ΑΕΛΚ: Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

29/05/2017 - 19:08 Τελευταία τροποποίηση στις 29/05/2017 - 21:10

Μετρώντας δύο συνεχόμενους υποβιβασμούς, η ΑΕΛΚ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προσαρμοστεί τη νέα χρονιά στα δεδομένα της Γ' Εθνικής, με πρωταγωνιστικούς στόχους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ήδη ακόμα και νεαρά παιδιά που προέρχονταν από την Κ20, έχουν ξεκινήσει επαφές με άλλους συλλόγους, αφού παρότι τράβηξαν το «κουπί» φέτος, είναι ζήτημα αν έχουν εισπράξει όλο κι όλο ένα μισθό, με αποτέλεσμα η σημερινή διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΛΚ, ακόμα και αν συνεχίσει να ασχολείται με το ερασιτεχνικό σωματείο, να έχει χάσει την αξιοπιστία της και την έξωθεν καλή μαρτυρία των προηγούμενων ετών. 

Με βάση τα όσα διαρρέονται από το περιβάλλον της διοίκησης των Καλλονιατών, περί δημόσιας τοποθέτησης του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΛΚ Νίκου Μιχαλάκη σε συνέντευξη Τύπου, είναι αρκετά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Πώς και πού στη Γ' Εθνική;

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ποιο γήπεδο θα χρησιμοποιήσει ως έδρα σε μια πιθανή συμμετοχή της στη Γ' Εθνική; Πλέον, δεν υπάρχει σε ισχύ κανένα παραχωρητήριο από τον Δήμο Λέσβου για τον «Ταρλά», αφού αυτό που είχε υπογραφεί επί δημοτικής αρχής Βουνάτσου έκανε λόγο μονάχα για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Θα ζητήσει η ΑΕΛΚ κλειδάριθμο από την ΕΠΟ, ώστε να παίζει στον «Ταρλά» εναλλάξ με τον Αιολικό; Ή θα αποφασίσει μετά από έξι χρόνια να επιστρέψει στη φυσική της έδρα, το Στάδιο «Κώστας Κεντέρης», κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στο Λεκανοπέδιο Καλλονής;

Με ή χωρίς Μιχαλάκη;

Ένα άλλο ερώτημα σχετίζεται με τις προθέσεις του μεγαλομετόχου Νίκου Μιχαλάκη. Θα παραμείνει στο χώρο του ποδοσφαίρου; Θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Λέσβο; Θα φύγει εκτός νησιού ή ίσως και εκτός Ελλάδας; Η φημολογία που αναπτύσσεται, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο για πιθανή επαγγελματική επιστροφή του στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από τις διαθέσεις και τις αντοχές του. Φυσικά και από το πόσα ακριβώς χρέη θα «κουβαλάει», τόσο ο ίδιος, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όσο και ο Προκόπης Καρτάλης, ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πάντως, με βάση τον αθλητικό νόμο Κοντονή, ακόμα και στο ιδανικότερο σενάριο που περιλαμβάνει συμμετοχή στη Γ' Εθνική και άμεση επιστροφή-άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες, σημειώνεται ρητά πως όσοι εμπλέκονταν με την υπό εκκαθάριση ΠΑΕ δεν έχουν δικαίωμα ενασχόλησης με νέα ΠΑΕ πριν από την πάροδο 5 ετών, ούτε με τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, ούτε ασκώντας με οποιονδήποτε τρόπο διοίκηση, εκτός και αν έχει εξοφληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων που βάρυνε την προηγούμενη ανώνυμη εταιρεία.

Τι βαραίνει ποιον;

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, από τη στιγμή που η ΠΑΕ ΑΕΛΚ θα μπει προσεχώς σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, είναι πως το ιδρυτικό της σωματείο (δηλαδή η Ερασιτεχνική ΑΕΛΚ) δεν αποκτά τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς Δημόσιο, Εφορία, ΙΚΑ, εργαζόμενους και ποδοσφαιριστές της ή λοιπούς τρίτους, συνεργάτες της κλπ. Οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους ποδοσφαιριστές της εξακολουθούν να υφίστανται βέβαια, αλλά εκείνοι πλέον μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα: α) από τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΠΑΕ, μέσω ΕΠΟ ή αστικών δικαστηρίων, β) από τους διοικούντες την ΠΑΕ, μέσω αστικών και ποινικών δικαστηρίων, αφού όπως σημειώνεται, εκείνοι ευθύνονται για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά το χρονικό διάστημα της θητείας τους, φέροντας την ιδιότητα του εργοδότη κατά την υπογραφή του επαγγελματικού συμβολαίου.

Πότε μπορεί να διεκδικήσει ξανά άνοδο;

Για τη διεκδίκηση ανόδου, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία αγωνιστική περίοδος στη Γ' Εθνική, κατά την οποία όμως το σωματείο θα πρέπει να έχει τερματίσει μέσα στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Ακολούθως, εφόσον προβιβαστεί από τη Γ' Εθνική, η νέα ΠΑΕ που θα δημιουργηθεί θα «κουβαλάει» το 50% των βεβαιωμένων οφειλών και το έτερο 50% η υπό εκκαθάριση παλιά ΠΑΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται, εν τέλει, πως τόσο ο Νίκος Μιχαλάκης όσο και ο Προκόπης Καρτάλης αποτελούν το λεγόμενο «καμένο χαρτί», στην παρούσα φάση. Δεν ξεφεύγουν από τις οφειλές, δεν μπορούν να ασχοληθούν ενεργά με άλλη ΠΑΕ ή σωματείο, άρα δεν έχουν προοπτική ενασχόλησης και ειδικά άμεσης επιστροφής στις επαγγελματικές κατηγορίες. Στην Ελλάδα βέβαια, υπάρχει πάντα ένα ανοικτό «παραθυράκι», οπότε μένει να διαφανεί η ισχύς των όσων αναφέρονται στον αθλητικό νόμο, αλλά και στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey