Ο Γ. Κουκούλας δικαιώνει τον Βερρή!

02/09/2013 - 09:26

PAO_Veroia_1-1Πολύς ντόρος έχει γίνει από το βράδυ του Σαββάτου, σχετικά με το γκολ της Βέροιας στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό και την σωστή ή όχι απόφαση του Μυτιληνιού βοηθού διαιτητή Δημήτρη Βερρή να μην υποδείξει οφσάιντ.

Ο Γιώργος Κουκούλας αναλύει στο "SL" την επίμαχη φάση, δίνοντας δίκιο στον Βερρή, που ενήργησε ολόσωστα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέτου.

Αναλυτικά: "Το θέμα της εκλαΐκευσης του κανονισμού, δεν είναι να πούμε ξερά αν είναι γκολ ή οφσάιντ, αλλά να βοηθήσουμε τον αναγνώστη, τον τηλεθεατή, τον ασχολούμενο με το ποδόσφαιρο με οποιαδήποτε ιδιότητα, γιατί είναι ή δεν είναι γκολ.

Κατά την εκτέλεση ενός ελεύθερου λακτίσματος από την ομάδα της Βέροιας έξω από τη περιοχή του Παναθηναϊκού, δύο επιτιθέμενοι βρίσκονται σε αντικανονική θέση οφσάιντ. Σύμφωνα με το κανονισμό όμως, ένας παίκτης δεν μπορεί να σημειωθεί οφσάιντ επειδή απλά βρίσκεται σε μια τέτοια θέση. Θα πρέπει να συντρέχει και μία ή περισσότερες από παρακάτω περιπτώσεις:

- Να επηρεάσει το παιχνίδι

- Να επηρεάσει αντίπαλο

- Να αποκομίσει πλεονέκτημα

Κάνω αυτή την ανάλυση, γιατί υπάρχουν και αρχάριοι ασχολούμενοι με το ποδόσφαιρο, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν κενά. Επειδή δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση για τους δύο επιτιθέμενους, στη πρώτη φάση δεν μπορεί να σημειωθούν οφσάιντ.

Ενας τρίτος επιτιθέμενος, οριακά καλυμμένος, διεκδικεί την μπάλα από αμυνόμενο. Ο αμυνόμενος πέφτοντας αποκρούει την μπάλα. Αν η μπάλα απευθείας μετά τη απόκρουση πάει σε έναν εκ των δύο επιτιθέμενων, που ήταν σε αντικανονική θέση ασφαλώς και θα έπρεπε να σημειωθεί οφσάιντ και με την παλιά και με τη νέα τροποποίηση. Όμως η μπάλα μετά την απόκρουση από τον αμυνόμενο, χτυπά στο σώμα ενός άλλου αμυνόμενου και επανέρχεται στη περιοχή, την κερδίζει ο ένας από τους δύο επιτιθέμενους και σημειώνει γκολ. Δεν υπάρχει παράβαση, γιατί η δεύτερη απόκρουση του αμυνόμενου θεωρείται μεταβίβαση και άρα ο επιτιθέμενος στην εξέλιξη της φάσης δέχεται τη μπάλα από μεταβίβαση αντιπάλου.

Στα εκπαιδευτικά DVD 2010-11 της UEFA υπάρχει μια πανομοιότυπη φάση από αγώνα της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας της UEFA ήταν ότι το γκολ ήταν κανονικό.

koukoulasgiorgos1Με τη νέα τροποποίηση του οφσάιντ από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο που ισχύει από τον Ιούλιο, τα πράγματα απλουστεύονται περισσότερο και θα πρέπει οι ομάδες να οργανώσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για να διδαχτούν οι ποδοσφαιριστές τι ισχύει. Και βέβαια θα πρέπει να γίνεται μία σαφής διάκριση ανάμεσα στην αδικία και στην ατυχία.

Η ατυχία όχι μόνον είναι μέρος του παιγνιδιού αλλά είναι αυτή που το κάνει πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον.

Γιώργος Κουκούλας

Εκπαιδευτής διαιτησίας"

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey