Σαν σήμερα η μεταγραφή του αιώνα!

27/06/2022 - 17:24 Τελευταία τροποποίηση στις 27/06/2022 - 17:42

Ήταν το μήλο της έριδος εκείνη την εποχή. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου προερχόταν από τέσσερις καταπληκτικές σεζόν με τον Ηρακλή, με απίθανα νούμερα (156 ματς και 83 γκολ) και οι μεγάλοι της Αθήνας φλέρταραν μαζί του από το προηγούμενο καλοκαίρι. Τελικά, ο 23χρονος τότε Κύπριος επιθετικός καταλήγει στον Παναθηναϊκό, σε μια μεταγραφή που κόστισε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δραχμές, σημερινά χρήματα περίπου 11,5 εκ. ευρώ! Ήταν 27 Ιουνίου του 2001 και ο Μυτιληνιός ατζέντης FIFA Αχιλλέας Χατζηνικολάου, σκιά του υψηλόσωμου στράικερ εκείνη την περίοδο, θυμάται στο “SL” άγνωστες πτυχές εκείνης της μεταγραφής.

«Τι να πω για τον Μιχάλη Κωνσταντίνου; Ήρθε στον Ηρακλή τον Αύγουστο του 1997 από το Παραλίμνι. Στην Κύπρο, έπαιξε συνολικά σε 68 ματς, πετυχαίνοντας 31 γκολ και μάλιστα σε ηλικία 17 ετών είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Θεσσαλονίκη, έγινα η σκιά του, καθημερινά. Τότε, ήμουν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μου ασχολίας ως μάνατζερ, βοηθός του Πασχάλη Παπαδόπουλου. Επομένως, έζησα από κοντά τον Μιχάλη στη διαδρομή του μέχρι τη μεγάλη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Και μετέπειτα φυσικά.»

Τι μεσολάβησε μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή στο «τριφύλλι»;

«Πολλά, που ίσως ο κόσμος δεν τα θυμάται σήμερα. Καταρχάς ο Μιχάλης είχε κλείσει στην ΑΕΚ, όταν πρόεδρος του Ηρακλή ήταν ο κ. Θεοδωρίδης. Η μεταγραφή ήταν κλεισμένη, αλλά την ακύρωσε τελευταία στιγμή ο τότε μεγαλομέτοχος του Ηρακλή εξαιτίας των αντιδράσεων των οπαδών της ομάδας. Είχαν στείλει απειλητικά μηνύματα για τον ίδιο και τα παιδιά του, με σφαίρες μέσα σε φάκελο, που έγιναν πρωτοσέλιδα στον Τύπο της εποχής. Αυτή ήταν και η αιτία που ακολούθησε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ με την έλευση του κ. Μυτιληναίου. Εκείνος ήταν που εκτόξευσε τις αποδοχές του Κωνσταντίνου, ανανεώνοντας το συμβόλαιο του, προς ικανοποίηση του ποδοσφαιριστή, αλλά και προς τέρψη των οπαδών.»

Ήταν η περίοδος που η Ντόρτμουντ είχε ενδιαφερθεί έντονα για τον παίκτη, σωστά;

«Ακριβώς. Πριν την ανανέωση του συμβολαίου του, η Ντόρτμουντ είχε καταθέσει πρόταση. Οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονταν για αγορά. Επιθυμούσαν να αποκτήσουν τον Μιχάλη ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2001. Τα είχαμε βρει σε όλα, ήταν μια κλεισμένη μεταγραφή. Όμως εκείνος προτίμησε τελικά να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον Ηρακλή, αφού η διοίκηση τον έπεισε ότι ήταν προτιμότερο να πάρει μεταγραφή με οικονομικό αντάλλαγμα και για την τότε ομάδα του.»

Σε συνέντευξη του μετά το τέλος της καριέρας του, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου είχε διευκρινίσει: «Έχω πετύχει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο και πήρα πάρα πολλά από αυτό. Ίσως εγώ αδίκησα τον εαυτό μου περισσότερο απ’ ό,τι άλλοι. Θα μπορούσα να είχα δοκιμάσει στο εξωτερικό σε νεαρή ηλικία, να πάω στην Ντόρτμουντ, απλώς θα έπρεπε να περιμένω ως το τέλος του συμβολαίου μου (σ.σ. 2001). Άνθρωποι της με παρακολουθούσαν από το 2000, είχαν μιλήσει και συμφωνήσει με τον μάνατζέρ μου, όμως τότε ήμουν 20-21 χρόνων, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι έτσι δουλεύουν, έβλεπα μόνον τι γινόταν άμεσα. Στον Ηρακλή είχε έρθει ο Μυτιληναίος κι εκεί που τέλειωνε το συμβόλαιό μου, ανανέωσα για τέσσερα χρόνια. Δεν ξέρω τι θα γινόταν, αν πήγαινα στη Γερμανία. Μπορεί να ήταν χειρότερα, μπορεί καλύτερα.»

Αχιλλέα, πώς ήταν για εσένα αυτή η καθημερινότητα με ένα σούπερ σταρ εκείνης της εποχής;

«Πήρα πολλά μαθήματα ζωής, αλλά και πολλά "σκαμπίλια", ήταν αρκετές οι αγωνίες. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μου καριέρας συνεργάστηκα με έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή. Το να έχεις τον απόλυτο σταρ από κοντά, ήταν κάτι τεράστιο και για μένα. Μπήκα αμέσως στα πολύ βαθιά. Πολλές φορές σκέφτομαι πως ευτυχώς που δεν υπήρχαν τότε τα social media, όπως τώρα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, γιατί θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση αυτής της κατάστασης από μέρους μου.»

Ακούγεται ότι το Νο19 που πήρε στον Ηρακλή και διατήρησε στον Παναθηναϊκό ήταν δική σου έμπνευση. Αληθεύει;

«Ισχύει. Του το είχα προτείνει εγώ. Σαν γούρι. Το πρωτοφόρεσε το Νο19 στον Ηρακλή και το διατήρησε στον Παναθηναϊκό. Και οι δυο μας έχουμε γεννηθεί 19 του μήνα. Ήταν μια αυθόρμητη σκέψη, του άρεσε και το κράτησε.»

Καλοκαίρι 2001. Από τον Μάιο κιόλας εξελίσσεται ένα θρίλερ. Οι εφημερίδες γράφουν για το φλερτ των δύο αιώνιων αντιπάλων με τον Κωνσταντίνου, αλλά ο ισχυρός άνδρας του Ηρακλή, Βαγγέλης Μυτιληναίος, αρνείται τις προσφορές τους, εκτιμώντας ότι ομάδα από το εξωτερικό θα μπορούσε να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης των 2,5 δις δραχμών! Μάλιστα, φημολογείται στον Τύπο πως υπάρχει ενδιαφέρον από τη Μίλαν, αφού ο Κωνσταντίνου προέρχεται από απίστευτη χρονιά. Έχει παίξει 43 ματς με τον Ηρακλή σε Ελλάδα και Ευρώπη, σκοράροντας 34 γκολ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν επίσης Άντερλεχτ και Ίντερ, ενώ εντός συνόρων Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μονομαχούν με συνεχείς βελτιωμένες προσφορές για να τον εντάξουν στο ρόστερ τους.

Ο φίλαθλος κόσμος αδημονεί. Πιέζει με κάθε τρόπο, ζητώντας οικονομική υπέρβαση από τις διοικήσεις κάθε ομάδας. Ο Κωνσταντίνου με τη σειρά του πρωτοπορεί για την εποχή. Μέσα σε όλο αυτόν τον χαμό των πρωτοσέλιδων από τις εφημερίδες, για το πού θα καταλήξει, συμφωνεί σε μια ιδέα του Πασχάλη Παπαδόπουλου και παραχωρεί διαδικτυακή συνέντευξη, λανσάροντας μαζί και την προσωπική του ιστοσελίδα. Είναι 2001 και το ίντερνετ δεν μοιάζει τόσο οικείο στον απλό κόσμο, όσο σήμερα.

Η συνέντευξη βγάζει... λαβράκι. Ο Κωνσταντίνου παραδέχεται πως η πρόταση του Παναθηναϊκού τον καλύπτει σε όλα. Αυτό ήταν. Οι φίλοι του "τριφυλλιού" βγαίνουν στα... κάγκελα, ζητώντας από τη διοίκηση Βαρδινογιάννη την υπογραφή του παίκτη με κάθε κόστος. Ο Μυτιληναίος λέει τελικά το "ναι" και ο Κωνσταντίνου καταλήγει στον Παναθηναϊκό με ποσό μεταγραφής - ρεκόρ! Η μετακίνησή του κόστισε πάνω από 5 δις δραχμές σε Ηρακλή και παίκτη για 4ετές συμβόλαιο, συν τρεις ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ (Νασιόπουλο, Χαλκιά, Κουτσουρέ) και 50% ποσοστό μεταπώλησης στον «Γηραιό». Σημερινά χρήματα περισσότερα από 11,5 εκ. ευρώ! 

Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου θυμάται τα γεγονότα και εξιστορεί στο "SL": «Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά σήμερα. Νιώθω τυχερός που το έζησα. Το ποδόσφαιρο, τότε, ήταν αλλιώς. Υπήρχαν παράγοντες - προσωπικότητες. Υπήρχαν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές και φυσικά τα οικονομικά δεδομένα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο. Μιλάμε ακόμα και σήμερα για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, εντός συνόρων. Και μεταξύ μας, δεν πιστεύω ότι ποτέ θα ξεπεραστεί αυτό το ρεκόρ. Δεν συνηθίζεται ελληνική ομάδα να αγοράζει ποδοσφαιριστή από άλλη ελληνική ομάδα με τόσα λεφτά.»

Τι σου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη από εκείνες τις μέρες;

«Χωρίς αμφιβολία, η πρώτη προπόνηση του Κωνσταντίνου με τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για σχεδόν 20.000 κόσμο στις εξέδρες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι οπαδοί είχαν κατακλύσει κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Ασύλληπτο νούμερο για την Ελλάδα, όχι μόνο τότε, αλλά ακόμα και σήμερα που το συζητάμε. Το σκέφτομαι τώρα και ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πόση λατρεία έδειξαν στον Μιχάλη οι φίλοι του Παναθηναϊκού, από την πρώτη μέρα που φόρεσε τα πράσινα.»

21 χρόνια μετά, η μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό συζητιέται ακόμα και σήμερα…

«Θυμάμαι, πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής εκδήλωσης όπου είχα προσκληθεί, κατά την οποία τιμήθηκε ο σπουδαίος Χαριστέας, να αναφέρεται δημόσια ο Άγγελος σε εκείνη την εποχή, που συνεργαζόμουν με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Γενικά, πολλές φορές όταν βρίσκομαι σε κάποιο γήπεδο, άνθρωποι που έζησαν τότε τα γεγονότα μου, φέρνουν την κουβέντα σε εκείνη τη μεταγραφή. Πρόσφατα, συναντήθηκα τυχαία με τον Άγγελο Φιλιππίδη, τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που υπέγραψε για λογαριασμό της διοίκησης Βαρδινογιάννη τον ποδοσφαιριστή. Μοιραία, θυμηθήκαμε τα παλιά. Δεν ντρέπομαι να το λέω ξανά και ξανά, ότι χαίρομαι που ήμουν μέρος ενός τόσο ιστορικού deal. Είναι απίστευτο και μόνο το γεγονός, ότι μιλάμε για αυτό 21 χρόνια μετά. Όπως λέω πάντα, η ιστορία έγραψε. Και δεν μπορεί κανείς να την πάρει πίσω…».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey