Το σκάκι δίνει μαθήματα ζωής!

06/02/2020 - 15:03

Το σκάκι αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, είτε αθλητική είτε κοινωνική, η οποία ακονίζει το μυαλό. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλά σπουδαία μυαλά του επιπέδου ενός Γκάρι Κασπάροφ ή ενός Ανατόλι Καρπόφ, όμως τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια ακόμα και για έναν μέσο παίκτη του αθλήματος. Δεν αφορούν φυσικά μονάχα στην ανάπτυξη της νοημοσύνης, αλλά και στην ικανότητα γρήγορης επίλυσης προβλημάτων και στη βελτίωση της δημιουργικότητας.

Η Λέσβος έχει το προνόμιο και την τύχη να φιλοξενεί στο έδαφός της έναν εντυπωσιακό αριθμό σκακιστικών συλλόγων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, με μέλη που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά σε μεμονωμένους αγώνες ή και σε διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο Πλωμάρι και στην Πέτρα φιλοξενήθηκαν σπουδαίοι αγώνες το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε το πρώτο μαθητικό τουρνουά στην Καλλονή.

Πριν από λίγες εβδομάδες η «Λέσχη Πλωμαρίου» άνοιξε ένα ακόμη παράρτημα, αυτή τη φορά στη Μυτιλήνη που «διψάει» για σκάκι! Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο από μικρούς και μεγάλους, με αποτέλεσμα σχεδόν 30 άτομα να έχουν σχηματίσει μία αξιόλογη βάση που θα οδηγήσει τον σύλλογο στους αγώνες της Α’ εθνικής στην περιφέρεια Αιγαίου. Εκεί τα μέλη της «Λέσχης Πλωμαρίου» θα βρουν απέναντί τους παίκτες από τη Ρόδο, την Ικαρία και τη Σύρο, με τους οποίους θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Επικεφαλής του τμήματος στη Μυτιλήνη είναι ο γνωστός σκακιστής, Γιώργος Μανταβάνης.

Τι είναι, όμως, εκείνο που κάνει το σκάκι τόσο δημοφιλές στο νησί μας; Η απάντηση ίσως κρύβεται στα λόγια της Τζένιφερ Σαχάντε, πρωταθλήτριας στο σκάκι, η οποία είναι επίσης σήμερα επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα και συγγραφέας εξαιρετικών βιβλίων με θέμα το αγαπημένο της άθλημα. Τα οφέλη ενός παίκτη είναι τεράστια και αναγνωρίζονται από όλους εκείνους που έχουν αποφασίσει να βάλουν το σκάκι στη ζωή τους είτε ως χόμπι είτε ως μέσο άθλησης και άσκησης του νου.

Η διάσημη αμερικανίδα κληρονόμησε το πάθος για το σκάκι από τον πατέρα της που ήταν φανατικός παίκτης. Η Σαχάντε έχει τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το πάθος ενός σκακιστή για το άθλημα είναι τόσο έντονο. Η αποτελεσματικότητα είναι ο πρώτος από αυτούς, καθώς το σκάκι είναι πολύπλοκο και μία παρτίδα είναι τόσο ξεχωριστή από τις προηγούμενες, όσο και το διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα που φέρνει η κάθε κίνηση.

Η αποκάλυψη της εσωτερικής δύναμης του κάθε παίκτη είναι το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα ενός σκακιστή, καθώς η Σαχάντε θεωρεί ότι στη διάρκεια ενός αγώνα ο παίκτης κάνει την αυτοκριτική του. Η 39χρονη δις πρωταθλήτρια των ΗΠΑ έχει ρίξει το βάρος της μελέτης της στο σκάκι γυναικών και έχει διαπιστώσει ότι για το «ασθενές φύλο» είναι ακόμη ευκολότερη η μελέτη και ανάλυση του αθλήματος, σε συνδυασμό με την ανάλυση του εκάστοτε αντιπάλου.

Ο τρίτος λόγος που το σκάκι μετατρέπεται σε πάθος έχει να κάνει με το γεγονός ότι βοηθάει τον κάθε παίκτη, ανεξαρτήτων δυνατοτήτων, να αποφεύγει την απόσπαση προσοχής. Η εστίαση στη λύση του «προβλήματος», δηλαδή στις κινήσεις που κάνει ο αντίπαλος σε μία παρτίδα, αποτελεί το κλειδί για την έλλειψη προσοχής κάθε ανθρώπου στην καθημερινότητά του.

Τέλος, η Σαχάντε υποστηρίζει ότι το σκάκι είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση ενός χαρακτήρα, διότι διδάσκει την υπομονή καθώς κάποιος περιμένει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου, την αυτοπροστασία με τον ίδιο τρόπο που ο παίκτης προστατεύει τα πιόνια του και την κατανόηση μίας δύσκολης κατάστασης όταν ο αντίπαλος τελικά κάνει το επόμενο βήμα.

Σε όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να προσθέσουμε τη θετική επίπτωση που έχει το άθλημα σε μεγάλες ηλικίες. Η πιθανότητα άνοιας στους ηλικιωμένους φέρεται να μειώνεται για εκείνους που επιλέγουν να παίζουν επιτραπέζια. Το σκάκι αποτελεί το αποκορύφωμα αυτών των παιχνιδιών εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του, που με τη σειρά της διεγείρει τη μνήμη και τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Η σχετική βρετανική έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι μανιώδεις παίκτες, όσο μεγάλωναν εμφάνιζαν μικρότερη απώλεια γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός τους να επεξεργάζεται γρηγορότερα όλες τις πληροφορίες και να θυμούνται καλύτερα. Αυτό κατά συνέπεια βοηθάει ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες άνοιας, που αποτελεί μάστιγα για την τρίτη ηλικία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey