Το ποδόσφαιρο μας μεγάλος ασθενής | Π. Ανδριώτης

15/03/2018 - 11:55

Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει παραδοθεί, όχι σήμερα εδώ και καιρό, σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αρκετά από τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα το προϊόν του ποδοσφαίρου να χρησιμοποιείται από ορισμένους για να εξυπηρετήσει όχι τόσο τον αθλητισμό αλλά άλλες επιδιώξεις. Έτσι λοιπόν για τους ισχυρούς, ενώ νόμοι υπάρχουν δεν εφαρμόζονται με άνωθεν εντολές. Παραπτώματα δεν τιμωρούνται και αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να παράγεται βία και ο νόμος να εφαρμόζεται μόνο στους αδύνατους ή ακόμη και να τετραγωνίζεται ο κύκλος, όταν βγαίνει μια απόφαση.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΠΟ και των Ενώσεων εκλέγονται μεν δημοκρατικά, αλλά κάτω από το βλέμμα και την προστασία των επιχειρηματικών και λοιπών συμφερόντων. Τι προκύπτει από όλα αυτά; Επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά. Οι εκλεγμένοι των εκάστοτε διοικήσεων έχουν να εξοφλήσουν γραμμάτια και το κάνουν χρησιμοποιώντας τη διαιτησία για να επιτύχουν τους στόχους τους, αρκετοί διαιτητές για να προαχθούν πηγαίνουν με το άρμα του δυνατού και το ποδόσφαιρο βυθίζεται στο χάος και την ανυποληψία, οι δε εκάστοτε διοικούντες βολεύονται με την καρέκλα που κατέχουν και τις αμοιβές που ίσως παίρνουν.

Στα τελευταία γεγονότα της Τούμπας βλέπουμε την Ελληνική Ομοσπονδία να μην έχει τοποθετηθεί δημοσίως, να είναι άφωνη, για τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ίσως να παρατηρούν ότι το αφήγημα της εξυγίανσης καταρρέει με γδούπο και αυτό δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια, αφού η συμμαχία ΠΑΟΚ – ΑΕΚ υπό την οποία εκλέχθηκε η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ δεν υπάρχει πια. Επίσης άφωνη ήταν η ομοσπονδία και στα περυσινά έκτροπα στον τελικό του κυπέλλου στον Βόλο. Και ενώ αναβάλλεται το πρωτάθλημα όχι από τη διοργανώτρια αρχή, αλλά από την πολιτεία, δηλαδή παραχωρεί το αυτοδιοίκητο η ΕΠΟ, προφανώς για να παρθούν μέτρα… σε αντίθεση η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων παίρνει άμεσα θέση και αποβάλλει από τις τάξεις της τον ΠΑΟΚ.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα τωρινά γεγονότα, αλλά και από γεγονότα παρελθόντων ετών είναι εάν υπάρχει σωτηρία. Ασφαλώς και λύση υπάρχει, αρκεί να υπάρχει ΒΟΥΛΗΣΗ. Λύση όμως δεν μπορεί να αναζητείται κάθε φορά που κάτι συμβαίνει. Θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο; Εάν ΝΑΙ, δεν έχουμε παρά να μιμηθούμε την αείμνηστη πρωθυπουργό της Βρετανίας Θάτσερ. Όταν οι χοίλιγκαν έπνιγαν το αγγλικό ποδόσφαιρο, έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο και το προϊόν αναβαθμίστηκε και είναι σήμερα εκεί που είναι.

Εμείς μπορούμε να εφαρμόσουμε με αυστηρότητα τους υφιστάμενους νόμους; Εάν ΝΑΙ ας το κάνουμε. Πχ. Υπάρχει σήμερα απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, το ερώτημα που τίθεται είναι εφαρμόστηκε η εν λόγω απόφαση; Και εάν ΟΧΙ ποιες ήταν οι συνέπειες; Η απάντηση είναι ότι η υπουργική απόφαση απαγόρευσης στη μετακίνηση των οπαδών δεν εφαρμόστηκε. Μπορούμε να απονείμουμε δικαιοσύνη σύμφωνα με τον ΚΑΠ; Μπορούμε να θέσουμε ένα οικονομικό πλαίσιο για την λειτουργία των ΠΑΕ και να το τηρήσουμε απόλυτα; Εάν ΝΑΙ ας το κάνουμε.

Την περασμένη σαιζόν εξαφανίστηκε από το χάρτη ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης για οικονομικούς λόγους. Πόσες άλλες ΠΑΕ, κατά καιρούς για τους ίδιους λόγους δεν τιμωρήθηκαν;. Μπορούμε να κάνουμε εκλογές στην Ομοσπονδία και τις Ενώσεις χωρίς κηδεμόνες και παρατρεχάμενους; Εάν ΝΑΙ ας το κάνουμε, γιατί όσο δεν το κάνουμε δεν δικαιούμαστε να φωνάζουμε εκ των υστέρων, αφού συμμετέχουμε στις διαδικασίες, αποδεχόμαστε τους τρόπους… Και όταν οι ενέργειες μας επιστρέφουν πάνω μας, τότε φωνάζουμε, μα τότε είναι αργά. Μπορούμε να μην βάζουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ μέσα στο ποδόσφαιρο; Εάν ΝΑΙ ας το κάνουμε.

Εάν αυτά εφαρμοσθούν θα δώσουν λύση, εάν όμως δεν εφαρμοσθούν και μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται, θα καλούνται οι ξένοι (FIFA), όπως συνήθως κάνουμε, οι οποίοι θα μας βάλουν σε επιτήρηση, φέρνοντας δικούς τους τεχνοκράτες (παράγοντες, διαιτητές κλπ), παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς βαρύνονται με σκάνδαλα. Αφού λοιπόν εμείς αδυνατούμε να διαχειριστούμε τα του οίκου μας, τα διαχειρίζονται άλλοι.

Μετά τα παραπάνω, άποψη μου είναι ότι όλα είναι στο χέρι μας και δεν χρειάζεται να διακόπτεται το πρωτάθλημα ή το κύπελλο, χρειάζεται να εφαρμόσουμε τους νόμους, να θεσπίσουμε απόλυτα πλαίσια λειτουργίας και όλα αυτά πριν από την έναρξη των διοργανώσεων. Να ελέγξουμε τις ΠΑΕ σε ότι αφορά την αδειοδότηση τους. Να αναπτύξουμε με πρόγραμμα δεκαετίας και να οργανώσουμε το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι το κύτταρο και τα αποτελέσματα θα έλθουν.

Αλήθεια η ΕΠΟ για αυτό το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι και το αντικείμενο της, ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη του; Το 2% των εσόδων από τα εισιτήρια των αγώνων πρωταθλήματος των επαγγελματικών ομάδων, αποδίδεται στο  Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της;

Όσο για τους διοικούντες σήμερα το ποδόσφαιρο, μετά και τα τραγικά γεγονότα της Τούμπας, που έκαναν το γύρο του κόσμου, φαίνεται ότι το ποτήρι ξεχείλισε και μάλλον θα πρέπει να σκεφθούν ότι εάν ισχύει η λαϊκή παροιμία ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, είναι καιρός ίσως κρατώντας για την υστεροφημία τους το δημιουργικό τους κομμάτι, να αρχίσουν να σκέφτονται την ομαλή αποχώρηση τους από το χώρο του ποδοσφαίρου, αφού απέδειξαν ότι ή αδυνατούν να δώσουν λύση ή είναι αιχμάλωτοι. Και εάν συμβαίνει το τελευταίο, αυτή η αιχμαλωσία, παγιδεύει το άθλημα. Εάν συμβαίνει το πρώτο είναι ανίκανοι.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε, αβέβαιο όμως είναι εάν θέλουμε.

Ανδριώτης Παναγιώτης

Πρ. μέλος και ταμίας της ΕΠΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey