Μιχαέλα, τι κάνεις στις ΗΠΑ;

21/10/2017 - 11:39 Τελευταία τροποποίηση στις 21/10/2017 - 15:01

Η Μιχαέλα Φιάσκα, η πρωταθλήτρια των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων από τα Πάμφιλα, που έχει πανηγυρίσει σπουδαίες διακρίσεις με την Αθλοκίνηση Μυτιλήνης υπό τις οδηγίες του Γρηγόρη Κοντού τα τελευταία χρόνια στις αναπτυξιακές ηλικίες, βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ακολουθώντας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Μετά την πρώτη νίκη στα 5χλμ στο «Beach to Bayou»

Μάλιστα, με σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πρόλαβε και έδειξε μέρος των τεράστιων αθλητικών της δυνατοτήτων, κατακτώντας την 1η θέση στην κατηγορία γυναικών, στον αγώνα «Beach to Bayou» των 5.000μ, που πραγματοποιήθηκε στο Tarpon Springs της Φλόριντα. Όχι με οποιοδήποτε χρόνο, αλλά 19.09.0, αγγίζοντας σχεδόν το ατομικό της ρεκόρ που είναι 19.08.12. Συστήθηκε έτσι εντυπωσιακά στις ΗΠΑ και άπαντες αναμένουν ακόμα περισσότερη βελτίωση, αφού πλέον προπονείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την υποστήριξη της «Arete».

Τι είναι η «Arete»

Πρόκειται για το «Arete International Athletic Club Inc.», όπως είναι το πλήρες όνομα του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Ιδρύθηκε με σκοπό να προσφέρει γενναιόδωρα σε αθλητές και αθλήτριες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών της εποχής μας, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, δίνοντάς τους απλόχερα τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν. «Θα ήταν αμαρτία να υπάρχουν αθλητές παγκόσμιας κλάσης, που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, επειδή κανείς δεν τους βοήθησε ενώ μπορούσε. Με αυτό το σκεπτικό, επιθυμούμε να αποτελέσουμε ένα φάρο ελπίδας σε όλους εκείνους, που έχουν αποδείξει ως τώρα ότι είναι χαρισματικοί αθλητικά και προσηλωμένοι σε ένα στόχο, έχοντας την απαιτούμενη πειθαρχία να προσωποποιήσουν την αριστεία.», αναφέρουν σε ένα μικρό σημείωμα στην ιστοσελίδα τους οι εκπρόσωποί της, που έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και μια μικρή σχέση με την Ελλάδα. Ο εκτελεστικός διευθυντής Jeff Vargas, ο αντιπρόεδρος Vasilie G. Faklis, ο γραμματέας Spiro J. Verras και ο διευθυντής αθλητιατρικής Dr. Joe Giovatto. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που επέλεξαν να δώσουν το όνομα «Arete» στον οργανισμό τους, που προέρχεται από την ελληνική λέξη «Αρετή». 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να συνομιλήσει κανείς με την ίδια τη Μιχαέλα Φιάσκα, ώστε να μάθει από πρώτο χέρι περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνεργασία, για τις πρώτες της εντυπώσεις από την καθημερινότητα στις ΗΠΑ, αλλά και τα άμεσα σχέδια της για το μέλλον.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

  • Πώς προέκυψε η συνεργασία με την «Arete» και τον Jeff Vargas;

«Η συνεργασία μου με την «Arete» και τον Jeff Vargas οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Ανδρέα Δημητράκη, επίσης αθλητή της «Arete», μέσω του οποίου ήρθαμε σε επαφή με τον προπονητή και μετά από αρκετό καιρό συστηματικής επικοινωνίας, προέκυψε η οριστικοποίησή της. Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην αθλητική μου πρόοδο και την αποκόμιση νέων εμπειριών, που σίγουρα θα φανούν χρήσιμες στο μέλλον.»

Μαζί με τον προπονητή της «Arete», Jeff Vargas
  • Πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα από τις σπουδές σου στο Δημοκρίτειο ή αναζητάς κάποιο κολέγιο στις ΗΠΑ για να συνεχίσεις εκεί;

«Παραμένω ενεργή φοιτήτρια στο Δημοκρίτειο. Από κει και πέρα κάθε νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται, θα αξιολογείται και αναλόγως θα πορευόμαστε. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι.»

  • Υπήρχε κάποια δυσκολία να προσαρμοστείς; Πόσο θα μείνεις;

«Αρχικά θα μείνω για τρεις μήνες στην Αμερική, ως δοκιμή της νέας πραγματικότητας. Έπειτα, αναλόγως του βαθμού προσαρμογής μου, θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Σίγουρα η προσαρμογή σε μια ξένη χώρα μόνο εύκολη δεν είναι. Ευτυχώς, όμως, μπορώ να πω ότι γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλα βαίνουν καλώς, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό φυσικά στην κοινωνία του Tarpon Springs, που από την πρώτη στιγμή με έκανε να νιώσω σα στο σπίτι μου, στη στήριξη τόσο από την «Arete» και τον Jeff Vargas, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ, όσο και στην υποστήριξη των ανθρώπων που είναι καθημερινά δίπλα μου, αν και μακριά μου.»

H Μιχαέλα προπονείται τρεις φορές την ημέρα, σε επαγγελματικά πρότυπα
  • Πόσο διαφορετική είναι η προπόνηση σε σχέση με όσα είχες συνηθίσει στην Ελλάδα;

«Όσον αφορά την προπόνηση, υπάρχει επιστημονική προσέγγιση σε κάθε τομέα, που δύναται να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Έτσι, έμφαση δίνεται αφενός στη συνολική εκγύμναση του σώματος και αφετέρου ιδιαίτερη προσοχή υπάρχει στον τομέα της διατροφής και της σωστής ξεκούρασης.»

Χαρούμενη μετά την πρωτιά και αισιόδοξη για ακόμα περισσότερη βελτίωση
  • Συναισθήματα μετά την πρώτη νίκη στο «Beach to Bayou»; 

«Ο αγώνας «Beach to Bayou» ήταν ιδιαίτερος, καθώς πραγματοποιήθηκε στο «ελληνικό χωριό» του Tarpon Springs. Το να ξεκινήσει η χρονιά με μια τέτοια εμφάνιση, τόσο κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ, μόνο χαρά και αισιοδοξία μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε για τη συνέχεια, στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστώ συνεπής και συγκεντρωμένη, χωρίς διάθεση χαλάρωσης και εφησυχασμού. Ας ελπίσουμε να έχουμε υγεία και προχωράμε βήμα-βήμα κάθε φορά.»

Bonus, κάποια βίντεο από τις προπονήσεις της Μιχαέλας Φιάσκα στις ΗΠΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey