«Η σωστή διατροφή είναι μέρος της προπονητικής διαδικασίας» (video)

04/05/2024 - 14:21 Τελευταία τροποποίηση στις 04/05/2024 - 14:29

Η διατροφολόγος Χαρά Κουτρολού, τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου μίλησε στην εκπομπή «Μπάλα στον Αέρα» στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, με θέμα την διατροφή και τον αθλητισμό.

Η διατροφή ανέφερε η κα. Κουτρολού είναι μέρος της προπόνησης σε συνδυασμό με τον επαρκή ύπνο. Χρειαζόμαστε την άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση, ώστε να επανέλθει γρήγορα ο αθλητής, όπως και για την διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους με στόχο την καλύτερη επίδοση. Η διατροφή βοηθάει επίσης στην προστασία από τραυματισμούς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση αντοχής και δύναμης.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, περισσότερο δε για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης αλλά και για τους έφηβους, μια περίοδος που γίνονται μεγάλες αλλαγές στο σώμα τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και τον ψυχολογικό παράγοντα. Η διατροφική προσέγγιση ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μικρών ηλικιακών κατηγοριών τονίζει παρακάτω, γίνεται σε συνεργασία του προπονητή, των γονιών, του διαιτολόγου και του γιατρού, διότι υπάρχει και ο κίνδυνος των διατροφικών διαταραχών.

Επίσης, σημείωσε ότι αναλόγως την χρονική στιγμή και το είδος της άσκησης, γίνεται σχεδίαση για τη λήψη των σωστών αναλογιών στα μακροθρεπτικά συστατικά όπως και για τα μη μακροθρεπτικά συστατικά όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την ανάπτυξη της οστικής μάζας των παιδιών. Απαραίτητο βέβαια να γίνεται πρώτα έρευνα για τυχόν ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και μετά να προχωράει η λήψη συμπληρωμάτων. Εξίσου σημαντικό προσθέτει και η ενυδάτωση για τον οργανισμό ενός αθλητή, όπως και τα τακτικά γεύματα για τη ρύθμιση της γλυκόζης του οργανισμού όπως ισχύει για όλους.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή συμπληρώνει παρακάτω και γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση από τον διατροφολόγο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις ένα συμπλήρωμα μπορεί δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ακόμη και στους αθλητές που είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή τους σε αγώνες, ώστε να τηρείται η φυσική αναβολική διαδικασία του οργανισμού.            

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey