Η πρώτη Ολυμπιακή μάχη της Φιάσκα!

12/10/2018 - 12:24 Τελευταία τροποποίηση στις 12/10/2018 - 12:32

Ξεκίνησε ο στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, με την Ελλάδα να έχει ήδη αρκετά θετική παρουσία ως τώρα στα υπόλοιπα αθλήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης.

Στην Αργεντινή βρίσκεται και η Μυτιληνιά βαδίστρια Όλγα Φιάσκα, όπως και ο ομοσπονδιακός προπονητής από τη Λέσβο Γρηγόρης Κοντός. Η ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης του Γκιορ, στη διοργάνωση κάτω των 18 ετών που διεξήχθη το καλοκαίρι στην Ουγγαρία, θα εκπροσωπήσει ξανά τα ελληνικά χρώματα στα 5.000μ βάδην. Οι ελπίδες για την επανάληψη του θριάμβου της είναι δεδομένες, αφού η πρωταθλήτρια της Αθλοκίνησης Μυτιλήνης κατέχει τη 2η καλύτερη επίδοση από όσες αθλήτριες θα λάβουν μέρος.

Ο πρώτος αγώνας των 5.000μ βάδην αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, στις 20:30 ώρα Ελλάδας. Στην Αργεντινή θα είναι μεσημέρι (14:30 τοπική), όμως οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, ενώ και το επίπεδο διαμονής και διαβίωσης των πρωταθλητών μας χαρακτηρίζεται από όλους εξαιρετικό. Η Φιάσκα θα δώσει την πρώτη της μάχη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων με στόχο να πετύχει ένα χρόνο, που θα της δίνει ελπίδες για διάκριση στο δεύτερο αγώνα της σειράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων της Αργεντινής μεταδίδονται σε Live Streaming από το Olympic Channel.

Η αλλαγή στη διεξαγωγή του βάδην

Από φέτος, υπήρξε μια αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής του συγκεκριμένου αγωνίσματος. Οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι δεν θα διεξαχθεί ένας, αλλά δύο αγώνες και τα μετάλλια θα κριθούν αθροιστικά από τους χρόνους που θα κάνει κάθε αθλητής και αθλήτρια. Μετά λοιπόν από το σημερινό αγώνα των 5.000μ βάδην θα ακολουθήσει ακόμα ένας την προσεχή Τρίτη 16 Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν και τα μετάλλια του βάθρου.

Οι διοργανωτές έλαβαν αυτή την απόφαση σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το «τρέξιμο» στο βάδην, που τιμωρείται από τους κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως συνέβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 του Γκιορ, θα λειτουργήσει ο νέος κανονισμός των 30 δευτερολέπτων ποινής σε περίπτωση που ένας αθλητής ή μια αθλήτρια τιμωρηθεί με τρεις κάρτες. Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτό θα σήμαινε αποβολή, η οποία δίνεται πλέον στην 4η κάρτα.

Η Όλγα Φιάσκα είναι μια αθλήτρια που έχει επενδύσει στην τεχνική της, συγκεντρώνοντας ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια για το βάδισμά της από τους Ευρωπαίους κριτές. Σε αντίθεση με όσα πράττουν οι αντίπαλές της, εκείνη δεν έχει τιμωρηθεί σε κανέναν μεγάλο αγώνα με παρατήρηση από τους κριτές. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσίδα Χάνα Ζούμπκοβα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Γκιορ είχε παρατηρηθεί με δύο κάρτες και στο τελευταίο 400άρι οι κριτές λίγο έλειψε να της ρίξουν ποινή 30 δευτερόλεπτων για «τρέξιμο». Ποινή από την οποία δε γλίτωσε η Τουρκάλα Εβίν Ντεμίρ, που βρισκόταν ως εκείνη την ώρα πίσω από τη Φιάσκα στην 3η θέση, με αποτέλεσμα να την προσπεράσει η Ιταλίδα Σιμόνα Μπερτίνι κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Αυτό που χρειάζεται η Όλγα Φιάσκα για να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου είναι αρχικά να καταφέρει να κερδίσει τον έναν εκ των δύο αγώνων των 5.000μ βάδην. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει η χρονική διαφορά τερματισμού της στον άλλο αγώνα να είναι μικρότερη από την αντίστοιχη με την αθλήτρια που κατάφερε να κερδίσει, ώστε στο άθροισμα των χρόνων να βρεθεί στην 1η θέση.

Ασφαλώς και το χρυσό μετάλλιο δεν είναι αυτοσκοπός για τη Μυτιληνιά πρωταθλήτρια, η οποία έχει ήδη πετύχει πολλά φέτος στην κορυφαία της χρονιά σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, εδώ που έχει φτάσει η σεζόν, θα ήταν ιδανικό να ολοκληρωθεί με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, βάζοντας την Μυτιληνιά βαδίστρια για τα καλά στην ελίτ των κορυφαίων αθλητριών της ηλικίας της παγκοσμίως. Και εφόσον η Φιάσκα κατέβει τα 23 λεπτά, που είναι και ο μεγάλος στόχος με βάση την εξαιρετική προετοιμασία της, τα πάντα είναι πιθανά…

Καλή επιτυχία Όλγα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey