Συνάντηση των σωματείων με τους εκπροσώπους της ΕΠΣ Λέσβου

13/06/2023 - 09:24 Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2023 - 09:57

Φωτογραφία από ΕΠΣ Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/6 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής η προγραμματισμένη συνάντηση των Επιτροπών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου της ΕΠΣΛ με τους εκπροσώπους των σωματείων που λαμβάνουν μέρος στα ανδρικά πρωταθλήματα Λέσβου.

Σκοπός της συνάντησης στην οποία δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, ήταν η κατάθεση προτάσεων από τα σωματεία καθώς και ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΕΠΣ Λέσβου για τις τροποποιήσεις που θα υπάρξουν τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί κάτι επίσημα, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΠΣ Λέσβου.

Από την ΕΠΣ Λέσβου παρόντες ήταν ο πρόεδρος Παντελέων Βερρής, ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων Λάμπρος Σταθάκης και του κυπέλλου Γιάννης Πίνης, ο Παναγιώτης Γιαννίκος, όπως και τα μέλη των επιτροπών Χάρης Πελέκος και Νεκτάριος Ζηρόπουλος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Θανάσης Τσίγκας από το Σύνδεσμο Προπονητών Λέσβου, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από 14 σωματεία κυρίως του βορείου τμήματος. Από την Α ΕΠΣ Λέσβου οι Αιγέας, Φίλια, Ανδρονικάς, Αναγέννηση Γέρας, Καραβαγγέλης Στύψης, Αρίων Μήθυμνας και Κεραυνός Αφάλωνα και από τη Β ΕΠΣΛ Προοδευτική, Παπανικολής, Ορφέας Άντισσας, Άναξος, Αστέρας Νίκης αλλά και η Ακαδημία Καλλονής.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι της ΕΠΣ Λέσβου προέτρεψαν τα σωματεία που δεν έχουν ολοκληρώσει την επανεγγραφή τους στο Μητρώο της ΓΓΑ να το πράξουν μέχρι τέλους του μήνα που λήγει η προθεσμία. Επίσης, έγινε ενημέρωση σχετικά με τις χρηματικές οφειλές των ομάδων και ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε μετεγγραφές εάν δεν εξοφλήσουν τα ποσά που οφείλουν έως 31 Ιουλίου.

Σχετικά με τον θεσμό του Κυπέλλου, υπάρχουν σκέψεις τη σαιζόν 2023-23 να διεξαχθεί ένας τελικός μόνο στο νησί της Λήμνου και οι δύο φιναλίστ από Λέσβο και Λήμνο να προκύψουν μετά από διπλούς αγώνες ανάμεσα στις ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό σε κάθε νησί αντίστοιχα. Η πρώτη φάση των αγώνων Κυπέλλου πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου και η πρώτη αγωνιστική των δύο πρωταθλημάτων την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (8 Οκτωβρίου).

Δεδομένο είναι ότι στα νέα πρωταθλήματα θα υπάρχει υποχρεωτικά νεαρός ποδοσφαιριστής (μικρός) στη 11αδα. Η πρόταση της επιτροπής είναι στην Α ΕΠΣΛ να αγωνίζεται υποχρεωτικά ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος θα είναι γεννημένος από το 2007 και μετά (17 ετών) και στη Β ΕΠΣΛ δύο.Ορισμένα σωματεία πρότειναν να είναι από 20 ετών και κάτω, ενώ υπήρξαν και απόψεις για τη χρησιμοποίηση περισσότερων του ενός για την ηλικία από 17 ετών και νεότερος(γεν.2007).

Επίσης, στη Β ΕΠΣ Λέσβου εάν δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 13 ομάδες θα υπάρχει ένας όμιλος διαφορετικά οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και τρίτης κατηγορίας με τη συμμετοχή των ομάδων Κ16 και όσων άλλων ομάδων επιθυμούν.

Για την ανάδειξη του πρωταθλητή στην Α ΕΠΣΛ καταργείται πιθανότατα η βαθμολογική διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο(4+1), με την πρωταθλήτρια ομάδα να προκύπτει μέσα από αγώνες μπαράζ μεταξύ των πρώτων έξι ομάδων. Μετά από κλήρωση, οι έξι πρώτες ομάδες θα αναμετρηθούν σε μονούς αγώνες, διατηρώντας παράλληλα τη βαθμολογία τους από το κανονικό πρωτάθλημα. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στη β κατηγορία και εάν υπάρχουν δύο όμιλοι, οι ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους «χιαστί», με τον ακριβή τρόπο να αποφασίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τον υποβιβασμό από την Α ΕΠΣΛ, από την 7η ομάδα μέχρι την τελευταία θα αναμετρηθούν σε αγώνες play outs με τον ίδιο τρόπο όπως τα play offs, διατηρώντας πάλι τη βαθμολογία τους. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις θα υποβιβαστούν στην Β ΕΠΣ Λέσβου, ωστόσο όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή και στις δύο κατηγορίες.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η πρόσληψη διπλωματούχων προπονητών καθώς σύμφωνα με τη ΓΓΑ απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ όσοι διαθέτουν UEFA C πρέπει να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για μπορέσουν να πάρουν την πιστοποίηση.

Επιπροσθέτως, έγινε συζήτηση για το κόστος της διαιτησίας με τους εκπροσώπους των ομάδων ανέφεραν ότι υπάρχουν υψηλές χρεώσεις στις μετακινήσεις των διαιτητών. Τέλος, τα μέλη της ΕΠΣΛ ενημέρωσαν τις ομάδες ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούν οι ομάδες με ασφαλιστική εταιρία για την ασφάλιση των παικτών σε περιπτώσεις τραυματισμών, με κόστος 70 ευρώ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey