Τα 100 χιλιόμετρα του Βαρταλαμίδη στην Ψάθα!

05/03/2017 - 19:36 Τελευταία τροποποίηση στις 05/03/2017 - 20:42

Το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 100 χλμ στις υπέρ-αποστάσεις, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέξανδρου Θεοφανίδη, διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στην Ψάθα Αττικής, σε μια επίσημα καταμετρημένη και πιστοποιημένη διαδρομή από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, με πλήρη τροφοδοσία κάθε 2,5χλμ και ιατρική κάλυψη. 

Στη διοργάνωση συμμετείχε και ο αθλητής του Αλκαίου Μυτιλήνης, Στρατής Βαρταλαμίδης, ο οποίος κατάγεται από τον Μανταμάδο και τερμάτισε στην 22η θέση, μαζί με τον φίλο και συναθλητή του Θεόδωρο Γκούμα, σε χρόνο 10:57:41. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ, ο Στρατής Βαρταλαμίδης είναι ο πρώτος Λέσβιος αθλητής που κατάφερε να ολοκληρώσει τα 100 χιλιόμετρα κάτω από 11 ώρες. 

Στον αγώνα, η εκκίνηση του οποίου δόθηκε στις 6:30 το πρωί, συμμετείχαν συνολικά 68 αθλητές, εκ των οποίων τερμάτισαν 48 συνολικά, αφού οι υπόλοιποι είτε εγκατέλειψαν, είτε δεν κατάφεραν να τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου, που για πρώτη φορά έθεσε ο ΣΕΓΑΣ (πέρασμα ως τις 16:15 στα 80χλμ. Για την ιστορία, πρώτος τερμάτισε ο Γιώργος Τάσιος σε 8:12:23, ακολούθησε ο Βασίλης Μίχος σε 8:27:10 και 3ος ήταν ο Βαγγέλης Γανιάρης με 8:44:02. Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Κατερίνα Βυθούλκα σε χρόνο 11:11:30, στη 2η θέση η Μαρία Σταμούλη σε 11:18:56 και τρίτη ήταν η Γεωργία Ζαφειροπούλου σε 12:21:27. 

Το "SL" συνομίλησε με τον Στρατή Βαρταλαμίδη, ο οποίος είχε πολλά ενδιαφέροντα να μεταφέρει για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία του.

  • Στρατή, έτρεξες πρώτη φορά τέτοια απόσταση 100 χιλιομέτρων. Πώς νιώθεις που κατάφερες να τερματίσεις;

"Ήταν μία πρωτόγνωρη και συγκινητική εμπειρία, που σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Έχω ανάμικτα συναισθήματα. Η συμμετοχή μου ήταν ένας προσωπικός στόχος διετίας, αλλά διάφοροι τραυματισμοί δεν μου επέτρεψαν να συμμετάσχω στον περσινό αγώνα. Ένιωθα μεγάλο ενθουσιασμό που βρισκόμουν στην αφετηρία ενός τόσο σημαντικού αγώνα, ανάμεσα σε τόσο μεγάλα ονόματα του χώρου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν λάβει μέρος σε Σπάρταθλο."

  • Περιέγραψέ μας τις σημαντικότερες στιγμές σου στη διάρκεια αυτού του αγώνα;

"Με το σήμα του αφέτη, έκανα το σταυρό μου και ξεκίνησα. Μέχρι το 50ο χλμ φαίνονται όλα εύκολα! Σκέφτεσαι… άλλα τόσα και τα κατάφερα! Όλοι είναι χαμογελαστοί και τα πειράγματα δε λείπουν. Νιώθεις καλά, νιώθεις δυνατός… παρασύρεσαι και «ανοίγεις». Από το 60ο έως το 77ο χλμ ήταν όλα τέλεια, έκανα τα καλύτερά μου περάσματα! Μετά το 78ο χιλιόμετρο συνειδητοποιείς ότι τώρα ξεκινά ο αγώνας: κούραση, αφυδάτωση, πόνος στα πόδια, φλεγμονές σε όλο το κορμί. Εκεί χρειάζεσαι τη στήριξη των δικών σου ανθρώπων, μια κουβέντα που θα σε αφυπνίσει, θα σε ενθαρρύνει, θα σου δώσει κουράγιο για να συνεχίσεις. Στο 82ο χιλιόμετρο η κόπωση μεγαλώνει, παραμονεύει η εξάντληση και το κορμί πάει μηχανικά. Κάθε δευτερόλεπτο ξεπερνάς τον εαυτό σου. Συναντάς συναθλητές σου που εγκαταλείπουν λόγω τραυματισμού ή εξάντλησης. Είναι η στιγμή που παλεύεις με τα όριά σου. Είναι η στιγμή που θέλει ψυχή!

Σε τι κατάσταση βρισκόσουν στα τελευταία χιλιόμετρα;

"Στο 86ο χιλιόμετρο τα πόδια ήταν τόσο βαριά, το στόμα στεγνό και το μυαλό θολωμένο, που σου περνάει από το μυαλό να εγκαταλείψεις. Όλα αυτά τα ξεχνάς όταν στο 89ο χιλιόμετρο, στην τελευταία στροφή, βλέπεις στο βάθος το πέρασμα των 90 χλμ. Όταν το φτάσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι απέμειναν τα τελευταία 10χλμ. Τα οποία βέβαια μοιάζουν με αιώνα. Είναι η στιγμή, που δεν θέλεις να πιεις, δεν θέλεις να φας, βάζεις τον ήλιο πίσω σου, πετάς καπέλο και γυαλιά, λες το τροπάριο του Ταξιάρχη μας και απλά συνεχίζεις. Στο 96ο έχεις μπει στην τελική ευθεία και ξέρεις ότι πλέον δε σε σταματάει τίποτα. Νιώθεις ότι έχεις φτερά, φτερά που μεγαλώνουν όσο πλησιάζεις στο τέρμα. Στο τέρμα που πάντα σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη, η αγκαλιά των δικών σου αγαπημένων προσώπων.

  • Και ο τερματισμός;

"Τα τελευταία μέτρα ήταν τα πιο όμορφα! Κρατούσα το χέρι του συναθλητή μου Θεόδωρου Γκούμα, πήρα αγκαλιά τον πατέρα μου και πέρασα τη γραμμή του τερματισμού γεμάτος συναισθήματα, που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια!"

  • Ποιοι σε στήριξαν σε όλη αυτή την προετοιμασία;

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο και συναθλητή υπεραποστάσεων Γεώργιο Σισμανίδη, ο οποίος με βοήθησε τα μέγιστα με τις συμβουλές και την καθοδήγησή του. Τον αγώνα αυτόν όμως τον αφιερώνω στους πολύ αγαπημένους μου ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια είναι δίπλα μου, με στηρίζουν και με 'νικούν' με την αγάπη τους."

  • Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν σε αγώνες υπεραποστάσεων;

"Να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, να έχουν αυτοπεποίθηση, να μην υποτιμήσουν ποτέ την απόσταση και να ελπίζουν πάντα για το καλύτερο!"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey