Ε, όχι πάλι! Οριστικό «άκυρο» στο Κολυμβητήριο!

Συνεδρίασε σήμερα το δευτεροβαθμιο ΚΣΑΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου) και η απόφαση του έδωσε τη χαριστική βολή για το ζωτικής σημασίας έργο του Κολυβητηρίου στα Θέρμα. Το ιστορικό της υπόθεσης, που μετατράπηκε σε μπαλάκι μεταξύ του ΣΑ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής - Α' βάθμιο όργανο) και ΚΣΑΑ (Β' βάθμιο όργανο), είναι γνωστό. Το δεύτερο -με ψήφους 4 υπέρ, 2 κατά και 1 λευκό- απέρριψε οριστικά τη μελέτη του έργου. Έτσι, το όνειρο της κατασκευής κολυμβητηρίου στη Λέσβο, η οποία στερείται την απαραίτητη αυτή αθλητική εγκατάσταση για τον υγρό στίβο εδώ και 8 ολόκληρα χρόνια, έσβησε απότομα και η τοπική κοινωνία καλείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η όλη διαδικασία ξανά από το μηδέν, χωρίς πια η χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί, να παραμένει δεδομένη.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με σκληρά λόγια σε επίσημη δήλωσή του, χαρακτηρίζει «νεκροθάφτες ονείρων και υπηρέτες των συντεχνιακών λογικών και της γραφειοκρατίας» όσους ψήφισαν ξανά στο ΚΣΑΑ, παρότι μετά τις επισημάνσεις που είχαν γίνει σε πρώτο και βαθμό, είχαν διορθωθεί στη μελέτη όλα όσα προέβλεπε η πρότερη απορριπτική απόφαση. 

«Μετά από πολλούς μήνες πραγματικής μάχης για να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου, οι τοπικές αρχιτεκτονικές επιτροπές που υπηρετούν συντεχνιακές και γραφειοκρατικές λογικές, κατάφεραν να θάψουν το όνειρο του Λεσβιακού αθλητισμού. Αφού ακολουθήσαμε τις δικές τους οδηγίες, ώστε να μην υπάρχει καμία τεχνική ή γραφειοκρατική ένσταση, ήρθαν να ολοκληρώσουν τον εμπαιγμό μιας ολόκληρης κοινωνίας, κάνοντας το αδιανόητο, απορρίπτοντας δηλαδή ξανά το έργο, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Δυστυχώς, με τέτοιους νεκροθάφτες ονείρων να παραμονεύουν σε κάθε διορισμένη γωνιά, δεν είναι παράξενο που αυτός ο τόπος πρέπει να παλέψει μέχρις εσχάτων, ακόμα και για μια σπιθαμή προόδου. Είναι λυπηρό να ξεχνούν κάποιοι άνθρωποι ότι, ανεξαρτήτως της θέσης που κατέχουν, καθήκον τους είναι να υπηρετούν το κοινό καλό και συμφέρον, είτε είναι αιρετοί είτε διορισμένοι», δήλωσε ο Σπύρος Γαληνός με τις πληροφορίες του «Ε» να αναφέρουν ότι απευθύνθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους και εντός του συμβουλίου, όταν γνωστοποιήθηκε η εκ νέου αρνητική απόφαση.