«Ανευθυνότητα δίχως τέλος από τον κ. Αυγενάκη»

Δήλωση αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς. Σε αυτήν, χαρακτηρίζει «πρόχειρη και επικίνδυνη» την τροπολογία, παρομοιάζοντας την «με τα στοιχεία που χαρακτηριζουν την πολιτική του στον αθλητισμό έως σήμερα», επισημαίνοντας για τον κ. Αυγενάκη ότι «όπως μας έχει συνηθίσει, επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε πολιτικής ευθύνης».

Αναλυτικά, η δήλωσή του Βουλευτή Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού:

«Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού διέπεται απο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική του στον Αθλητισμό εως σήμερα. Μια τροπολογία πρόχειρη και επικίνδυνη, ενώ, παράλληλα, όπως μας έχει συνηθίσει, επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε πολιτικής ευθύνης.

Σε μια περίοδο που τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημιές, οι αθλητές απέχουν υποχρεωτικά απο τις προπονήσεις, αθλητικά κέντρα και χώροι προπόνησης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αθλητικές διοργανώσεις, αναπτυξιακά πρωταθλήματα και σχολικοί αγώνες έχουν αναβληθεί ή/και ματαιωθεί, αθλητές που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύουν να χάσουν τη μοριοδότηση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί να μεταβιβάσει όλη την ευθύνη της επανεκκίνησης του αθλητισμού στους ήδη βαριά πληττόμενους, αθλητικούς φορείς. Μια κίνηση που φανερώνει – όχι για πρώτη φορά- την αδυναμία του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει λύσεις.

Ο κ. Αυγενάκης πρέπει άμεσα:

1)    Να καθορίσει τις συνθήκες και τους όρους επανεκκίνησης των πρωταθλημάτων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, λαμβανοντας, επιπλέον, υπ’ ‘οψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος.

2)    Να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις (π.χ προληπτικά τέστ για τον Covid-19 με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, υποχρεωτικά μέτρα απολύμανσης και υγειïνής) για την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών, προπονητών, διαιτητών, κριτών και κάθε άλλου άμεσα εμπλεκόμενου στην διενέργεια των αθλητικών διοργανώσεων, τηρώντας τα διεθνή πρωτόκολλα που αφορούν στον αθλητισμό.

3)    Να ενισχύσει τις αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις επιπρόσθετες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω των περιοριστικών μέτρων,  αυξάνοντας την ετησια τακτική τους επιχορήγηση, την οποία πρέπει να τους την γνωστοποιήσει άμεσα.

4)    Να λάβει περαιτέρω και επαρκή μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων, τα οποία, στην συντριπιτκή τους πλειοψηφία, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

5)    Να διασφαλίσει σε συνεργασία με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας τη μοριοδότηση των διακεκριμένων αθλητών-μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαïκό έτος 2020-2021.

Καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα και να σταματήσει να πετάει – για ακόμα μια φορά - τη μπάλα στην εξέδρα.»

Karekos728x90