όμως, αξιοπρεπώς τουλάχιστον. Προσφορά είναι να κατασκευάζονται Κλειστά Γυμναστήρια εκεί όπου δεν υπάρχουν. Για όποιο λόγο δεν υπάρχουν. Προσφορά είναι να μην προπονούνται 10χρονοι, χειμώνα - καλοκαίρι, σε ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, επειδή δεν υπάρχει στον τόπο τους διαθέσιμη κλειστή σάλα. Προσφορά είναι να εκσυγχρονίζονται κάθε χρόνο στάδια, σε μικρά και μεγάλα νησιά, όπως γινόταν κάποτε για χάρη των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων.

Προσφορά λέγεται κοινώς, αν όντως έχεις κάτι ουσιαστικό να δώσεις. Στον αδύναμο, στον ανήμπορο, ακόμα και στον αναποτελεσματικό που δεν αξιοποίησε στο παρελθόν τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Κυρίως όμως, σε εκείνον που επιμένει κόντρα στις δυσκολίες να ζει στα νησιά μας, απομακρυσμένος από τα μεγάλα γραφεία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Προσφορά δεν μπορεί να είναι, για τον νησιώτη τουλάχιστον, ότι δείχνει την Κυριακή η ΕΡΤ, Απόλλων Σμύρνης-Λαμία. Ούτε αν παίζει το… τρανζίστορ τα αμερικάνικα! Σοβαροί να είμαστε, υφυπουργέ...

Πόσο αξίζει τελικά ένα ολυμπιακό μετάλλιο, υφυπουργέ;

«Μεγάλη συζήτηση ανοίγεις» μου είπε ένας φίλος, όταν στη διάρκεια ενός απογευματινού καφέ αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε γύρω από τα ολυμπιακά μετάλλια, τα πριμ της πολιτείας στους Ολυμπιονίκες μας, αλλά και τις παλαιότερες ανταμοιβές όσων πρωταθλητών μας ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου σε εποχές «παχιών αγελάδων». Η αλήθεια είναι ότι έπαιζε και η ΑΕΚ νωρίς την Τρίτη, οπότε κι οι δυο μας θέλαμε να πάμε σπίτι να απολαύσουμε τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου και να προβεί ο καθείς στις γνωστές «ιεροτελεστίες» πριν τα σπουδαία ματς, μπας και… εξοντώσουμε τα ατού των αντιπάλων. Φευ!

Σήμερα όμως, είναι μια άλλη μέρα. Και στην ερώτηση «πόσο αξίζει ένα ολυμπιακό μετάλλιο;» μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Το χάλκινο της Όλγας Φιάσκα για παράδειγμα, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες αξίζει €25.000, συν άλλες €12.500 στον προπονητή της. Τόσο είναι το πριμ της πολιτείας εν έτη 2018 για μια τεράστια διάκριση στο στίβο στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη για αθλητές και αθλήτριες κάτω των 18 ετών. Αν ήταν χρυσό θα άξιζε €45.000 και αν ήταν ασημένιο, €30.000. Τα πριμ αυτά αντιστοιχούν στο ήμισυ όσων πήραν από το κράτος οι Ολυμπιονίκες μας στους Αγώνες του Ρίο το 2016. Ο Λευτέρης Πετρούνιας δηλαδή και η Άννα Κορακάκη ανταμείφτηκαν με €90.000 έκαστος για το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και τη σκοποβολή, αντίστοιχα, ο Σπύρος Γιαννιώτης με €60.000 για το ασημένιο στην κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα και οι Μάντης - Καγιαλής με €50.000 για το χάλκινο στην ιστιοπλοΐα. Υπενθυμίζω ότι οι αθλητές αυτοί διακρίθηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπουδαιότερη διοργάνωση δεν έχει…

Την ίδια στιγμή βέβαια που ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δεσμευόταν στην υποδοχή των νέων ολυμπιονικών μας από το Μπουένος Άιρες για τα πριμ μεταλλίων, η πολιτεία είχε ήδη αποφασίσει να επιχορηγήσει -μέσω της κρατικής ΕΡΤ- τις μέχρι πρότινος επτά «άστεγες» επαγγελματικές ομάδες της ελληνικής Σούπερ Λίγκας με 17εκ. ευρώ κατ’ έτος, για 2+2 χρόνια, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει ενδεχομένως μαζί με διάφορα μπόνους ακόμη και στα 25εκ. ευρώ! Στις επικριτικές δηλώσεις αρκετών γύρω από τη συμφωνία της ΕΡΤ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά ομάδων της Σούπερ Λίγκας, ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε απαντήσει πως πρόκειται ουσιαστικά για «μία προσφορά σε όλους τους Έλληνες, ώστε να μπορούν να δουν δωρεάν το ποδόσφαιρο του τόπου τους».

Αγαπητέ υφυπουργέ Αθλητισμού, θα ήθελα να σου πω τι πιστεύω προσωπικά πως είναι πραγματική προσφορά προς τον τόπο και τους πολίτες αυτής της χώρας. Χωρίς παρεξήγηση για το τι μπορεί να αξιολογείτε εσείς ως σημαντικό μέσα στη χλιδή των γραφείων σας. Σε ότι μας αφορά εδώ στη Λέσβο, για παράδειγμα, προσφορά είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας να διαθέτει κολυμβητήριο. Δεν έχει. Προσφορά είναι να μπορούν οι γονείς να στέλνουν άφοβα τα παιδιά τους στα στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής για να προπονηθούν στο στίβο και να μη σκέφτονται ότι θα γυρίσουν ενδεχομένως σπίτι με σπασμένους αστραγάλους, επειδή τα ταρτάν έχουν (ακόμα) τρύπες. Κι όμως, επιμένουν να τα σπρώχνουν προς τον αθλητισμό, κι ας έχουν το φόβο, κάνοντας καθημερινά το σταυρό τους μην τυχόν και στραβοπατήσουν!

Προσφορά είναι όμως και να μπορεί ένα παιδί στη Λήμνο, τη Νίσυρο ή τη Σέριφο να αθληθεί όπως οι συνομήλικοι του στη Ρόδο και την Κρήτη, αν όχι στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Δεν αθλείται όμως, αξιοπρεπώς τουλάχιστον. Προσφορά είναι να κατασκευάζονται Κλειστά Γυμναστήρια εκεί όπου δεν υπάρχουν. Για όποιο λόγο δεν υπάρχουν. Προσφορά είναι να μην προπονούνται 10χρονοι, χειμώνα - καλοκαίρι, σε ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, επειδή δεν υπάρχει στον τόπο τους διαθέσιμη κλειστή σάλα. Προσφορά είναι να εκσυγχρονίζονται κάθε χρόνο στάδια, σε μικρά και μεγάλα νησιά, όπως γινόταν κάποτε για χάρη των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων.

Προσφορά λέγεται κοινώς, αν όντως έχεις κάτι ουσιαστικό να δώσεις. Στον αδύναμο, στον ανήμπορο, ακόμα και στον αναποτελεσματικό που δεν αξιοποίησε στο παρελθόν τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Κυρίως όμως, σε εκείνον που επιμένει κόντρα στις δυσκολίες να ζει στα νησιά μας, απομακρυσμένος από τα μεγάλα γραφεία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Προσφορά δεν μπορεί να είναι, για τον νησιώτη τουλάχιστον, ότι δείχνει την Κυριακή η ΕΡΤ, Απόλλων Σμύρνης-Λαμία. Ούτε αν παίζει το… τρανζίστορ τα αμερικάνικα! Σοβαροί να είμαστε, υφυπουργέ...

  • Κατηγορία Editorial