Σ. Διονυσάτος: Τυχερός μέσα στην ατυχία μου!

01/08/2019 - 08:51 Τελευταία τροποποίηση στις 03/08/2019 - 12:42

Ανέβηκε στο τρίτο σκαλί της Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας Κωφών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κρήτη, έχει κατακτήσει 4 φορές το Champions League με τον Παναθλητικό Όμιλο Κωφών με τον οποίο έχει πάρει και πέντε πρωταθλήματα σε Πανελλήνιο επίπεδο, ενώ έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος της Λέσβου και τον Αιολικό με τις οποίες έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους.

Ο λόγος φυσικά για τον πολύπειρο ποδοσφαιριστή Στρατή Διονυσάτο, ο οποίος νιώθει πολύ τυχερός και ευγνώμων που εκπροσώπησε για άλλη μια φορά την Εθνική μας ως αρχηγός σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση τον Ιούνιο βγαίνοντας και πρώτος σκόρερ, η οποία όμως δεν τυγχάνει επαρκούς προβολής και στήριξης από την πολιτεία όπως αναφέρει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής μιλώντας στο “SL”.  

-Πότε συμμετείχες για πρώτη φορά στην Εθνική Κωφών; 

Το 2013 κλήθηκα για πρώτη φορά από τον προπονητή της Εθνικής για να συμμετέχω στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και κατακτήσαμε την 7η θέση. Επίσης, συμμετείχα στους Παραολυμπιακούς αγώνες στην Βουλγαρία που πήραμε πάλι  την 7η θέση και τώρα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κρήτη με την Ελλάδα να κατακτά την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

-Ένας αγώνας με το εθνόσημο στο στήθος είναι ιδιαίτερη στιγμή. Περιέγραψε μου την εμπειρία.

Είναι δυνατό το συναίσθημα, βαριά η φανέλα και σε παιχνίδια ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα με την Τουρκία συνειδητοποιείς τι βάρος κουβαλάς και τι χρέος έχεις να αντεπεξέλθει όλη η ομάδα στις απαιτήσεις του αγώνα και να καταφέρεις να πάρεις την πρόκριση.

-Σε τι διαφέρει μια τέτοια διοργάνωση από τις υπόλοιπες;

Πραγματικά σε τίποτα. Είναι εξίσου μια μεγάλη διοργάνωση όπως βλέπουμε τις υπόλοιπες διοργανώσεις. Όλοι μπαίνουν μέσα με τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, υπάρχουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παντού στις αποστολές, στα ξενοδοχεία, στο γήπεδο, σε κάθε μας βήμα γενικά. Επίσης, το προπονητικό τιμ της Εθνικής αποτελείται από 12 άτομα, διαθέτει ότι χρειαζόμαστε. Οι ποδοσφαιριστές λειτουργούν ως επαγγελματίες με διατροφές, συμπληρώματα, γυμναστήρια και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένας επαγγελματίας παρόλο που όλοι είμαστε ερασιτέχνες.

Πριν από κάθε αγώνα αναλύουμε τους αντιπάλους με δίωρα βίντεο. Μπαίνουμε στο γήπεδο και ξέρουμε τα πάντα για τους αντίπαλους παίκτες. Οι διοργανώτριες αρχές αντιμετωπίζουν αυτές τις διοργανώσεις όπως τα κανονικά πρωταθλήματα Euro, Παγκόσμια κλπ. όσο και αν φαίνεται περίεργο.  Στον αγώνα πριν τη Γερμανία πέρασα αντιντόπινγκ κοντρόλ μετά από κλήρωση όπως συμβαίνει σε αγώνες αντίστοιχων πρωταθλημάτων. Γενικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές στην Κρήτη οι οποίοι έκαναν πολύ καλή δουλειά και έστησαν μια εξαιρετική διοργάνωση.

dionisatos-ethniki.jpg (770×513)

-Υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία;

Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Δυστυχώς η πολιτεία είναι απούσα και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Γιατί όπως προείπα αυτές οι διοργανώσεις δεν υστερούν σε τίποτα και θα έπρεπε το κράτος να στηρίζει αυτή την προσπάθεια ακόμα περισσότερο εφόσον, έχει να κάνει και με αθλητές οι οποίοι όπως και να χει αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας.

Είναι μεγάλη αδικία αυτή η προσπάθεια μας να μην στηρίζετε από πουθενά παρά μόνο από κάποιες χορηγίες, ενώ οι άλλες χώρες δίνουν μεγάλο βάρος στις Εθνικές Κωφών και παρέχουν τα πάντα.

Είναι δυνατόν να πηγαίνουμε με το καράβι στην Κρήτη, ενώ άλλες αποστολές ταξιδεύουν με πτήσεις τσάρτερ. Επιπλέον, όλοι οι αθλητές αφού είμαστε ερασιτέχνες αφήνουμε τις δουλείες μας για αρκετό διάστημα όταν ετοιμαζόμαστε για κάποια διοργάνωση. Αυτό το διάστημα πως καλυφθεί η ζημιά; Ποιος θα αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα;

Στις υπόλοιπες εθνικές όπως π.χ στην Τουρκία υπάρχουν παίκτες που παίζουν Β εθνική είναι καθαρά επαγγελματίες αλλά υπάρχουν και πιο αναπτυγμένα πρωταθλήματα και συγκεκριμένα η Τουρκία ως κράτος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την Εθνική κωφών και παρέχει μεγάλη στήριξη.

Αυτά τα λέω γιατί πρέπει επιτέλους να το δούνε κάποιοι πιο σοβαρά το θέμα. Φέρνουμε μετάλλια και διακρίσεις, αναδεικνύουμε τη χώρα μας, κάνουμε δουλειά μαζί με τον προπονητή και όλους τους υπόλοιπους δεν μπορούν να μας αγνοούν.

Επίσης, ο τύπος δεν κάλυψε όσο θα έπρεπε τους αγώνες της Εθνικής στην Κρήτη. Ούτε τηλεόραση ούτε τίποτα. Μόνο κάποια site επαρχιακά πιο πολύ ασχολήθηκαν και μπράβο σας. Δυστυχώς καμιά προβολή.

-Στην Κρήτη είχατε πολύ καλή παρουσία. Τι ήταν αυτό που σας βοήθησε να προχωρήσετε;

Ήμασταν μια παρέα όλοι γι αυτό και πήγαμε καλά. Είχαμε συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα, πιστέψαμε αρκετά στους εαυτούς μας και νομίζω ότι αν ήμασταν και λίγο πιο τυχεροί θα είχαμε φτάσει στον τελικό και εκεί πέρα όλα παίζονται. Μπορεί να είχαμε πάρει και την πρώτη θέση αλλά και πάλι είμαστε ικανοποιημένοι γιατί φτάσαμε ψηλά. 

-Είναι δυσκολότερος ο ρόλος του  αρχηγού σε έναν αγώνα κωφών;

Σαφώς ο αρχηγός έχει δυσκολότερο ρόλο κυρίως στο θέμα της επικοινωνίας. Κάποιοι παίκτες έχουν μεγάλο βαθμό βαρηκοΐας και υπάρχει ειδικός τρόπος στο να δώσεις οδηγίες σε ένα παιχνίδι. Ο αρχηγός είναι ο συνδετικός κρίκος μέσα στο γήπεδο και εγώ σε συνεννόηση με τον προπονητή που μου δίνει κάθε 10 λεπτά οδηγίες σε χαρτάκι, μεταφέρω στους συμπαίκτες μου ότι μου λέει. Χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση για να είσαι οργανωτής 90 λεπτά και ταυτόχρονα να έχεις και το μυαλό σου στο αγωνιστικό κομμάτι το πώς πρέπει να λειτουργήσεις εσύ μέσα στο γήπεδο.

dionisatos-ethini-2.jpg (770×578)

-Ποιες κινήσεις θεωρείς ότι μπορούν γίνουν για ένα καλύτερο αύριο για την Εθνική;

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να δοθεί βάση πέρα από την βοήθεια της πολιτείας είναι η έλλειψη παικτών που έχουμε. Χρειαζόμαστε παίκτες για την στελέχωση της Εθνικής και αυτό πρέπει να φτάσει σε όλες τις Ενώσεις ανά την Ελλάδα.  Πρέπει να γίνει ενημέρωση σε όλα τα σωματεία από τις Ενώσεις, να ενημερωθούν οι προπονητές και οι διοικήσεις ότι μπορούν να έρθουν για δοκιμή και σε συνεννόηση με τον προπονητή μας Γιάννη Δημητρίου κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής έστω ελάχιστο.

Αν γίνουν εξετάσεις και διαπιστωθούν ορισμένοι παίκτες με κάποιο πρόβλημα, μπορούν να συμμετέχουν σε ομάδες κωφών. Δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλο πρόβλημα ακοής για να παίξεις σε μια ομάδα. Και εδώ στο νησί μας αν υπάρχουν κάποιοι ας έρθουν σε επαφή μαζί μου για να τους καθοδηγήσω.  Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ όλα που θέλω να βγει ότι θέλουμε παίκτες και αν κάποιος θέλει να δοκιμαστεί μετά χαράς θα τον δεχτεί ο προπονητής και το επιτελείο.

-Σχετικά με την ομάδα σου τον ΠΟΚ;

Δουλεύουμε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, κάθε χρόνο πρωταγωνιστούμε, έχουμε κατακτήσει αρκετά πρωταθλήματα, συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκά κύπελλα άλλωστε έχουμε κατακτήσει και το Champions Leauge και φέτος πήραμε την τρίτη θέση. Άλλη μεγάλη εμπειρία αυτή. 

-Ποια είναι η επόμενη διοργάνωση που θα συμμετέχει η Εθνική;

Έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κορέα. Άλλος ένας στόχος που θέλουμε να πάμε πιο οργανωμένοι.

-Στράτο, τελικά νιώθεις τυχερός μέσα απ΄όλη αυτή την ταλαιπωρία και ατυχία του παρελθόντος;

Το μόνο σίγουρο είναι αυτό. Έχω ζήσει πράγματα και καταστάσεις και ζω ακόμα, τις οποίες δεν θα μπορούσα σε καμιά άλλη περίπτωση ούτε καν να το φανταστώ. Η ατυχία που είχα μου βγήκε σε καλό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey