Όταν ο Κεντέρης ολοκλήρωνε την τριλογία! [vid]

09/08/2018 - 07:30 Τελευταία τροποποίηση στις 09/08/2018 - 22:35

Ήταν 9 Αυγούστου του 2002, όταν ο Κώστας Κεντέρης ολοκλήρωνε στο Μόναχο έναν καταπληκτικό θρίαμβο. Μετά το χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Έντμοντον το 2001, ο Μυτιληνιός σπρίντερ έγραφε μια ακόμα χρυσή σελίδα για τον ελληνικό στίβο, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, κερδίζοντας για ακόμα μία φορά κάθε αντίπαλο στα 200μ.

Ο Κεντέρης ήταν από το ξεκίνημα της διοργάνωσης ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγωνίσματος. Κέρδισε την 5η προκριματική σειρά με 20.55, προκρινόμενος μαζί με τον Πορτογάλο Φράνσις Ομπικβέλου με τον καλύτερο χρόνο. Στα προημιτελικά έδειξε τις διαθέσεις του στη 2η σειρά, νικώντας εύκολα με 20.29, περνώντας με άνεση στα ημιτελικά. Εκεί κατέβασε ακόμα περισσότερο το χρόνο του, τερματίζοντας πρώτος στη 2η ημιτελική σειρά με 20.18, επίδοση που αποτελούσε εκείνη την εποχή την κορυφαία της Ευρώπης για το 2002.

Ώσπου έφτασε η στιγμή για τον μεγάλο τελικό. Εκεί, ο Κώστας Κεντέρης απέδειξε ξανά ότι ήταν ανίκητος. Τρέχοντας με κόντρα άνεμο (-0,5m/s), άφησε πίσω του δύο μέτρα τους αντιπάλους του. Πέρασε πρώτος το νήμα του τερματισμού σε 19.85, σημειώνοντας όχι μόνο Πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και ρεκόρ αγώνων. Δεύτερος ακολούθησε ο Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) με 20.21 και 3ος ο Μάριον Ντέβονις (Μ. Βρετανία) με 20.24. Ο Κρίστιαν Μάλκολμ (Μ. Βρετανία) περιορίστηκε στην 4η θέση με 20.30, επίδοση που ήταν η κορυφαία της χρονιάς για τον ίδιο, ενώ 5ος ήταν ο Πολωνός Μάρτσιν Μπερεζούσκι με ατομικό ρεκόρ 20.31. Για την ιστορία, στην 6η θέση κατετάγη ο Ιταλός Μάρκο Τοριέρι με 20.68 και στην 7η θέση ο Ολλανδός Τρόι Ντάγκλας με 20.73. Εγκατέλειψε πριν τον τερματισμό ο Πολωνός Μάρτσιν Ούρμπας.

Η τριλογία των χρυσών μεταλλίων είχε ολοκληρωθεί για τον Μυτιληνιό αθλητή. Ήταν πρώτος και καλύτερος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια είχε καταφέρει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των κορυφαίων διοργανώσεων στίβου. Κανείς από τους αντιπάλους του δεν μπορούσε να τον κοντράρει, ενώ όπως φαίνεται και από τους χρόνους τους ακόμα και στον τελικό, με δυσκολία στις μέρες μας θα κατάφερναν να προκριθούν στα ημιτελικά της αντίστοιχης διοργάνωσης, που διεξάγεται αυτές τις μέρες σε μια άλλη γερμανική πόλη, το Βερολίνο.

Embed from Getty Images

Από τον Κεντέρη και την Τσιολακούδη, στην Κεραμιδά!

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, με την Ελλάδα και τη Λέσβο ειδικότερα να έχουν το δικό τους μερίδιο στα γεγονότα και τις αναμνήσεις, που αυτό έχει φιλοξενήσει.

Από το Μόναχο στο Βερολίνο ή αλλιώς από τον Κώστα Κεντέρη το 2002 στη Γρηγορία Κεραμιδά το 2018. Πέρασαν 16 χρόνια από το τρίτο κατά σειρά χρυσό μετάλλιο του Μυτιληνιού Ολυμπιονίκη, που ήρθε να επισφραγίσει τις μεγάλες νίκες του το 2000 στο Σύδνεϋ και το 2001 στον Καναδά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε ένα ανεπανάληπτο «three-pit».

Στους φετινούς αγώνες η Γρηγορία Κεραμιδά δηλώνει παρούσα στη γερμανική πρωτεύουσα μέσα από το ομαδικό αγώνισμα της σκυτάλης δίπλα στις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες των τελευταίων ετών. Το 1998 στη Βουδαπέστη ο Κώστας, επανερχόμενος από πολυετή απουσία, έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδο στον τελικό των 400μ, προϊδεάζοντας όμως για το λαμπρό μέλλον που ακολουθούσε. Επίσης στο Μόναχο το 2002, η Αγγελική Τσιολακούδη όχι μόνο προκρίθηκε στον τελικό, αλλά κατέλαβε και την 5η θέση, φλερτάροντας με το μετάλλιο. Τέσσερα χρόνια μετά ο Δημήτρης Ρέγας έλαβε μέρος στον τελικό των 400μ, κατακτώντας την 8η θέση, σε μία σεζόν που ένα μήνα αργότερα πέτυχε ένα μεγάλο Πανελλήνιο ρεκόρ.

Η χώρα μας έχει φιλοξενήσει δύο φορές τη διοργάνωση, το 1969 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και το 1982, εγκαινιάζοντας το Ολυμπιακό Στάδιο, με μεγάλες στιγμές τα μετάλλια του Χρήστου Παπανικολάου και της Άννας Βερούλη, αντίστοιχα.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του κλασικού αθλητισμού ξεκίνησε το 1934 στο Τορίνο, με τον Χιώτη Χρήστο Μάντικα να κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ με εμπόδια, ένα σπουδαίο αθλητή της εποχής που κατέχει ακόμα το αιγαιοπελαγίτικο ρεκόρ στο αγώνισμα. Μάλιστα το 1936 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπου διεξάγονται αυτές τις μέρες οι αγώνες, είχε φτάσει στην 6η θέση. 

Γ. Παπαντώνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey