Θέμα χρόνου οι μελέτες για τα μπλε ταρτάν!

08/08/2018 - 19:10 Τελευταία τροποποίηση στις 08/08/2018 - 19:11

Παρά τη σχετική καθυστέρηση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, απόρροια των ανακατατάξεων στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού ο οποίος είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τις μελέτες για την αντικατάσταση των δύο ταρτάν, τελικώς το θέμα «ξεμπλόκαρε» και ο Δήμος Λέσβου μετρά αντίστροφα για την παράδοση τους, που θα δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να περάσει στο επόμενο στάδιο της απαιτούμενης διαδικασίας μέχρι την προμήθεια των νέων ελαστικών ταπήτων στο Στάδιο Μυτιλήνης και στο Στάδιο «Κ. Κεντέρης» της Καλλονής.

Όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού θα έδινε σε εξωτερικό συνεργάτη την εκπόνηση των μελετών, δεδομένου του φόρτου εργασίας που υπήρχε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, για την αποφυγή άλλης καθυστέρησης. Η «καθαίρεση», ωστόσο, του προέδρου του νομικού προσώπου Δημήτρη Αλεξίου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με την ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τα ταρτάν να μείνουν πιο πίσω σε προτεραιότητα.

Τη λύση ανέλαβε να δώσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Κατσαρός, που αντιλαμβανόμενος το επείγον του θέματος αντικατάστασης των δύο ταρτάν, φρόντισε να «τρέξει» τις διαδικασίες εκ των έσω. Ο μηχανικός του Δήμου Λέσβου Δημήτρης Πανάρας ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τις δύο μελέτες, που θα έχουν παραδοθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Στις €700.000 το κόστος

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του «SL» το κόστος προμήθειας και αντικατάστασης των δύο ταρτάν ανέρχεται σε περίπου 300-350.000 ευρώ, έκαστο. Από τη στιγμή της παράδοσης  των μελετών, ο Δήμος Λέσβου θα πρέπει να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής σεζόν στο στίβο, τον Μάιο του 2019. Με βάση τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, ο Δήμος Λέσβου θα πρέπει αρχικά να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αφού το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας. Από εκείνο το σημείο θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 4 μήνες μέχρι να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού και επιπρόσθετα ένα ακόμα 3μηνο έως ότου προκύψει ανάδοχος του έργου και ολοκληρωθεί η περίοδος των ενστάσεων. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις δηλαδή, το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2019 είναι εκείνο στο οποίο στοχεύουν οι αυτοδιοικητικές αρχές για την παράδοση του πολύ σημαντικού αυτού έργου για τον κλασικό αθλητισμό του νησιού μας.

«Κλείδωσαν» τα μπλε ταρτάν

Στη δημοτική αρχή έχουν κατανοήσει ότι η αντικατάσταση των ταρτάν σε Μυτιλήνη και Καλλονή είναι ύψιστη αναγκαιότητα και για το λόγο αυτό έχουν φροντίσει, ώστε να λάβουν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τις τελευταίες προδιαγραφές για αντίστοιχα έργα στα Στάδια της υπόλοιπης χώρας. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Κατσαρός, επιβεβαίωσε στο «SL» ότι πρόθεση του Δήμου Λέσβου είναι να τοποθετηθούν μπλε ταρτάν στα δύο στάδια, τόσο στον «Ταρλά», όσο και στο «Κώστας Κεντέρης». Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα, που έχει διατυπωθεί πολλάκις στο παρελθόν μέσα από το «SL», ώστε πέραν της τοποθέτησης νέων υπερσύγχρονων ταρτάν στα δύο στάδια της Λέσβου, να γίνει αντιληπτή και οπτικά η αλλαγή ακόμα και στους πιο αδαείς. Το μπλε χρώμα των διαδρόμων (έναντι του παραδοσιακού βυσσινί) θα προσδώσει εντελώς διαφορετική όψη στους δύο ελαστικούς τάπητες, που θα συναγωνίζονται πλέον σε όλα τα επίπεδα τους πιο σύγχρονους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η πολύτιμη συνεισφορά της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου

Εκείνο που πρέπει να αναφερθεί, είναι πως σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι άνθρωποι της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, που με περίσσια υπομονή αλλά και επιμονή δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να «κυνηγούν» την αντικατάσταση των δύο ταρτάν σε Στάδιο Μυτιλήνης και Καλλονής.

Ο Δήμος Λέσβου από την πλευρά του φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να καλύψει με «μπαλώματα» κάποιες… παγίδες που υπήρχαν στους δύο ελαστικούς τάπητες, αλλά έγινε πια ευρέως αντιληπτό –με την πιεστική πολλές φορές στάση της τοπικής ΕΑΣ- ότι η ολική αντικατάσταση των ταρτάν αποτελεί μονόδρομο. Και σε λίγες μέρες θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, με τη βήμα προς βήμα ολοκλήρωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε μέσα στο 2019 οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου να μπορούν να προπονούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, που θα τους βοηθήσουν να φέρουν στη Λέσβο ακόμα περισσότερες διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Αξιοποιείται επιτέλους το ταλέντο των παιδιών

Η ευτυχής συγκυρία της σύμπραξης Δήμος Λέσβου και Περιφέρειας Β. Αιγαίου για αθλητικά έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί. Αυτό δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Κατσαρός, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου, Θόδωρος Βαλσαμίδης.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι πέραν των δύο νέων ταρτάν σε «Ταρλά» και «Κώστας Κεντέρης» Καλλονής, προχωρά σταθερά και ο εκσυγχρονισμός του Σταδίου Πολιχνίτου, με τοποθέτηση επίσης ταρτάν στίβου, πέραν των υπολοίπων εργασιών ανακαίνισης, αποδεικνύει πως και ο Δήμος Λέσβου αλλά και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχουν αποφασίσει επιτέλους να ιεραρχήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο κλασικός αθλητισμός της Λέσβου, με τις δεκάδες επιτυχίες των  ταλαντούχων πρωταθλητών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, δικαιούται να γευτεί άμεσα τους κόπους και τις θυσίες όλων αυτών των χρόνων. Γιατί τα ίδια τα παιδιά με τις διακρίσεις τους ανάγκασαν το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης να στραφεί επιτέλους προς το στίβο. Με τα μετάλλια τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τις συμμετοχές τους με το εθνόσημο στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και τις διακρίσεις τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey