«Να φτάσουμε τον Αιολικό ψηλά!»

16/08/2019 - 21:48

Την πρώτη τους δημόσια τοποθέτηση γύρω από την ενασχόλησή τους με τον Αιολικό, έκαναν στο «SL» οι Τζιμ και Σταύρος Αντωνάκας, σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αιολικού, παρουσία των στενών συνεργατών τους επί του αγωνιστικού σκέλους, Γιάννη Γεωργαρά και Βασίλη Παππά, αλλά και του νομικού συμβούλου της “A.S.M” Βασίλη – Βύρωνα Μουτσουγιάννη. Αφού έκαναν μια μικρή ανασκόπηση των όσων προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, εξήγησαν τους λόγους που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στον Αιολικό, ανέπτυξαν το πλάνο και τους στόχους τους, βγάζοντας παράλληλα και αρκετές ειδήσεις.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον Σταύρο Αντωνάκα να γυρίζει το χρόνο πίσω, γνωστοποιώντας τις συζητήσεις που μεσολάβησαν με την απερχόμενη διοίκηση του συλλόγου: «Στις 20 Ιουλίου λάβαμε ένα μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που μας προέτρεπε να αναλάβουμε τον Αιολικό. Αφού το συζήτησα με τον αδερφό μου, Τζιμ, αλλά και με τον νομικό μας σύμβουλο Βασίλη - Βύρωνα Μουτσουγιάννη, δεδομένου ότι τότε παρέμενε ενεργό ακόμα το ενδιαφέρον μας για τη Νίκη Βόλου, το ερώτημα ήταν ένα: Μπορούμε να ασχοληθούμε και με τα δύο πρότζεκτ ταυτόχρονα;

Στις 26 Ιουλίου λάβαμε, επίσημα πλέον, email από την προηγούμενη διοίκηση του Αιολικού, που μας ζητούσε να εμπλακούμε στα διοικητικά του συλλόγου. Το συζητήσαμε και με τους συνεργάτες μας εδώ, τον Γιάννη Γεωργαρά και τον Βασίλη Παππά. Εμείς τότε δεν είχαμε αποσύρει ακόμα την πρότασή μας για τη Νίκη Βόλου. Τελικά αποφασίσαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε. Ζητήσαμε έτσι να μας αποσταλούν κάποια οικονομικά στοιχεία. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε στον Τύπο και η παραίτηση του πρώην προέδρου, Γιάννη Καραμπάση, ενώ διάφορα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος ακόμα και διάλυσης του συλλόγου, αν δεν έβρισκε έστω τον τρόπο να αγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα».

Κάπου εκεί, ο Τζιμ Αντωνάκας, πρόσθεσε: «Ήταν τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, που πήραμε την απόφαση ότι θα έρθουμε στη Λέσβο για να τα δούμε όλα από κοντά. Εγώ μάλιστα είχα γυρίσει τότε στις ΗΠΑ και μπήκα ξανά στο αεροπλάνο για να έρθω στη Μυτιλήνη και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του Αιολικού.»

Αναφερόμενος στις επαφές που υπήρξαν με την απερχόμενη διοίκηση, ο Σταύρος Αντωνάκας συμπλήρωσε: «Αναζητήσαμε επιπρόσθετες πληροφορίες από ανθρώπους που εμπιστευόμασταν, όπως ο παλαίμαχος άσος της ομάδας Γιάννης Μανούσος. Παράλληλα, λάβαμε χρήσιμα στοιχεία από τους κ.κ. Παντελή Βερρή και Παναγιώτη Κουλουκάκη, που παρέμεναν στη διοίκηση του Αιολικού, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τα υφιστάμενα χρέη της ομάδας. Εμείς διερευνήσαμε την πιθανότητα ανάληψης της διοίκησης και του μάνατζμεντ , διαμορφώσαμε το business plan και πώς θα πρέπει να “τρέξει” αυτό το πρότζεκτ, ώστε να μπει ο Αιολικός σε ένα διαφορετικό δρόμο.»

Στην ερώτηση  για το τι ήταν εκείνο που τους έκανε να επενδύσουν στον Αιολικό, απάντησαν: «Ξεκάθαρα λόγοι εντοπιότητας. Μας άγγιξε η περίπτωση του Αιολικού. Είναι η ιστορική ομάδα του νησιού. Όταν ήρθε εκείνο το πρώτο μήνυμα, μας άγγιξε όλους. Γιατί  όλοι έχουμε σχέση με το νησί. Εμάς η οικογένειά μας γεννήθηκε στο Πλωμάρι και αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και ο Γιάννης Γεωργαράς -που πολλοί δεν το γνωρίζουν- έχει καταγωγή από τη Λέσβο, από τη μεριά της μητέρας του.»

Ήταν σύντομες οι διαπραγματεύσεις μέχρι να αναλάβουν, έστω και ανεπίσημα, τη διοίκηση του Αιολικού; «Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι προϋπόθεση για την εμπλοκή μας στον Αιολικό, θα είναι ο πλήρης έλεγχος του μάνατζμεντ και ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης μας. Μας ζητήθηκε να αναλάβουμε άμεσα, ακόμα και την ίδια μέρα αν ήταν δυνατόν. Σε εκείνη την πρώτη συνάντηση, για να καταλάβετε, ο κ. Κουλουκάκης είχε πει χαρακτηριστικά “Ήρθατε σαν μάννα εξ’ ουρανού. Ευτυχώς, γιατί πραγματικά σώσατε την ομάδα.»

Κάπου εκεί λύθηκε και το μυστήριο της προκήρυξης Γενικής Συνέλευσης, που μέχρι σήμερα δεν είχε γραφτεί εκτενώς στον Τύπο, αφού δεν είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ομάδας. Την «παρεξήγηση» έλυσε ο Σταύρος Αντωνάκας, που διευκρίνισε: «Εμείς κάναμε όσα ακριβώς μας ζητήθηκαν. Δημοσιεύσαμε σε τοπική εφημερίδα την ημερομηνία προκήρυξης Γενικής Συνέλευσης, για την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Εμείς ξεκαθαρίσαμε εξαρχής ότι θέλουμε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται από το καταστατικό του συλλόγου. Να είμαστε νομότυποι, ώστε να μη βρεθεί κανείς να προσβάλλει τις αποφάσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου. Το λάθος ήταν ότι δεν αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της ομάδας.»

Σε εκείνο το σημείο, ο Τζιμ Αντωνάκας παρεμβαίνει διευκρινιστικά, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ότι αν ήταν στο δικό τους χέρι η Γενική Συνέλευση θα είχε διεξαχθεί πολύ πιο σύντομα: «Μας ενημέρωσαν ότι το καταστατικό προβλέπει 15 ημέρες περιθώριο μέχρι τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης. Αρχικά ζητήσαμε να οριστεί για τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, αλλά τελικά μας είπαν ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Εμάς και πριν 10 μέρες να μας έλεγαν ότι θα μπορούσαμε, θα την είχαμε πραγματοποιήσει, ώστε να καταθέσουμε την πρότασή μας, να αναλάβουμε επίσημα τη διοίκηση της ομάδας και να αρχίσουμε να υλοποιούμε το πλάνο μας. Παρότι δεν έχουμε αναλάβει επίσημα τη διοίκηση του συλλόγου, όμως, καλύψαμε το παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της ομάδας.»

«Φέραμε Τεχνικό Διευθυντή, εμπλουτίσαμε τεχνικό επιτελείο και ρόστερ, συμφωνήσαμε με ποδοσφαιριστές, δώσαμε προκαταβολές. Αν περιμέναμε όμως να γίνει πρώτα η Γενική Συνέλευση, ο προγραμματισμός της ομάδας θα πήγαινε ακόμα πιο πίσω. Τα λέμε όλα αυτά», προσθέτει ο Σταύρος Αντωνάκας, «γιατί ακούμε διάφορα τελευταία, ότι κάποιοι επιθυμούν να ασχοληθούν ξανά με την ομάδα. Μα αν υπήρχε ενδιαφέρον από τη μεριά τους, γιατί μας προσέγγισαν τότε; Δεν θα χρειαζόταν να έρθει ξανά κι από την Αμερική ο Τζιμ…»

Τι θα γίνει με τον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας στις 25 Αυγούστου; Το λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος Βασίλης – Βύρωνας Μουτσουγιάννης, διευκρινίζοντας: «Έχουμε ζητήσει αναβολή του αγώνα από την ΕΠΟ. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε, παίζοντας στην Α’ Φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, πιθανή απόφαση της Ομοσπονδίας για συμμετοχή του Αιολικού στη Γ’ Εθνική, εφόσον εκκρεμούν ακόμα δύο θέσεις στη Football League. Ως γνωστόν οι ομάδες της Football League μπαίνουν στη Β’ Φάση του θεσμού. Οπότε ζητάμε να περιμένει η διοργανώτρια αρχή, να ξεκαθαριστεί πρώτα αυτό το ζήτημα, που είναι κομβικό και για εμάς, αλλά και για το θεσμό.»

Ο Τζιμ Αντωνάκας, συμπλήρωσε: «Ακόμα και να μας πουν, όμως, πως πρέπει να παίξουμε στις 25 Αυγούστου για το Κύπελλο Ελλάδας, ο Αιολικός θα είναι πανέτοιμος.»

Η συγκεκριμένη «πάσα» ήταν λογικό να οδηγήσει σε νέα ερώτηση, αυτή τη φορά για το αν υπάρχουν πιθανότητες να παίξει ο Αιολικός στη Football League και αν φυσικά η οικογένεια Αντωνάκα είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας μιας ΠΑΕ σε ανώτερη κατηγορία: «Έχουμε κάνει όλα όσα απαιτούνται», είπε ο Σταύρος Αντωνάκας, προσθέτοντας: «Δεν επιθυμούμε να δημιουργούμε προσδοκίες στον κόσμο. Έχουμε φροντίσει να γνωστοποιήσουμε τις προθέσεις μας εκεί που πρέπει. Το παρακολουθούμε από κοντά και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε στη Football League, αν μας δοθεί το ok από την ΕΠΟ.»

Σε ερώτηση για το αν αυτός είναι ο λόγος που καθυστερούν να ανακοινώσουν περισσότερες συμφωνίες με παίκτες και τεχνικό επιτελείο, ο Γιάννης Γεωργαράς ήταν απόλυτα συγκαταβατικός: «Ακριβώς! Έχουμε προχωρήσει σε αρκετές συμφωνίες, αλλά δεν τις ανακοινώνουμε για αυτόν τον λόγο. Ακόμα και στη σύνθεση του τεχνικού τιμ για παράδειγμα, όχι μόνο σε ποδοσφαιριστές. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει επανασχεδιασμός, αν μας πουν ότι ο Αιολικός ανεβαίνει κατηγορία και θα παίξει στη Football League. Δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη ανακοινωθεί, ίσως δεν είναι στο ρόστερ. Τα παιδιά αυτά τα κλείσαμε γιατί μας ενδιαφέρουν και θα είναι μαζί μας, αλλά είναι λογικό να αλλάξουν και κάποια πλάνα μας αν παίξουμε πιο ψηλά.»

Θα αναζητήσει «συμπαίκτη» η οικογένεια Αντωνάκα σε μια τέτοια περίπτωση, αν παίξει δηλαδή ο Αιολικός στη Football League; Την απάντηση έδωσε αστειευόμενος ο Γιάννης Γεωργαράς: «Συμπαίκτες, αυτή η διοικητική ομάδα, ψάχνει μόνο για κανένα 5x5…»

Καλή η Football League, αλλά τυπικά ο Αιολικός προετοιμάζεται για τη Γ’ Εθνική. Πώς έχει φτιαχτεί ο σχεδιασμός σε ότι αφορά το ρόστερ; Ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας της Μυτιλήνης τονίζει: «Ας ξεκινήσουμε με το τι παραλάβαμε σε σχέση με πέρυσι. Μια ομάδα χωρίς τερματοφύλακες, με 4-5 βασικούς ποδοσφαιριστές, με πολλά καλά στελέχη της να έχουν φύγει. Μας ενδιαφέρει το ντόπιο στοιχείο, γιατί δίνει διάρκεια σε μια ομάδα και ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία. Οι πρώτες προπονήσεις μας είναι λίγο πιο ανοικτές κι αυτό γιατί η ομάδα καθυστέρησε να μπει στο γήπεδο. Στην παρούσα φάση, το αντιλαμβάνεστε, υπάρχει δυσκολία στις διαπραγματεύσεις. Οι καλοί παίκτες της κατηγορίας έχουν κλείσει από νωρίς σε ομάδες. Εμείς δεν έχουμε τώρα αυτή την πολυτέλεια να ψωνίσουμε από μια μεγάλη δεξαμενή τέτοιων παικτών. Παρ’ όλα αυτά οι επιλογές μας θα είναι προσεκτικές και θα έχουν αποτέλεσμα».

Ποιος είναι ο αγωνιστικός στόχος του φετινού Αιολικού, με τα σημερινά δεδομένα; «Δε μιλάμε ούτε για πρωταθλήματα, ούτε για Τσάμπιονς Λιγκ», αναφέρει ο Γιάννης Γεωργαράς. «Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, είμαστε ταπεινοί, προχωράμε βήμα-βήμα και χτίζουμε μέρα με τη μέρα. Όπως θα είδατε, στους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες κάνουμε συμφωνίες για δύο χρόνια και πάνω. Φυσικά, είναι στο χέρι των ποδοσφαιριστών να δεχθούν ή όχι. Αυτή είναι η δική μας προοπτική. Δεν θέλουμε να τους δεσμεύσουμε, αλλά να τους εξελίξουμε και μαζί να εξελιχθεί η ομάδα. Το συμφέρον είναι αμοιβαίο. Πέρυσι ο Αιολικός είχε μια πάρα πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Όμως το τι μένει στο τέλος, έχει μεγάλη σημασία. Το παν για εμάς είναι η διάρκεια. Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε πυροτέχνημα, ούτε φωτοβολίδα.»

Ο Γιάννης Γεωργαράς έδωσε επίσης το στίγμα των προθέσεων της διοίκησης και των σχεδίων της, που φανερώνουν ότι πράγματι κάτι αλλάζει. «Μέσα στο σαββατοκύριακο θα ανακοινωθούν νέες ανανεώσεις και μεταγραφές ντόπιων ποδοσφαιριστών, ενώ τη Δευτέρα οι παίκτες θα περάσουν από εργομετρικά. Επίσης είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση της συνεργασίας μας με γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, που θα καλύψει ιατρικά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Σε ότι αφορά τις υποδομές, υπάρχει εμπειρία και γνώση και μας ενδιαφέρει ο Αιολικός να αποκτήσει συνεργασίες με ομάδες του νησιού, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα δίκτυο, στα πρότυπα αυτού που έχει δημιουργήσει ο Τζιμ στις ΗΠΑ. Θα προχωρήσουμε σε επαφές με όλες τις ομάδες της Λέσβου. Στόχος μας είναι να γίνει σταδιακά τόσο ελκυστικός ο Αιολικός, που θα θέλουν τα παιδιά να έρθουν στην ομάδα μας για να παίξουν ποδόσφαιρο και να εξελιχθούν.»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η ΑΕΛ Καλλονής, έστω και ως παράδειγμα προς αποφυγή, με τον Γιάννη Γεωργαρά να επισημαίνει: «Διακρίνω όλες αυτές τις μέρες, ότι υπάρχει στον κόσμο του Αιολικού αυτή η απαξίωση που ένιωσε μέσω της Καλλονής. Εμείς δεν θέλουμε διχόνοια. Εκείνοι που αγαπάνε τον Αιολικό, θέλουν να τον δουν ψηλότερα. Έχουν κάψα μέσα τους. Το βλέπω και στους παλαιμάχους, τους οποίους θα έχουμε ως διοίκηση σε περίοπτη θέση. Και αυτό είναι δέσμευση όλων μας». Σχολιάζοντας τέλος, τα όσα ανέφερε προηγουμένως ο Σταύρος Αντωνάκας, σχετικά με το ενδιαφέρον που διαρρέεται ότι υπάρχει από άλλο διοικητικό σχήμα (!), ο Γιάννης Γεωργαράς τόνισε με νόημα: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγνούς φίλους της ομάδας, ότι για τα καλό του Αιολικού το ιδανικό θα ήταν αυτοί οι ψίθυροι να μείνουν ψίθυροι…»

Λίγο πριν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση – συνέντευξη, η νέα διοικητική ομάδα του Αιολικού -που αναμένεται και επίσημα να αναλάβει καθήκοντα στις 21 Αυγούστου- κατέθεσε τις σκέψεις της για το πώς θα μεγαλώσει ο Αιολικός και εξωαγωνιστικά, με πρώτη ενέργεια τη μετακόμιση σε νέα γραφεία, που δυνητικά θα μπορούν να συνδυαστούν και με μπουτίκ, ώστε οι φίλαθλοι της ομάδας να προμηθεύονται προϊόντα με το σήμα της. Στα άμεσα σχέδιά της, παράλληλα, είναι και η δημιουργία ενός ξεχωριστού γραφείου για τις ακαδημίες, στο οποίο θα μπορούν οι γονείς να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο που θα δημιουργηθεί, στα πρότυπα εκείνου που έχει ήδη στις ΗΠΑ ο Τζιμ Αντωνάκας.

«Θέλουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε για το καλό του Αιολικού, αλλά και όλου του νησιού. Θέλουμε συνεργασίες, ειδικά στις ακαδημίες, όπου δεν σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά, αλλά με μοναδικό στόχο να εξελιχθούν τα ταλαντούχα παιδιά του νησιού. Να υπάρξει ένα όραμα, το οποίο θα φτάσει τον Αιολικό ψηλά. Και για να γίνει αυτό θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας», κατέληξε ο Σταύρος Αντωνάκας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey