Φώτης Ζησιμόπουλος: «Είμαι λίγο αναρχικός με την προπόνηση και τη διατροφή»

03/10/2023 - 18:19 Τελευταία τροποποίηση στις 03/10/2023 - 18:27

Τριάντα έξι ώρες μετά την τρίτη του νίκη στο Σπάρταθλον και το νέο ρεκόρ αγώνα, ο Φώτης Ζησιμόπουλος μίλησε στο iRun για την προσπάθειά του, τις σκέψεις του, την ομάδα του, τη διατροφή του και άλλα πολλά!

Άλλαξες κάτι συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές για να φτάσεις στην επίδοση κάτω από 20 ώρες;

Όχι, δεν άλλαξα κάτι. Δοκίμασα το Σπάρταθλον πρώτη φορά το 2021 και είδα ότι μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο, με βοήθησε και η δουλειά μου.

Το 2022 προσπάθησα να κάνω καλύτερο χρόνο. Είχαμε κάποιες αναποδιές, αλλά είδα ότι μπορώ να το φτάσω, ότι ήταν εφικτό.

Δούλεψα ακόμα καλύτερα την τρίτη χρονιά, έβαλα τον αγώνα σαν στόχο βασικό, και ήρθε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ήταν στόχος αυτή η επίδοση;

Να πω την αλήθεια το είχα στο μυαλό μου. Ήξερα ότι μπορώ να πιάσω το ρεκόρ, αν ήμουν βέβαια και λίγο τυχερός, διότι στα ultra μπορεί εύκολα κάτι να πάει στραβά και να μην βγει αυτό που θες, αλλά ναι, το πίστευα.

Ο προπονητής σου Δημήτρης Κασίμης ήταν πιο αυστηρός από πέρσι ή σε άφησε να ακολουθήσεις το ένστικτό σου;

Όχι, ο Δημήτρης δεν με πιέζει ποτέ, καταλαβαίνει πώς λειτουργώ. Όπως του λέω και του Δημήτρη, είμαι λίγο αναρχικός με την προπόνηση, αναρχικός με τη διατροφή.

Δεν είναι ότι δεν μπορεί να με βάλει σε σειρά, απλώς έχουμε χημεία και καταλαβαίνει πού πρέπει να με πιέσει, πού δεν πρέπει, και αυτό με βοηθάει πάρα πολύ.

Τι είδους βοήθεια σου δίνει η ομάδα σου κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Είναι ένα βασικό κομμάτι του αγώνα, να λειτουργεί η ομάδα, να ξέρει τι θες και τι θα σου δώσει παρακάτω στους σταθμούς, να μπορεί να σε διαβάσει.

Καμιά φορά από τα πολλά τα χλμ. η σκέψη σου δεν είναι καθαρή, οπότε με βοηθάει με το κομμάτι της διατροφής, με το κομμάτι του μασάζ, να γίνονται όλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπορούμε να προχωράμε και να προλαβαίνουμε τον χρόνο.

Από ποιο χλμ. κατάλαβες ότι πας για κάτω από 20 ώρες;

Το πάλεψα στα τελευταία είκοσι χλμ. Μου λέει ο Δημήτρης «μπορείς να πας κάτω από 20 ώρες αν πας με αυτόν τον ρυθμό». Προσπάθησα να τον κρατήσω, μετά μου είπε ότι «με αυτόν τον ρυθμό πας πάνω από 20».

Ηταν έτσι ένα μπέρδεμα, τελικά μου λέει «πρέπει να πιέσεις αρκετά», του λέω «άσε με να ηρεμήσω, να βρω ρυθμό και να μπορέσω να πιέσω», γιατί εκείνη την ώρα δεν με βοηθούσε.

Οπότε το κατάλαβε, με παράτησε, πίεσα όσο πιο πολύ μπορούσα στα 20 τελευταία χλμ. και ήρθε ο χρόνος κάτω από 20 ώρες.

Φώτης Ζησιμόπουλος

Θυμάσαι τι σκεφτόσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα; Και σε ποιο κομμάτι της διαδρομής είχες σκέψεις;

Οι μόνες σκέψεις που είχα ήταν για τον αγώνα. Να τρώω, να πίνω και τίποτα άλλο. Θα έλεγα ότι όσον αφορά τις σκέψεις ο αγώνας μού ταίριαξε πάρα πολύ όπως στο πρώτο μου Σπάρταθλον.

Δεν σκεφτόμουν τίποτα, έτρωγα, έπινα, χαιρόμουν τον κόσμο, τους δικούς μου, τους φίλους μου που ήταν μαζί μου, χαιρετούσα σε όλους τους σταθμούς και απλώς έτρωγα, έπαιρνα το φαγητό και έφευγα, τίποτα άλλο.

Θα πρότεινες κάποια δρομική αλλαγή ή κάποια άλλη αλλαγή στο Σπάρταθλον;

Όχι, αφού πήγε καλά, τι άλλο να προτείνω. Η διοργάνωση φέτος για μένα ήταν άψογη. Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Εντάξει, είναι και μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, εύκολα μπορεί και εκεί να πάει κάτι στραβά. Δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Όλα μια χαρά, κύλησαν ομαλά, πιστεύω για όλους.

Μετά από την επίτευξη του νέου ρεκόρ διαδρομής, νιώθεις γεμάτος από το Σπάρταθλον; Θα ήθελες να ξανασυμμετάσχεις;

Γεμάτος σίγουρα νιώθω, πάλεψα για αυτό, δούλεψα πάρα πολύ σκληρά, θυσίασα και πάρα πολλά πράγματα, γιατί αν δεν θυσιάσεις δεν γίνεται.

Τώρα του χρόνου θα το ξανατρέξω, σίγουρα όχι για να κυνηγήσω κάποιο ρεκόρ, αλλά για να βγω πρώτος μπορεί να το κάνω.

Δεν υπάρχει λόγος να κυνηγάω το ρεκόρ το δικό μου. Η πίεση ήταν τεράστια που είχα μέσα στον αγώνα για να φτάσω στο ρεκόρ. Δεν ήταν εύκολο. Οπότε δεν υπάρχει λόγος πιστεύω.

Εξακολουθεί επομένως να σε ιντριγκάρει ο αγώνας. Θες να ξαναπάς του χρόνου.

Ναι, μου αρέσει, μου αρέσει πάρα πολύ ο αγώνας. Αυτό είναι αλήθεια.

Πώς γιόρτασες την επιτυχία σου;

Οικογενειακά, με τους φίλους μου, με ανθρώπους που θεωρώ κοντά μου. Δεν είμαι άνθρωπος πολύ του φαίνεσθαι, και μου αρέσει με τα λίγα άτομα που έχω ξεχωρίσει και με γεμίζουν στην καθημερινότητά μου, και πιστεύω και εγώ το ίδιο για αυτούς, να περνάω ωραίες στιγμές μαζί τους. Η οικογένειά μου, ο πατέρας μου, η μάνα μου, ο προπονητής μου και μερικά φιλαράκια.

Έχεις μιλήσει με τον Κούρο στο παρελθόν ή πιο πρόσφατα;

Όχι δεν έχει τύχει ούτε να μιλήσουμε ούτε να βρεθούμε. Κάποια στιγμή ίσως στο μέλλον.

Διάβασα πρόσφατα ότι έχεις αλλάξει τη διατροφή σου.

Γενικά, είμαι άνθρωπος που το ψάχνει παντού. Μου αρέσει να δοκιμάζω πράγματα. Αν κάποιος αθλητής μου πει κάτι που ταιριάζει σε αυτόν, θα το πάρω, θα κοιτάξω αν μου ταιριάζει και εμένα, να το εντάξω στα δικά μου πλάνα. Όλα θέλουν δοκιμές, και μέσα από την προπόνηση έρχονται καλά αποτελέσματα.

Έχω πάρει πολλά πράγματα και μου έχουν ταιριάξει πάρα πολύ καλά. Έτσι έχω αλλάξει και τη διατροφή, έχω γίνει χορτοφάγος, και πιστεύω ότι με βοηθάει, είμαι πιο ανάλαφρος, και έχω πολύ πιο καλή αποκατάσταση. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Μπορεί να είναι και ιδέα μου. Μην πάρω κανέναν στον λαιμό μου.

Αλλά καλό είναι να ξέρεις τι σου ταιριάζει. Άλλος μπορεί να σταματήσει το κρέας και να μην νιώθει καλά, να έχει προβλήματα, δεν ξέρω.

Το γεύμα σου σε μία τυπική μέρα τι περιλαμβάνει;

Τρώω πάρα πολλές σαλάτες γενικά. Ο,τι μπορώ να βρω από υπερτροφές, μανιτάρια, κινόα, ντομάτες, αγγούρια, και όσο πιο βιολογικά μπορώ να τα βρω, από φίλους, από κήπους, από δικούς μου ανθρώπους. Γαλακτοκομικά πιο λίγο, αυγά θα φάω, τέτοια πράγματα. Επίσης πολλά όσπρια, τα όσπρια είναι βασική τροφή για μένα. Φασόλια πάρα πολύ, που έχουν πρωτεΐνη.

Έχεις γνωριστεί με την Αμερικανίδα Καμίλ Χέρον; Μιλήσατε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ως υπερμαραθωνοδρόμος;

Είναι φοβερή αθλήτρια, και σαν άνθρωπος, μου βγάζει έτσι μια πολύ ευχάριστη αύρα. Βέβαια τα αγγλικά μου είναι λίγο ψιλοχάλια, αλλά ευτυχώς είχα τη γυναίκα μου μαζί και συνεννοηθήκαμε. Το χάρηκε πάρα πολύ με τον τερματισμό της, έκανε και ρεκόρ.

Έχει ένα περίεργο στυλ τρεξίματος, αλλά είναι αυτό που λέω, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Αφού της ταιριάζει και κάνει αυτούς τους χρόνους, είναι κάτι θετικό. Είναι μια πάρα πολύ δυνατή αθλήτρια και δεν το βάζει κάτω με τίποτα.

Φώτης Ζησιμόπουλος

Πού βρίσκονται οι υπεραποστάσεις στην Ελλάδα; Ξεχωρίζεις κάποιον Ελληνα ή Ελληνίδα υπερμαραθωνοδρόμο;

Προς το παρόν δεν βλέπω κάτι. Είναι να το θες πάρα πολύ. Βλέπω όμως ότι τα ultra έχουν μπει πάρα πολύ καλά, ανεβαίνει συνεχώς το άθλημα, και θα δούμε παλιούς χρόνους να αλλάζουν συνέχεια.

Γιατί ήταν ένα άθλημα λίγο παρεξηγημένο, λίγο ξεχασμένο. Τώρα έχουν έρθει άλλα πλάνα προπονητικής, ο κόσμος ενδιαφέρεται.

Είναι το υπερφυσικό, είναι αυτό που φαντάζει απίθανο. Και εμένα αν μου έλεγες πριν ξεκινήσω το τρέξιμο ότι μπορεί άνθρωπος να τρέξει 245 χλμ., θα του έλεγα αποκλείεται, είσαι τρελός. Αλλά πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει και το αγαπάει. Αυτό βλέπω. Έχει τρομερή άνοδο.

Ποιος είναι ο επόμενος αγώνας;

Συζητούσα με τον Δημήτρη για Ταϊβάν, έχει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, αγώνα 24ωρο. Αλλά είναι 1η Δεκεμβρίου.

Λίγο να ηρεμήσουμε, να δούμε πώς θα είναι και τα πόδια, διότι η ημερομηνία είναι λίγο κοντά. Θα δούμε με ηρεμία, και όλα θα γίνουν.

Και κάποιον άλλον αγώνα που θέλεις να κάνεις;

Σίγουρα το UTMB, θέλω να πάω να το ξανατρέξω, αλλά πρέπει να αφοσιωθώ στο βουνό για να τρέξω εκεί. Το κατάλαβα την πρώτη φορά που πήγα, και σταμάτησα στο 100ό χλμ..

Βέβαια, δεν έπαιζε ρόλο η προπόνηση, είχα στομαχικά πάρα πολλά, αλλά από ό,τι βλέπω και από άλλους αθλητές, επειδή όπως σου είπα μου αρέσει να το ψάχνω, θέλεις πάρα πολλή προπόνηση βουνού.

Δηλαδή θα έλεγα ότι πρέπει να φύγεις και να πας να μείνεις σε κάποιο βουνό για κάποια διαστήματα μικρά, για να μπορείς να γράψεις πολλές υψομετρικές.

Αυτό που κάνεις, τα ultra δηλαδή, χρειάζεται και άλλα πράγματα εκτός από ένα παπούτσι και ένα σορτσάκι. Θέλει αποκατάσταση, συμπληρώματα, μασάζ, διατροφή, είδη ρουχισμού, αλλά και συχνή αλλαγή παπουτσιών με τόσα χλμ. Υπάρχουν χορηγοί που συμβάλλουν οικονομικά σε όλα αυτά σε σένα;

Κοίταξε, χορηγοί δικοί μου πλέον είναι δυο τρεις φίλοι θα έλεγα. Συμπληρώματα έχω τα X-Treme Stores. Με βοηθάει η fortius με μαγνήσιο και συμπληρώματα που έχει.

Έχω επιλέξει να απέχω λίγο, γιατί δεν ταίριαζα να το πω έτσι. Θέλουν άλλα πράγματα αυτοί, άλλα πράγματα θέλω εγώ, οπότε θα προτιμήσω να έχω κάτι απλό και να μπορέσω να τρέξω καλά, παρά να είναι φορτωμένο το κεφάλι μου και να σκέφτομαι άλλα.

Οπότε όχι, από παπούτσια και αυτά δεν έχω. Θα προτιμήσω να πάω με τρύπια παπούτσια για τρέξιμο, παρά να έχω σκοτούρες στο κεφάλι μου. Πίστεψέ με είναι το καλύτερο! Έτσι, φέτος δεν είχα τίποτα. Και μια χαρά μου βγήκε. Κανένα πρόβλημα.

irunmag.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey