Δ. Κουκουνιάς: Πολλές οι ένδοξες στιγμές του Λεσβιακού αθλητισμού

21/01/2023 - 12:53 Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2023 - 13:16

Ο αθλητικογράφος Δημήτρης Κουκουνιάς την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και στην εκπομπή του Γιώργου Μαρμαλέκα «Μπάλα στον Αέρα», με θέμα συζήτησης τις μεγαλύτερες στιγμές του Λεσβιακού αθλητισμού τα τελευταία 100 χρόνια, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτές, ενώ έγινε λόγος και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού .

Ο Δημήτρης Κουκουνιάς μέσα από το πλούσιο αρχείο του, παρουσίασε τα 10 μεγαλύτερα σημεία και πρόσωπα του Λεσβιακού αθλητισμού των τελευταίων 100 ετών. Αρχικά, έκανε λόγο για τον Κλεάνθη Παλαιολόγο (1903-1990), τον οποίο χαρακτήρισε ως θεμελιωτή του αθλητισμού στο νησί με την παρουσία του να αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στον Ολυμπιονίκη κολύμβησης Μανώλη Μαλλίδη που υπήρξε και σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936, συνδέοντας το όνομα του επίσης με τον Παλλεσβιακό.

Ακολούθως, έγινε λόγος για τον παράγοντα, εκδότη, αθλητικογράφο και ιδρυτικό μέλος του Παλλεσβιακού Πάνο Βελόνη που συνέβαλε και στην ίδρυση της ΕΠΣ Λέσβου το 1948.

Ακόμη, μίλησε για τον πρώτο Μυτιληνιό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε ομάδα Α Εθνικής, τον Βαγγέλη Λιαδέλλη. Ο Λιαδέλλης ήταν τερματοφύλακας,  έπαιξε στον Ολυμπιακό, Λάρισα και Ολυμπιακό Βόλου και αργότερα ο Χάρης Γραμμός με τη φανέλα του Παναθηναϊκού που αγωνίστηκε στο Γουέμπλεϊ στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με τον Άγιαξ το 1971.

Ακολούθησε η «χρυσή» εποχή του Αιολικού την δεκαετία του 80’ που αγωνίστηκε στη Β Εθνική με Μυτιληνιούς παίκτες γεμίζοντας ασφυκτικά οι φίλαθλοι σε κάθε αγώνα τον «Ταρλά», ενώ έγινε λόγος και για την παρουσία της ΑΕΛΚ στη Super Leauge που ήτανη μοναδική ομάδα της Λέσβου που έχει αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία.

Τέλος, επισήμανε  την σπουδαιότητα του χρυσού μεταλλίου του Κώστα Κεντέρη το 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αυστραλίας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Λέσβου, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν από δω και πέρα συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων των αθλητικών χώρων για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey