Πεζοπορία στην Αγία Παρασκευή και τη Νάπη

28/03/2024 - 08:36

Στο κέντρο του νησιού θα περπατήσει αυτή τη φορά ο «Ορειάς» σε μια ξεχωριστή διαδρομή που θα συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει, «Με αφετηρία την Αγία Παρασκευή θα επισκεφτούμε το Αιολικό Ιερό της Κλοπεδής, το μετόχι των Ταξιαρχών, το γεφύρι της Κρεμαστής, το λαογραφικό μουσείο της Νάπης και την Παναγία της Μόσνας.

Σας περιμένουμε λοιπόν την Κυριακή 31 Μαρτίου στο My Market, ώστε στις 08:30 (Προσοχή στην αλλαγή της ώρας!!!) να ξεκινήσουμε για την Αγία Παρασκευή με λεωφορείο που θα ναυλώσει ο σύλλογός μας. Χωρισμένοι σε δυο ομάδες, με οδηγούς τον Θεόφιλο Προδρόμου και τον Δαμιανό Σταθάκη, που θα κινηθούν στην ίδια περίπου διαδρομή με διαφορετική ωστόσο ταχύτητα, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον ρυθμό που ο καθένας μας επιθυμεί:

Θα ξεκινήσουμε από την Αγία Παρασκευή και θα κινηθούμε προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Κλοπεδής με τα περίφημα αιολικά κιονόκρανα, που θα έχει ανοίξει ειδικά για να μας υποδεχτεί. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε στο μετόχι των Ταξιαρχών της Ι.Μ. Λειμώνος και από εκεί στο γεφύρι της Κρεμαστής. Στο σημείο αυτό τελειώνει το πρώτο μέρος της διαδρομής μας.

Από εκεί το λεωφορείο θα μας παραλάβει, για να μας μεταφέρει στη Νάπη, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο του χωριού και φιλοξενεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα εκθέματά του, πέντε αιολικά κιονόκρανα σε άριστη κατάσταση κι έναν πίνακα του Θεόφιλου. Όσοι προτιμούν να κάνουν μόνο το πρώτο μέρος της διαδρομής, θα μεταφερθούν με το λεωφορείο από τη Νάπη στην Αγία Παρασκευή και θα έχουν χρόνο να περιηγηθούν στη γραφική κωμόπολη μέχρι να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι.

Οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουμε το δεύτερο μέρος της διαδρομής από τη Νάπη, θα περάσουμε την παλιά γέφυρα του Σταλού και από «πατωμένη» θα κινηθούμε προς το Καμίνι και το εξωκλήσι του Χριστού ανηφορίζοντας για το εξωκλήσι της Παναγίας της Μόσνας. Από εκεί, μετά από μια ακόμα σύντομη ανηφόρα, θα κατηφορίσουμε προς την Αγία Παρασκευή από μονοπάτι που καθαρίστηκε από τα μέλη του συλλόγου μας Αντωνίου Στέλλα, Κατσούρη Αναστασία, Κουμαρέλα Ελπίδα, Κουρτζή Χριστίνα, Κωνσταντάρα Παναγιώτη, Παχό Ιωάννη, Προδρόμου Θεόφιλο και Σταθάκη Δαμιανό και που για πρώτη φορά θα το περπατήσει ο σύλλογος.

Το πρώτο μέρος της διαδρομής είναι σχετικά εύκολο, καλύπτει μια απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων και στη διάρκειά του θα χρειαστεί να διασχίσουμε τον ποταμό, οπότε πρέπει να έχουμε μαζί μας παπούτσια θαλάσσης ή σαγιονάρες (και πετσέτα), αφού θα χρειαστεί να βγάλουμε τα πεζοπορικά παπούτσια και τις κάλτσες μας και να ανασηκώσουμε τα παντελόνια μας μέχρι το γόνατο. Το δεύτερο μέρος της διαδρομής είναι περίπου 5 χιλιόμετρα, μέτριας δυσκολίας, καθώς η διαδρομή είναι ανηφορική στην αρχή και κατηφορική στη συνέχεια. Μετά τον τερματισμό, όσοι το επιθυμούμε, θα φάμε σε εστιατόριο της Αγίας Παρασκευής.

Σας υπενθυμίζουμε ότι για την συμμετοχή σας στις διαδρομές μας απαραίτητη είναι η καλή φυσική κατάσταση! Επίσης, απαραίτητο είναι να φοράτε παπούτσια (μποτάκια) πεζοπορίας ή ανθεκτικά αθλητικά παπούτσια trail running, να έχετε ρούχα κατάλληλα για την εποχή και οπωσδήποτε το αντιανεμικό / αδιάβροχο. Η υποβολή δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωτική, είτε σκοπεύετε να έρθετε με λεωφορείο είτε με δικό σας μέσο.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή για το λεωφορείο και για το κυρίως πιάτο της αρεσκείας σας το αργότερο έως την Παρασκευή 18:00 ώστε να ενημερώσουμε το εστιατόριο για τις προτιμήσεις μας. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες και γι' αυτό κρατήστε τη δική σας εγκαίρως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι της πεζοπορίας καλείτε τον Δημήτρη Καμπάνη στο 6972760460, ενώ για πληροφορίες σχετικές με το τεχνικό κομμάτι της πεζοπορίας τον Θεόφιλο Προδρόμου στο τηλέφωνο 6974327693.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
Αιολικό Ιερό της Κλοπεδής
Γεφύρι Κρεμαστής
Λαογραφικό μουσείο της Νάπης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey