Τρέλανε ή δεν τρέλανε τη στατιστική ο ΑΙΟ;

17/01/2012 - 12:36 Τελευταία τροποποίηση στις 17/01/2012 - 13:39

Η στατιστική είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους προπονητές και αποτελεί καλώς ή κακώς ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθμοί λένε τις περισσότερες φορές την αλήθεια για την εικόνα μίας ομάδας και αποτελούν τον καλύτερο οδηγό «κατασκοπείας» στην πορεία της στο πρωτάθλημα…

Η... αλήθεια των αριθμών

Οι αριθμοί του Αιολικού μέχρι πριν το παιχνίδι του Λαυρίου, εξήγαγαν εύκολα το συμπέρασμα, πως η ομάδα της Μυτιλήνης είναι του… μισού μηδέν. Συμπαγής, που δέχεται δύσκολα γκολ αλλά και βάζει δύσκολα γκολ.

Στα 10 παιχνίδια που έχει δώσει ως σήμερα ο Αιολικός, συγκεντρώνοντας 21 βαθμούς με έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα στην πρεμιέρα, οι αριθμοί του τον αναδείκνυαν οριακά… νικητή.

Όταν δεν επικρατούσε, ερχόταν ισόπαλος, ενώ ακόμα και όταν έχασε, αυτό έγινε στο γκολ… Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΑΙΟ πήρε όλες τις νίκες του πήρε με ένα γκολ διαφορά!

Οι νίκες του ΑΙΟ
ΑΙΟ-Αήττητος Σπάτων 1-0
ΑΙΟ-Αχαρναϊκός 2-1
ΑΙΟ-Αστέρας Βάρης 1-0
ΑΙΟ-Εθνικός Π. 3-2
Ολυμπιάδα Κερατσινίου-ΑΙΟ 1-2

Το... ψέμα των αριθμών

Βέβαια οι αριθμοί, είπαμε… Λένε την αλήθεια τις περισσότερες φορές. Όχι πάντα… Γιατί ο Αιολικός μπορεί να επικρατούσε κάθε φορά αγχωτικά και με το… στανιό που λέμε, όμως αυτό δε σήμαινε πως οι αντίπαλοί του ήταν τόσο ανταγωνιστικοί. Γιατί ο Αιολικός σε κάθε παιχνίδι, είτε εντός είτε εκτός, δημιουργούσε πάρα πολλές τελικές προσπάθειες, έχοντας ωστόσο πολύ μικρό συντελεστή ευστοχίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ατρόμητο Πειραιά, η ομάδα του Δημήτρη Σπανού πραγματοποίησε 23 τελικές προσπάθειες χωρίς να σκοράρει...

Ενώ και σε όλα τα παιχνίδια του, κατέγραφε πάνω από πέντε με έξι κλασσικές ευκαιρίες (δε μιλάμε εδώ για τελικές), με εξαίρεση το παιχνίδι της πρεμιέρας με τον Ιωνικό, όπου δεν κατάφερε να βγάλει κάποια αξιόλογη φάση.

Στο Λαύριο ο Αιολικός… ξεμπούκωσε όπως δείχνει και το τελικό σκορ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, πως δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που παρουσίαζε σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια.

Οι αριθμοί του ήταν οι… στάνταρ του. Η διαφορά ήταν απλά πως αξιοποίησε τις ευκαιρίες που έκανε! Είχε ευστοχία. Ή είχε πια τους παίκτες (βλέπε Μουρατίδης) που τελειώνουν τις φάσεις, κάτι που αποτελεί και ζητούμενο στο ποδόσφαιρο.

Το συμπέρασμα...

Ποιο είναι το... ρεζουμέ; Πως ο Αιολικός σαφέστατα είναι η πιο ποιοτική ομάδα του 9ου ομίλου στο Περιφερειακό, όντας ανώτερη από όλους τους αντιπάλους του, βάσει αριθμών και ρόστερ. Όμως μπάλα δεν παίζουν οι αριθμοί. Αυτό που είδαμε στο Λαύριο, μπορεί να το δούμε και από την ανάποδη. Ζητούμενο λοιπόν είναι η σταθερότητα, η συγκέντρωση και αυτό είναι στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο προπονητής Δημήτρης Σπανός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey