Κοκκινέλλης: "Να δώσουμε χαρά στον κόσμο"

30/08/2011 - 18:07

Ο Φώτης Κοκκινέλλης ανοίγει την καρδιά του στο sportlesvos.gr και σε μια αποκλειστική συνέντευξη, μιλάει για τη φετινή χρονιά που προμηνύεται καλύτερη από πέρυσι.

Ο προπονητής του Αιολικού δίνει το στίγμα και καταθέτει τη φιλοσοφία του, εν όψει και της έναρξης του πρωταθλήματος, παραθέτοντας τους στόχους της ομάδας και απαντώντας σε όλους όσοι έχουν χρίσει τον "ΑΙΟ" πρώτο φαβορί για την άνοδο στη Γ' Εθνική.

SL:  Ο Αιολικός έχει ξεκινήσει προετοιμασία εδώ και 4 εβδομάδες, με το ρόστερ να έχει σχεδόν συμπληρωθεί. Πόσο ευχαριστημένοι είστε από το επίπεδο αφομοίωσης των όσων ζητάτε από τους ποδοσφαιριστές;

Φ.Κ.: «Είμαστε στην τέταρτη εβδομάδα προπονήσεων, δουλεύουμε κυρίως σε θέματα φυσικής κατάστασης αλλά και τακτικής. Ξεκινήσαμε από την αρχή να δουλεύουμε θέματα τακτικής μας, γιατί είμαστε μια καινούρια ομάδα. Οπότε όσο πιο γρήγορα αφομοιώσουμε κάποια πράγματα στην τακτική μας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουμε ομάδα.

Οι προπονήσεις είναι σκληρές. Έχουμε κάνει συνολικά 42 προπονήσεις με μόλις τρία ρεπό ενδιάμεσα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών, από τη διάθεση, την πειθαρχία, την όρεξη την οποία δείχνουν, παρόλο την κόπωση και ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι δεν είναι αποκλειστικά επαγγελματίες και έχουν κι άλλες δουλειές. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της τακτικής με τον συνεργάτη μου, τον Μάριο Λουτραγώτη, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια και να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που και φέτος θα συνεργαστούμε.

Υπάρχει μια αφομοίωση, θετική θα έλεγα έως τώρα, από τους παίκτες μου σε αυτά τα οποία τους ζητάω. Ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό και θέλω να πιστεύω ότι βαδίζουμε καλά στο σημείο αυτό της προετοιμασίας.»

SL: Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει δώσει δύο φιλικά, με ομάδες από το τοπικό πρωτάθλημα. Στις σκέψεις της τεχνικής ηγεσίας αλλά και της διοίκησης, υπάρχει το ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή φιλικών με πιο δυνατούς αντιπάλους;

Φ.Κ.: «Κρίνουμε απαραίτητο να γίνουν τρία ή τέσσερα δυνατά φιλικά, με ομάδες τουλάχιστον ίδιου επιπέδου με εμάς, για να μην πω ανώτερου επιπέδου. Γίνονται προσπάθειες, όμως ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε αυτή την εποχή. Πάντως, η διοίκηση κάνει τα πάντα, ώστε να βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για δύο φιλικά. Παράλληλα, στο μυαλό μας είναι πάντοτε και το να μεταβούμε στην Τουρκία, για κάποιο δυνατό ματς.  Είναι ένα ταξίδι που το αναβάλλαμε τις προηγούμενες ημέρες λόγω του Ραμαζανιού.

Πάντως και τα φιλικά που κάνουμε εδώ είναι καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες γι’ αυτό. Πρόκειται όμως περισσότερο για ξεμούδιασμα και χαλάρωμα από τις σκληρές προπονήσεις κι όχι για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μας βοηθάνε ασφαλώς να δοκιμάσουμε σχήματα, πρόσωπα, να δώσουμε χρόνο σε όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στη διάθεσή μας, να δούμε σε πόσες διαφορετικές θέσεις μπορεί να βοηθήσει ο καθένας, όμως όταν θα φτάσουμε στο τελικό επίπεδο προετοιμασίας όπου θα πάψουν αυτές οι δοκιμές και θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, πρέπει η ομάδα να δώσει δυνατότερα φιλικά.»  

SL: Σε ότι αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, η ομάδα προπονείται άλλοτε στο «Γεώργιος Σκούφος» που είναι σε κακή κατάσταση, άλλοτε στην Αγία Μαρίνα και εσχάτως στην Καλλονή. Πόσο επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές;

Φ.Κ.: «Σίγουρα, δεν είναι ότι καλύτερο αυτό που συμβαίνει με τα γήπεδα, αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτό το μήνα έχουμε κάνει σχεδόν όλες τις προπονήσεις στο «Γεώργιος Σκούφος» και μερικές στην Καλλονή. Αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες και θέλω να τονίσω ότι το πρώτο 15νθήμερο τα πράγματα ήταν χειρότερα, όμως τις τελευταίες ημέρες και με την επαναδραστηριοποίηση του γεωπόνου του Νίκου Κουκούλα, βλέπουμε καθημερινά μια βελτίωση, όχι βέβαια θεματική. Είναι κάτι ωστόσο που πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Το «Γεώργιος Σκούφος» από τη στιγμή που άρχισε να ποτίζεται έχει μαλακώσει και αυτό βοηθά πολύ τους ποδοσφαιριστές, αντίστοιχα το γήπεδο της Καλλονής με τη συντήρηση που του γίνεται και ένα κούρεμα, θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ και το Δημοτικό Στάδιο είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς όμως να έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου όλο αυτό το διάστημα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δεν έχουμε άλλες επιλογές. Η ομάδα δεν μπορεί να κάνει προετοιμασία σε ξερό ή σε γήπεδο με συνθετικό τάπητα. Είναι τόσο μεγάλη η επιβάρυνση στα πόδια των ποδοσφαιριστών, που δεν πρέπει να τους επιβαρύνουμε περισσότερο με τέτοια γήπεδα. Πορευόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση και ευελπιστούμε, πως στο άμεσο μέλλον θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε όλα τα γήπεδα.»

SL: Είναι ο δεύτερος χρόνος στο τιμόνι του Αιολικού, με αρκετές αλλαγές πάντως στο ρόστερ, που ενδεχομένως να αλλοίωσαν κάπως τη φιλοσοφία της δημιουργίας μιας αμιγώς Μυτιληνιάς ομάδας…

Φ.Κ.: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρόστερ 24 ατόμων και με την ενσωμάτωση ενός ακόμα ποδοσφαιριστή, θα φτάσουμε τους 25. Η αναλογία λοιπόν είναι 18 Μυτιληνιοί και 7 μη ντόπιοι. Πέρυσι, είχαμε σε 25 άτομα μόλις 3 μη ντόπιους. Η αλήθεια είναι ότι έχει μεγαλώσει λίγο ο αριθμός, αλλά έχουν μεγαλώσει και οι απαιτήσεις και αν θες, έχουν αλλάξει οι στόχοι της ομάδας. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να δώσουμε μια καινούρια προοπτική στην ομάδα, θεωρώ ότι έπρεπε να γίνουν αυτές οι προσθήκες ποδοσφαιριστών, για να ανταποκριθούν σε συνθήκες άλλες, από το να κάνουμε μια απλή, καλή πορεία και ένα πλασάρισμα ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Δε χαλάσαμε όμως τη φιλοσοφία μας. Υπάρχουν Μυτιληνιοί ποδοσφαιριστές, που είναι έτοιμοι να δώσουν λύσεις και στόχος μας είναι να κάνουμε αυτό το «πάντρεμα» με τους έμπειρους παίκτες που ήρθαν, για να αποδώσουμε καλό ποδόσφαιρο και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θέλω να τονίσω πάντως, πως οι προσθήκες αυτές έγιναν με γνώμονα τη διατήρηση αυτής της φιλοσοφίας. Ο Σπύρος Μίχος είχε μακρά θητεία στον Αιολικό τα προηγούμενα χρόνια και ξέρει καλά την ομάδα. Ο Χατζηκυριάκος και ο Αγιακάτσικας έχουν φορέσει επίσης τη φανέλα του Αιολικού και γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Αποστολίδης είναι ήδη ένα χρόνο στο νησί, πήρε πέρυσι μια γεύση από Αιολικό στα φιλικά προετοιμασίας και γνώρισε τη δυναμική του συλλόγου. Ο Καλαϊτζίδης, με το πέρασμά του από την ΑΕΛΚ, είναι κι εκείνος γνώστης της λεσβιακής πραγματικότητας. Ενώ και ο Κάρδαρης, υπήρξε αντίπαλος του Αιολικού με τη φανέλα του Διαγόρα, έχει σκοράρει εναντίον της, γνωρίζει πολλούς από τους συμπαίκτες του και είναι ομαλή η προσαρμογή του.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα. Έφυγαν αρκετοί ποδοσφαιριστές για διάφορους λόγους και έπρεπε να αντικατασταθούν, τουλάχιστον με ισάξιους ποδοσφαιριστές, αν όχι με καλύτερους, όπως και τελικά έγινε.»

SL: Εκκρεμεί η προσθήκη ενός ακόμη ποδοσφαιριστή, στη θέση του σέντερ φορ. Δεδομένου ότι πλησιάζει επικίνδυνα η λήξη της μεταγραφικής περιόδου, τι είναι εκείνο που ψάχνει ο Αιολικός και δεν το έχει βρει εδώ και τέσσερις εβδομάδες;

Φ.Κ.: «Κατ’ αρχήν, να τονίσω ότι η θέση του σέντερ φορ σε μια ομάδα είναι σημαντική και νευραλγική. Έχουμε αυτή την εκκρεμότητα, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο. Είναι μια θέση, στην οποία μετράνε τα νούμερα, οι αριθμοί, η πορεία του κάθε ποδοσφαιριστή τα τελευταία χρόνια. Μετράει ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα σε δεύτερο ρόλο. Δεν έχουμε βρει τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή για να κλείσει το ρόστερ της ομάδας. Ξέρουμε ότι είναι τέλος μεταγραφικής περιόδου, καθημερινά εξετάζουμε περιπτώσεις, αλλά θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή, προς όφελος της ομάδας.

Αναζητάμε ένα κλασικό σέντερ φορ, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος στο φετινό ρόστερ. Οι επιθετικοί που αποκτήθηκαν, ο Δελόλμας, ο Κουκέλλης, ακόμα και ο Παναγιώτης ο Βουργουτζής που ανήκε στο δυναμικό, έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πίσω από το σέντερ φορ. Οπότε είναι εκ των ουκ άνευ η απόκτηση κλασικού επιθετικού, γιατί δεν υπάρχει καθαρόαιμο σέντερ φορ αυτή τη στιγμή στην ομάδα.»

SL: Στα ποδοσφαιρικά στέκια της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω των μεταγραφών που έχουν γίνει από ανώτερες κατηγορίες, μας κατατάσσουν ως πρώτο φαβορί για την άνοδο. Ασπάζεσαι αυτόν τον τίτλο;

Φ.Κ.: «Όχι, δε μου αρέσει ο τίτλος του φαβορί το μήνα Αύγουστο. Εμένα μου αρέσει ο τίτλος του φαβορί το μήνα Μάιο. Όταν μετά από δουλειά και αποτελέσματα, θα έχεις φτάσει να αποδείξεις, ότι δικαίως ήσουν φαβορί και τον Αύγουστο. Εμείς είμαστε προσγειωμένοι. Σπάνια μιλάμε για πρωταθλητισμό μέσα στα αποδυτήρια. Σαφώς και δημιουργούμε μια καλύτερη και πιο ανταγωνιστική ομάδα σε σχέση με την περυσινή. Και σίγουρα, προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους ποδοσφαιριστές, ότι θα πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, επαναφέροντας τον Αιολικό στις επαγγελματικές κατηγορίες . Αλλά πρώτα πρέπει να γίνουμε ομάδα και να αποδείξουμε αυτό το ρόλο του φαβορί που μας προσάπτουν, Αύγουστο μήνα.

Οι προσθήκες μας είναι σημαντικές. Ήρθαν ποδοσφαιριστές με χρόνια καριέρας σε Β’ και Γ’ Εθνική. Κοντά σε αυτούς θα γίνουν καλύτεροι και οι παίκτες που καθιερώθηκαν πέρυσι στη βασική ενδεκάδα, όπως ο Βούρος, ο Καπταγιάννης ή ο Παπαδόπουλος. Μέσα από αυτό το πάντρεμα λοιπόν, προσδοκάμε στη δημιουργία ενός συνόλου ανταγωνιστικού με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι όμως ένα δύσκολο εγχείρημα.

Το ευτύχημα είναι ότι αυτοί οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν από ανώτερες κατηγορίες, είναι πολύ καλοί χαρακτήρες, έχουν πλαισιώσει τα νέα παιδιά, τα βοηθούν σε κάθε στιγμή της προπόνησης  και προσπαθούν με την εμπειρία τους να τα κάνουν ενεργό κομμάτι αυτής της ομάδας, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.»

SL: Σε ότι αφορά τον προπονητή Φώτη Κοκκινέλλη, τον αγχώνει ο πρωταθλητισμός ή του αρέσει να λειτουργεί κάτω από αυτή τη «γλυκιά» πίεση;

Φ.Κ.: «Στα τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, είτε σαν ποδοσφαιριστής είτε σαν προπονητής, το κάνω γιατί μου αρέσει. Ευχαριστιέμαι το χόμπι ή τη δουλειά που κάνω. Δεν έχω αγχωθεί ποτέ. Πραγματικά, χαίρομαι την κάθε στιγμή της προπόνησης και αν έπρεπε για κάτι να αγχωθώ, αυτό θα ήταν το ότι απομένουν ακόμη 20 μέρες για την έναρξη του πρωταθλήματος και θέλω να περάσει γρήγορα αυτή η δύσκολη περίοδος, που είναι για όλους χωρίς επίσημα παιχνίδια.

Περιμένω πώς και πώς να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και να βρεθεί η ομάδα στο σωστό επίπεδο. Να δώσουμε, μέσα από τη διάρκεια μας μέσα στη χρονιά, τη χαρά στον κόσμο μας να δει την ομάδα σε ανώτερη κατηγορία.»

SL: Φέτος, είχαμε αλλαγές στο διοικητικό σχήμα. Ένα σχόλιο για τη διαδοχή στην Προεδρία του Γιάννη Φλωρίδη από τον Ταξιάρχη Βέρρο;

Φ.Κ.: «Σίγουρα ήταν απαραίτητη αυτή η διάδοχη κατάσταση. Ο κ. Φλωρίδης δεν μπορούσε πλέον, πιθανόν και οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά, να σηκώσει το βάρος της ομάδας. Ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο για εκείνον πέρυσι, όσο και για όλους μας. Ήταν σημαντική βοήθεια η στελέχωση του ΔΣ κι από άλλους ικανούς ανθρώπους. Ο κ. Φλωρίδης πρόσφερε πολλά στον Αιολικό τα δύο αυτά χρόνια και θεωρώ ότι εξίσου καθοριστική θα είναι και η συνεισφορά του κ. Βέρρου και των υπολοίπων μελών του ΔΣ, για τα επόμενα χρόνια στην ομάδα μας.»

SL: Το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές και σημαντικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά πόσο επηρέασαν τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπου συμμετέχει κι ο Αιολικός;

Φ.Κ.: «Εύχομαι πραγματικά να καθαρίσει για τα καλά αυτή η υπόθεση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κρίμα να βλέπουμε άλλα κράτη να προοδεύουν ή να είναι έτη μπροστά από εμάς. Θα είναι δραματικό να μη γίνει, ούτε τώρα, η κάθαρση. Αποτελούν ένα ντόμινο, αυτές οι εξελίξεις. Υπάρχουν διαδοχικοί υποβιβασμοί από τις επαγγελματικές κατηγορίες, που αναμφίβολα επηρεάζουν και τις ερασιτεχνικές. Πρόκειται για ένα πραγματικό τσουνάμι. Εύχομαι κι ελπίζω, όσο αργά ή γρήγορα ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο, να γίνει μια και καλή για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.»

SL: Μια ευχή, και ένα μήνυμα προς το φίλαθλο κόσμο της ομάδας, που αδημονεί και προσδοκά στο πρωτάθλημα και την άνοδο…

Φ.Κ.: «Οι φίλαθλοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι για κάθε ομάδα. Στον Αιολικό, έχουν νιώσει μεγάλες χαρές, αλλά και πολλές πίκρες. Έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν την ομάδα σε μεγάλες κατηγορίες. Γι’ αυτό και πέρυσι βλέπαμε αυτή τη μικρή προσέλευση στις κερκίδες.

Εκείνο που θέλω από την πλευρά μου να τους υποσχεθώ, είναι πως θα δώσουμε ό, τι είναι δυνατό, ό, τι περισσότερο έχουμε, για να βρεθεί η ομάδα μας στη Γ’ Εθνική. Μου δίνεται η ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά, είτε σαν οργανωμένους φιλάθλους στην Αθήνα, είτε σα Σύνδεσμο στη Μυτιλήνη. Είναι μεγάλη η βοήθεια που μας προσφέρουν. Τους προσκαλώ, ακόμα μια φορά, να έρθουν στο γήπεδο.

Ευελπιστώ, ότι θα είναι μια χρονιά που θα πάνε όλα καλά. Δουλεύοντας όπως πρέπει αυτή η αλυσίδα διοίκησης, τεχνικής ηγεσίας, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον Αιολικό σε ανώτερες κατηγορίες.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey