Κώστας Κεντέρης: Η επική κούρσα στο Σίδνεϊ και το μυστικό που έκρυβε στο παπούτσι του

28/09/2022 - 09:47 Τελευταία τροποποίηση στις 28/09/2022 - 10:08

Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Κώστας Κεντέρης έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 200 μ..

Οι δυο Αμερικανοί αθλητές που είχαν φτάσει στους τελικούς με χρόνους κάτω των 20 δευτερόλεπτων ήταν τα φαβορί. Ο Τζον Καπέλ, ο καλύτερος Αμερικανός 200άρης με χρόνο 19.85.και ο Κόμπι Μίλερ στα 19.96 δευτερόλεπτα. Στην κούρσα αντίπαλοι τους ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ, ο οποίος είχε κατακτήσει ήδη δύο χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια, όπως  και ο Άτο Μπόλντον με χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα. Ανάμεσα σε αυτούς τους υπεραθλητές ήταν και ο Κώστας Κεντέρης.

Ο Κεντέρης ήταν ο μοναδικός λευκός στον αγώνα και ο τρίτος στην ιστορία των αγώνων που τερμάτισε στην πρώτη θέση. Στα 100 μέτρα άρχισε να καταβροχθίζει τους αντιπάλους του. Πήρε καθαρή διαφορά, νίκησε τον αντίθετο άνεμο, που ήταν κόντρα -0.6, σήκωσε τα χέρια θριαμβευτικά και πέρασε πρώτος πάνω από τη γραμμή τερματισμού. Το χρονόμετρο είχε σταματήσει στα 20.09 δευτερόλεπτα.

«Τα έχω όλα προγραμματίσει στο μυαλό μου εδώ και έξι μήνες. Ξέρω πως πρέπει να τρέχω. Οι 200αρηδες δεν πρέπει να έχουν δυνάμεις μόνο στα 150μέτρα τα τελευταία 50 κάνουν τη διαφορά». Αυτά τα 50 ήταν δικά του και πήρε την νίκη που του άξιζε.

Η νίκη που άφησε εποχή και το μυστικό στο παπούτσι του

Το στάδιο σείστηκε από τους πανηγυρισμούς. Αμέσως έτρεξε συγκινημένος προς την πλευρά όπου ήταν μαζεμένοι οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι και τους πέταξε τα «χρυσά» παπούτσια που τον βοήθησαν να φτάσει στο θρίαμβο. Στο ένα μάλιστα είχε τοποθετήσει ένα ειδικό πάτο ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος τα πόδια του. Ήταν ένα τέχνασμα του φυσιοθεραπευτή του, Χρήστου Καρβουνίδη επειδή το ένα πόδι του ήταν κατά ενάμιση εκατοστό κοντύτερο από το άλλο.

Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για Έλληνα αθλητή από το 1912 στη Στοκχόλμη, όπου ήταν πρώτος ο Κώστας Τσικλητήρας στο μήκος άνευ φοράς. Κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό μετάλλιο στον στίβο, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη, όπου ήταν χάλκινος ο Γιώργος Ρουμπάνης στο επί κοντώ.

Ο αθλητής από την Μυτιλήνη είχε γράψει ιστορία. Έγινε ο ο πρώτος λευκός αθλητής που κατάφερε να κερδίσει την κούρσα των 200 μέτρων μετά από 20 χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey