Τζ. Αντωνάκας: «Είμαι εδώ, να στηρίξουμε μαζί τον Αιολικό!»

23/05/2024 - 13:29 Τελευταία τροποποίηση στις 25/05/2024 - 15:31

Η φετινή σεζόν για τον Αιολικό ολοκληρώθηκε επίσημα την Τετάρτη (22/5), με το «πέσιμο» της αυλαίας των play outs στη SL2, αρκετό καιρό όμως τώρα και ιδιαίτερα μετά τον μαθηματικό υποβιβασμό της ομάδας, υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις των φίλων του ιστορικού συλλόγου, σχετικά με την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί τελικά.

Πολλές συζητήσεις, σχόλια, φήμες και θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για το μέλλον του Αιολικού. Σενάρια για συμμετοχή του από τη Γ’ Εθνική μέχρι και στις τοπικές κατηγορίες της Λέσβου και φυσικά το μεγάλο ερώτημα, ποιες είναι οι προθέσεις του Τζιμ Αντωνάκα, καθώς μετά την επερχόμενη διάλυση της ΠΑΕ, αυτομάτως αναλαμβάνει ξανά τα ηνία ο Ερασιτέχνης.

Το sportlesvos επικοινώνησε με τον Τζιμ Αντωνάκα που παραμένει στις ΗΠΑ, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, όπου ο ίδιος δηλώνει παρών, ξεκαθαρίζοντας τόσο τις προθέσεις όσο και τα θέλω του. Μιλάει ακόμα για τη φετινή παρουσία του Αιολικού στη SL2, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ, αναφέροντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες γύρω από το πώς τελικά η ομάδα κατέληξε σε εκείνους που τη διαχειρίστηκαν τη φετινή σεζόν. Προαναγγέλλει μάλιστα Γενική Συνέλευση το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας τις σκέψεις του σχετικά με την επόμενη μέρα μετά τον υποβιβασμό, αναφέρεται στο υπόλοιπο της θητείας του και δείχνει το δρόμο, ώστε ο Αιολικός να βαδίσει ενιαίος και αδιαίρετος προς τα 50 χρόνια ιστορίας του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μαρμαλέκα

Κύριε Αντωνάκα, το πέρασμα του Αιολικού από τη SL2 αποδείχθηκε πολύ σύντομο. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

«Μετά από αυτή την πολύ δύσκολη σεζόν για την αγαπημένη μας ομάδα στο πρωτάθλημα της SL2, πρέπει δυστυχώς να αποδεχθούμε το γεγονός πως ο Αιολικός δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός, ώστε να παραμείνει στην επαγγελματική κατηγορία. Ξεκάθαρη αποτυχία.»

Ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας θα ήθελε σίγουρα κάτι καλύτερο μετά από τόσα χρόνια προσμονής. Υπάρχουν αντιδράσεις… Ως Πρόεδρος του Ερασιτέχνη πώς τις αντιμετωπίζετε;

«Θα ήθελα να μπει ένα τέλος σε κάποιες από τις απορίες ή στη σύγχυση που φαίνεται πως ακόμα υπάρχει σε ορισμένους. Αν και πιστεύω ότι τόσο οι απορίες που εκφράζονται ή η σύγχυση που κάποιοι επιλέγουν να επικρατεί, είναι απλώς δικαιολογίες. Δικαιολογίες κακομαθημένων ανθρώπων, που επιθυμούν σκόπιμα και διαχρονικά, να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα σε κάθε δύσκολη στιγμή που βιώνει ο Αιολικός. Δεν ήμουν εγώ ο πρόεδρος της ΠΑΕ. Επομένως οι αντιδράσεις αφορούν όσους διοίκησαν για τις αποτυχημένες επιλογές τους.»

Τελικά, γιατί δεν συνεχίσατε στο τιμόνι και της ΠΑΕ, μετά από μια τόσο επιτυχημένη σεζόν στη Γ’ Εθνική, έχοντας πετύχει τον στόχο της ανόδου στη SL2;

«Θα είμαι απολύτως σαφής, για τελευταία φορά, πως ήθελα περισσότερο από οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο να διαχειριστώ και να λειτουργήσω στη SL2 την ομάδα που βοήθησα να κερδίσει την άνοδο από τη Γ’ Εθνική, σε αυτή την επιστροφή μας στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από πολλά χρόνια. Όπως όμως ξεκαθάρισα και τα προηγούμενα 4 χρόνια της θητείας μου, δεν θα το έκανα μόνος μου, εάν δεν έβλεπα αποδεδειγμένη στήριξη από τις τοπικές αρχές, μαζί με μια δραστική αύξηση στις πωλήσεις των εισιτηρίων, προσδοκώντας σε ένα γεμάτο “Ταρλά”. Και παρόλο που ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα προς το τέλος του Β’ Γύρου, ειδικά με Μύκονο και Πανιώνιο, αλλά και στα play offs ανόδου, γινόταν όλο και πιο εμφανές πως οι τοπικές αρχές δεν είχαν τη διάθεση να προστατέψουν ή να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μοναδικού εκπροσώπου όχι μόνο της Λέσβου, αλλά ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου στις εθνικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου. Και στην πραγματικότητα δεν εκπλήρωσαν ούτε το 90% των υποσχέσεών τους.»

Κυριάρχησε δηλαδή το συναίσθημα της απογοήτευσης;

«Οπωσδήποτε και σας εξήγησα γιατί. Επίσης, για εμένα, που επέστρεψα το 2019 στην Ελλάδα με σκοπό να προσφέρω μέσω του ποδοσφαίρου στον τόπο καταγωγής μου, ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό πως μόνο μία μετοχή αγοράστηκε από τον απλό κόσμο. Εκτός δηλαδή από εκείνες που αποκτήσαμε η οικογένειά μου κι εγώ (20% περίπου), μόνο μία μετοχή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί μας, πέρα από εκείνες που δικαιωματικά βάσει νόμου παραχωρήθηκαν στον Ερασιτέχνη (10%). Ας το κρατήσουμε αυτό. Γιατί από τη μεριά μου, έκανα αυτό που υποσχέθηκα και στη Γενική Συνέλευση, βάζοντας κάποια χρήματα μπροστά και φέτος.»

Τι συνέβη το καλοκαίρι λοιπόν; Πώς η ΠΑΕ κατέληξε στα χέρια αυτών των ανθρώπων που τη διαχειρίστηκαν φέτος;

«Θα θυμάστε ότι στη Γενική Συνέλευση του περασμένου καλοκαιριού, αμέσως μετά το τεράστιο επίτευγμα της ανόδου του Αιολικού, συζητήθηκε το αν θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες σύστασης ΠΑΕ για να δηλώσουμε συμμετοχή στη SL2 ή αν η ομάδα μας θα επέστρεφε να παίξει στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη SL2 όμως, ήταν να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης ανθρώπων, που θα αναλάμβαναν τα προϋπολογισμένο κόστος και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της νέας ΠΑΕ.

Μάλιστα για όσους δεν παραβρέθηκαν πέρυσι στη Γενική Συνέλευση ή για εκείνους που μπορεί βολικά να ξεχνούν, το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε σε ψηφοφορία και ομόφωνα τα μέλη του Ερασιτέχνη αποφάσισαν να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ώστε ο Αιολικός να αγωνιστεί στη SL2. “Πάση θυσία και με κάθε κόστος”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Παρότι όπως τόνισα επανειλημμένα, υπήρχε ο κίνδυνος αν δεν τα καταφέρουμε, η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής στη Γ’ Εθνική να παρέλθει, με αποτέλεσμα να έπρεπε να αγωνιστούμε στο τοπικό της ΕΠΣ Λέσβου. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είχε επίγνωση των συνεπειών όσων αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση. Αυτά είναι τα γεγονότα. Χωρίς θεωρίες. Χωρίς εικασίες. Χωρίς δικαιολογίες.»

Και το επιχειρηματικό αυτό σχήμα πώς προέκυψε στο προσκήνιο;

«Εμείς, ως προσωρινή διοικούσα επιτροπή που ορίστηκε στην ίδια Γενική Συνέλευση, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες σύστασης της ΠΑΕ και τις ολοκληρώσαμε πρώτοι από όλες τις αντίστοιχες πρωταθλήτριες ομάδες της Γ’ Εθνικής. Στην πορεία, ο δικηγόρος κ. Χάρης Γρηγορίου μας παρουσίασε το ενδιαφέρον μιας ομάδας ανθρώπων που ήθελε να εμπλακεί μετοχικά με την ΠΑΕ Αιολικός. Και εδώ, μπορώ να προσθέσω ότι η συγκεκριμένη ήταν και η μοναδική ομάδα ανθρώπων που εκδήλωσε ποτέ ενδιαφέρον. Δηλαδή, δεν είχαμε καμία απολύτως εναλλακτική από τη στιγμή που κανένας άλλος, εκτός από εμένα και την οικογένειά μου, δεν είχε αποκτήσει κάποιες μετοχές.

Η εμπλοκή, λοιπόν, αυτής της ομάδας ανθρώπων με την ΠΑΕ ήταν μονόδρομος, από τη στιγμή που με την ψήφο των μελών μας στη Γενική Συνέλευση, είχε προαποφασιστεί να γίνει πράξη η σφοδρή επιθυμία της συμμετοχής του Αιολικού στη SL2 και όχι στη Γ’ Εθνική ή ακόμα χειρότερα στο τοπικό.»

Η χρονιά όμως ολοκληρώθηκε άδοξα. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

«Ναι, ήταν μια απογοητευτική εξέλιξη, αν και υπήρχε στο ξεκίνημα ευφορία από τις δυνατές μεταγραφές. Φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας σημαντικοί ποδοσφαιριστές. Δεν θα πω αν πρόσφεραν πολύ ή λίγο. Έγιναν πολλά λάθη και η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη αγωνιστικά, από κάθε άποψη. Η ομάδα υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Ο Αιολικός είναι ένας ιστορικός σύλλογος. Δεν ήρθε το τέλος. Είναι υποχρέωση μας, όσων αγαπάμε την ομάδα, να φροντίσουμε ότι θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο σε όλη την Ελλάδα, βαδίζοντας έτσι περήφανα προς το δεύτερο μισό ενός αιώνα ζωής.»

Εσείς έχετε ακόμα 18 μήνες θητείας στο ΔΣ του Ερασιτέχνη. Σκοπεύετε να συνεχίσετε στη διοίκηση;

«Προσωπικά, δεν μου μένει άλλη επιλογή από το να συνεχίσω, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ηγούμαι αυτής της διοίκησης ως Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Αιολικού, για το υπόλοιπο της θητείας μου. Αλλά το ξεκαθαρίζω. Όχι μόνος μου. Μπορώ να ηγηθώ της προσπάθειας και νομίζω ότι κανένας δεν αμφισβητεί πως έχουμε τη γνώση μαζί με τους συνεργάτες μου, να καταφέρουμε οποιονδήποτε στόχο. Όμως αυτό δεν αρκεί, αν δεν είναι και όλοι οι υπόλοιποι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Είμαι εδώ να βρούμε τις λύσεις. Περιμένω και άλλους να έρθουν μαζί μας. Όπως μπορεί να βοηθήσει ο καθένας.

Είναι γνωστές οι ανάγκες ενός νησιωτικού συλλόγου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά ζούμε στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Είναι κρίμα να μην έχουμε εκπρόσωπο στη Γ’ Εθνική. Μακάρι να τα καταφέρει στα μπαράζ και ο Αιγέας. Ξέρετε, ότι έχω καταγωγή από το Πλωμάρι. Θα είναι καλό για το Λεσβιακό ποδόσφαιρο να έχουμε και μία και δύο και τρεις ομάδες στη Γ’ Εθνική. Είναι ζήτημα νοοτροπίας. Ας το καταλάβουν όλοι και ειδικά η ΕΠΣ Λέσβου. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.»

Αναφέρεστε στη Γ’ Εθνική. Πολλά ακούγονται όμως τελευταία ακόμα και για συμμετοχή του Αιολικού στο τοπικό τη νέα σεζόν.

«Η θέση του Αιολικού για τη σεζόν 2024-25 είναι στη Γ’ Εθνική! Οτιδήποτε άλλο είναι μη αποδεκτό με εμένα στην προεδρία. Εκείνοι που οραματίζονται έναν Αιολικό στο τοπικό, μπορούν να έρθουν δίπλα στην ομάδα και να τη βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ενώνοντας μαζί μας τις δυνάμεις τους. Με την έμπρακτη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν ζητάμε εξάλλου τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει ο Νόμος για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης μιας ομάδας που συμμετέχει σε πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας. Αλίμονο αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι ή αν τα χρήματα αυτά κατευθύνονται τελικά σε άλλες δράσεις και σκοπούς. Δεν λέμε κάτι παράλογο. Μιλάμε για μια κατηγορία που είναι ερασιτεχνική μόνο στο όνομα. Οι απαιτήσεις της είναι άκρως επαγγελματικές.»

Πρόεδρε, μετράμε αντίστροφα για τη Γενική Συνέλευση;

«Γενική Συνέλευση φυσικά και θα πραγματοποιηθεί. Προβλέπεται από το καταστατικό μας. Όχι όμως νωρίτερα από τις 20 Ιουνίου, όταν και θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Θέλω να είμαι παρών. Ελπίζω να είμαστε πολλοί. Ας έρθουν και όλοι όσοι κατά καιρούς μιλούν ή γράφουν επικριτικά για τον Αιολικό. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις για το καλό της ομάδας.»

Θα επιδιώξετε κάποιες συναντήσεις πιο πριν;

«Έχω συζητήσει αρκετά όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς πάντοτε να βγαίνει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Θέλω να ακούσω οποιονδήποτε έχει διάθεση ή μια ιδέα. Δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσω εγώ αυτές τις συναντήσεις. Είμαι πάντοτε ανοιχτός. Έχουν αλλάξει αρκετά εξάλλου. Θα ήθελα να συναντηθούμε με τον Δήμαρχο κ. Χριστόφα, που είναι διαχρονικά φίλαθλος της ομάδας. Να γνωρίσω τον νέο Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γιακουμή. Να συζητήσουμε και να συμπορευτούμε για το καλό του λεσβιακού αθλητισμού. Αυτό δεν θέλουμε όλοι, εξάλλου; Και με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη έχουμε βρεθεί αρκετές φορές. Υπάρχει μια εκκρεμότητα με την Περιφέρεια από πρόπερσι, αλλά νομίζω ότι θα την ξεπεράσουμε. Και με τον κ. Αθανασίου συναντηθήκαμε ξανά και ξανά. Ακόμα περιμένουμε… Αλλά σίγουρα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους φορείς. Κάθε άλλο.»

Εκτός από την αυτοδιοίκηση; Θα προσπαθήσετε να πείσετε κάποιους επιχειρηματίες;

«Υπάρχουν αρκετοί πρώην παράγοντες και γενικότερα επιχειρηματίες που είναι Αιολικοί, αλλά για τους δικούς τους λόγους έχουν απομακρυνθεί ή είναι σκεπτικοί στο να έρθουν πιο κοντά. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα. Το σύντομο αυτό πισωγύρισμα από τη SL2, πιστεύω ότι είναι ένα σκληρό μάθημα για όλους τους πραγματικούς φιλάθλους της ομάδας. Να μάθουμε από τα λάθη μας, ώστε την επόμενη φορά να μην τα επαναλάβουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έχω διάθεση να συνεχίσω, αλλά θα απογοητευτώ αν είμαι πάλι μόνος. Ας μη θεωρήσει κανείς, λοιπόν, πως κάποια πράγματα είναι δεδομένα ή θα είναι δεδομένα για τους υπόλοιπους 18 μήνες. Σε ότι με αφορά τουλάχιστον. Από τον απλό φίλαθλο ζητάω μόνο 1 εισιτήριο σε κάθε ματς. Τίποτα παραπάνω.

Θεωρώ ότι έχω ήδη προσφέρει στον Αιολικό. Ίσως και να μη χρειαζόταν να προσφέρω κάτι περισσότερο, γιατί δεν σας κρύβω πως έχω εισπράξει αχαριστία. Αλλά παραμένω εδώ και η πόρτα μου είναι ανοικτή για τον οποιονδήποτε θέλει τον Αιολικό δυνατό. Ας ενωθούμε εντός και εκτός νησιού, για να παρουσιάσουμε μια ομάδα αξιοπρεπή στη Γ’ Εθνική.»

Σε ποια έδρα;

«Ο Αιολικός γυρνάει σπίτι. Τελεία και παύλα. Ήταν σκέτη ντροπή αυτό που έγινε φέτος.»

Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα;

«Πάντα είμαι αισιόδοξος. Εάν δεν ήμουν, θα έπρεπε να είχα ήδη αποχωρήσει από την προεδρία. Πιστεύω ότι έχουμε πάρει όλοι το μάθημά μας. Μένει να φανεί αν είναι όντως έτσι. Αν όχι, θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως τελικά όσα εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πρεσβεύει ο Αιολικός, ίσως δεν απηχούν πια στην τοπική κοινωνία. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε έμπρακτα την ομάδα μας. Όλοι μας.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey