Καταργούνται όλα τα ρεκορ κλειστού στίβου

24/12/2023 - 11:21 Τελευταία τροποποίηση στις 24/12/2023 - 11:27

Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου αποφάσισε να φέρει μία μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα του αθλήματος και να «σβήσει» τον κλειστό στίβο, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) έφερε μία καινοτομία στο άθλημα με τα στάδια μικρής πίστας (short track). Ουσιαστικά, πρόκειται για στάδια που θα έχουν οβάλ πίστα 200 μέτρων, όπως έχουν τα κλειστά στάδια, αλλά θα μπορούν να βρίσκονται και σε ανοιχτό χώρο με σκοπό να δημιουργούνται ευκολότερα στάδια και άρα να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες αγώνων, όλες τις εποχές. Ωστόσο, αυτό φέρνει κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές.

Η λίστα με τα παγκόσμια ρεκόρ πια είναι μία, μέσα στην οποία υπάρχουν βασικά τα ρεκόρ του ανοιχτού και τα ρεκόρ των δρομικών αγωνισμάτων σε 200άρες πίστες τα οποία πια δεν ονομάζονται indoor αλλά short track. Στα αγωνίσματα των των αλμάτων (μήκος, τριπλούν, ύψος, επί κοντώ) και στη σφαιροβολία δεν υφίσταται το short track (αφού οι διάδρομοι, το σκάμμα ή η βαλβίδα δεν έχουν διαφορά σε μέγεθος) οπότε τα ρεκόρ ανοιχτού και κλειστού ενοποιήθηκαν και πλέον υπάρχει μόνο ένα ρεκόρ, αυτό του ανοιχτού. Για παράδειγμα, στο μήκος ανδρών το παγκόσμιο ρεκόρ είναι ένα και είναι το 8.95μ. του Μάικ Πάουελ ενώ το 8.74μ., που ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή τη στιγμή είναι απλώς η πέμπτη καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Για να γίνει πιο κατανοητή η αλλαγή, ένα καλό παράδειγμα θα ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου που πέτυχε τον περασμένο χειμώνα ο Εμμανουήλ Καραλής. το 5.86μ. που είχε κάνει στο ΣΕΦ ο δευτεραθλητής Ευρώπης του επί κοντώ, αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου. Ωστόσο, μετά τις παραπάνω αλλαγές, δεν είναι πια ρεκόρ στίβου αφού το 5.91μ. του Κώστα Φιλιππίδη είναι το απόλυτο ρεκόρ. Το ίδιο ισχύει και για το 8.55μ. και πανελλήνιο ρεκόρ μήκους κλειστού στίβου που είχε κάνει ο Μίλτος Τεντόγλου το 2022, που πλέον δεν μετρά ως πανελλήνιο ρεκόρ.

Η ελληνική ομοσπονδία (ΣΕΓΑΣ) αναμένει τις εξελίξεις ώστε να προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές και στα ελληνικά στατιστικά καθώς η Παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχει βγάλει καμία νέα ανακοίνωση με περαιτέρω λεπτομέρειες.

gazzetta.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey