Πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Λέσβου

14/07/2023 - 13:14 Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2023 - 17:32

Η ΕΠΣ Λέσβου την Πέμπτη 13/7 δημοσίευσε την προκήρυξη των ανδρικών πρωταθλημάτων Α, Α1 και Β ΕΠΣ Λέσβου και του Κυπέλλου Λέσβου.

Η πρώτη σέντρα των νέων πρωταθλημάτων θα γίνει το Σαββατοκύριακο 30/9-1/10 και της Γ κατηγορίας εάν δημιουργηθεί τελικά στις 14-15/10. Η κλήρωση των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου Λέσβου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και στη Λήμνο 26 Αυγούστου. Η πρώτη φάση του κυπέλλου θα διεξαχθεί 23-24/9.

Το "SL" παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία και τις πιθανές αλλαγές, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής.

Δήλωση συμμετοχής- Παράβολα

-Τα σωματεία της Α Λέσβου, Β Λέσβου & Γ Λέσβου ερασιτεχνικής κατηγορίας έως την 04.08.2023 

-Τα σωματεία της Α1 Λήμνου ερασιτεχνικής κατηγορίας έως την 04.08.2023

Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής πρέπει να καταβληθεί στην ΕΠΣΛ:-Ετήσια συνδρομή του σωματείου 50€ και ως δικαίωμα συμμετοχής 150€ για την Α Ερασιτεχνική Λέσβου συνολικά το ποσό των 200,00 €.

-Ετήσια συνδρομή του σωματείου 50€ και ως δικαίωμα συμμετοχής 150€ για την Α1 Ερασιτεχνική Λήμνου συνολικά το ποσό των 200,00 €.

-Ετήσια συνδρομή του σωματείου 50€ και ως δικαίωμα συμμετοχής 120€ για την Β Ερασιτεχνική Λέσβου συνολικά το ποσό των 170,00 €.

-Ετήσια συνδρομή του σωματείου 50€ και ως δικαίωμα συμμετοχής 100€ για την Γ Ερασιτεχνική Λέσβου (αν υπάρξει) συνολικά το ποσό των 150,00 €

Οι Β Ομάδες των σωματείων που έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στη Γ’ Εθνική κατηγορία, οι Β Ομάδες των ΠΑΕ, οι Β Ομάδες των Σωματείων, που θα δηλώσουν συμμετοχή στην Β Ερασιτεχνική Λέσβου και τα σωματεία που δεν συμμετείχαν τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους θα καταβάλουν το αντίστοιχο παράβολο στην κατηγορία που θα δηλώσουν συμμετοχή, αφού εξοφλήσουν τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών.

Οι Β Ομάδες των ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή στη Β Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου (ή Γ Ερασιτεχνική αν συσταθεί) θα πρέπει να ακολουθούν τα αναγραφόμενα στον κανονισμό Β ομάδων (σωματείων) της ΕΠΟ.

Οι Β ομάδες των σωματείων που έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στην Β Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου, θα καταβάλουν επιπλέον μόνο δικαίωμα συμμετοχής ύψους 50€. Κάθε Σωματείο θα καταβάλει το ποσό των 50€ επιπλέον για την συμμετοχή στο κύπελλο. Είναι υποχρεωτικό για τα Σωματεία της Α Λέσβου και Α1 Λήμνου και προαιρετικό για τα Σωματεία της Β Λέσβου και Β ομάδων των ΠΑΕ.

Επίσης, τα σωματεία με την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να έχουν εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς έως 31/07/2023 το μεσημέρι στις 14:00 για τα σωματεία Λέσβου και Λήμνου κάθε οικονομική εκκρεμότητα προς την ΄Ένωση και να αποστείλουν στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το αποδεικτικό πληρωμής, σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 3 ε’ του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η δήλωση συμμετοχής καθώς και δεν θα μπορούν να προβούν σε καμία είδους μεταγραφική κίνηση (αποδέσμευση, μεταγραφή, επανεγγραφή κλπ.).

Συμμετοχή σωματείων

Στην περίπτωση σύστασης Γ Ερασιτεχνική Κατηγορία Λέσβου θα πρέπει να υπάρχουν κάτ. ελάχιστο έξι (6) δηλώσεις συμμετοχής. Ανάλογα με τον συνολικό αριθμό δηλώσεων συμμετοχής στο πρωτάθλημα θα εξαρτηθεί και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος με απόφαση του Δ.Σ της Ε.Π.Σ Λέσβου.

Οι Β ομάδες των σωματείων, οι Β ομάδες των σωματείων που έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στη Γ’ Εθνική κατηγορία ή οι Β Ομάδων των ΠΑΕ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Β Ερασιτεχνική Λέσβου ή στην Γ Ερασιτεχνική Λέσβου (εφόσον συσταθεί με βάση τον αριθμό των σωματείων που θα δηλώσουν συμμετοχή) χωρίς όμως δικαίωμα ανόδου και δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο.

Για νέα σωματεία που θα προέλθουν από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων σωματείων και των οποίων η διαδικασία αναγνώρισης από την Ε.Π.Ο. δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 04-08-2023, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται μέχρι και δύο (2) ημέρες πριν από την ημέρα κλήρωσης των αγώνων της κατηγορίας στην οποία δικαιούται να συμμετάσχει το σωματείο που προήλθε από τη συγχώνευση.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής Λέσβου (εφόσον συσταθεί, σε διαφορετική περίπτωση Β Ερασιτεχνική) έχει και κάθε νεοσύστατο σωματείο που έχει καταθέσει τη δήλωση συμμετοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και έχει ολοκληρωθεί κάθε σχετική διαδικασία αναγνώρισης και απόκτησης αριθμού μητρώου από την Ε.Π.Ο. και την Ε.Π.Σ.Λ. μέχρι δύο (2) ημέρες πριν την ημέρα της κλήρωσης των αγώνων της Γ Ερασιτεχνικής Λέσβου.

Επίσης, στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου (εφόσον συσταθεί, σε διαφορετική περίπτωση Β Ερασιτεχνική) έχουν δικαίωμα να καταθέσουν δήλωση συμμετοχής όσα σωματεία της δύναμής της Ένωσης αγωνίστηκαν ΜΟΝΟΝ στα τμήματα Υποδομών και δεν συμμετείχαν στα ανδρικά πρωταθλήματα, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνα, ήτοι στην 20άδα, και σ’ όλους τους αγώνες, ποδοσφαιριστών κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, ήτοι οι γεννηθέντες από 01.01.2006 και εντεύθεν. Τα σωματεία αυτά, ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα σε κάθε αγώνα να χρησιμοποιούν μέχρι τρεις (5) ποδοσφαιριστές άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, ήτοι 19 έως 20 ετών.

Έναρξη πρωταθλημάτων

Ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων ορίζεται:

  • Η Α Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου στις 30-01/10/2023
  • Η Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία Λήμνου στις 30-01/10/2023
  • Η Β Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου στις 30-01/10/2023
  • Η Γ Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου στις 14-15/10/2023

Η Ε.Π.Σ. Λέσβου διατηρεί το δικαίωμα μετάθεσης των παραπάνω ημερομηνιών εφόσον κρίνει ότι το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι.

Γήπεδα

Για κάθε γήπεδο μόνο τρία (3) σωματεία θα χαρακτηρίζονται γηπεδούχα και θα γίνονται δεκτά έγγραφα γηπεδότητας από την αρχή ή τον αρμόδιο φορέα που το παραχωρεί και καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας στη χρήση του. Τα υπόλοιπα σωματεία, ακόμα και αν προσκομίσουν έγγραφο γηπεδότητας, δεν θα χαρακτηριστούν ως έχοντα τη γηπεδότητα του γηπέδου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση θα μεριμνά ώστε, αν υπάρχει ευχέρεια, να ορίζει τους αγώνες και των σωματείων αυτών στο γήπεδο που δήλωσαν προτίμηση. Για γήπεδα που αγωνίζονται σωματεία Επαγγελματικών Κατηγοριών (SL1 & SL2), Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας ή γυναικεία σωματεία Εθνικών κατηγοριών (αρμοδιότητας Ε.Π.Ο.), μόνο δύο (2) σωματεία θα αναγνωρίζονται ως γηπεδούχα για τα πρωταθλήματα αρμοδιότητας της Ε.Π.Σ.Λ

Πρόγραμμα-Κλήρωση

Το ετήσιο πρόγραμμα των αγώνων σωματείων Λέσβου, ύστερα από δημόσια κλήρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και σε τοποθεσία που θα αποφασίσει το Δ.Σ της ΕΠΣ Λέσβου, θα ανακοινωθεί σε όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα από την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης στο διαδίκτυο (www.epsl.gr).

Το ετήσιο πρόγραμμα των αγώνων σωματείων Λήμνου, ύστερα από δημόσια κλήρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2023 και σε τοποθεσία που θα αποφασίσει το Δ.Σ της ΕΠΣ Λέσβου, θα ανακοινωθεί σε όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα από την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης στο διαδίκτυο (www.epsl.gr).

Προσέλευση ομάδων-Αλλαγές-Γιατρός-Απινιδωτής

Αν ομάδα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές ματαιώνεται ο αγώνας, η ομάδα αυτή θεωρείται υπαίτια για τη ματαίωση και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Σ’ όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές σε κάθε αγώνα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε τρεις (3) διακοπές, και δήλωση 20άδας, με εννέα (9) αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο. Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία (1) από τις τρεις (3) διακοπές για κάθε ομάδα. Επιτρέπονται, επίσης, οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Σε περίπτωση που αγώνας κατάταξης, playoff ή playout ή επαναληπτικός οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες έχουν το δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή, έκτης (6), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που Σελίδα 14 από 40 προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα (άρθρο 16 παρ. 3α του Κ.Α.Π.)

Σ’ όλους τους ερασιτεχνικούς αγώνες είναι υποχρεωτική, με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των Τ.Ε.Ι. και διαπιστευμένος του Ε.Κ.Α.Β. ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για τη ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου, στο οποίο επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21 παρ. 3 περ. ΙΙ του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Πριν την έναρξη του αγώνα το γηπεδούχο σωματείο θα δηλώνει ιατρό - νοσηλευτή - διασώστη με έγγραφα που να αποδεικνύουν την ιδιότητα του.

Οι ιατροί αγώνα που θα χρησιμοποιούν τα σωματεία θα πρέπει να υποβάλλουν στην σχετική ηλεκτρονική δήλωση στο site της ΕΠΣ Λέσβου αποστέλλοντας μέσω της φόρμας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία περίπτωση και το σωματείο θα παραπέμπεται στην πειθαρχική επιτροπή.

Σε περίπτωση αδυναμίας να εξασφαλίσει την παρουσία ιατρού ή νοσηλευτή ή διασώστη ζητά την βοήθεια της Υγειονομικής Επιτροπής της Ένωσης εφόσον ειδοποιηθεί από το σωματείο τρεις (3) ημέρες πριν τον αγώνα. Πριν την έναρξη του αγώνα το γηπεδούχο σωματείο θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον ιατρό αγώνα αν υπάρχει λειτουργικός απινιδωτής στο γήπεδο. Ο απινιδωτής θα πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο του παρατηρητή αυστηρά. Ο ιατρός αγώνα θα πρέπει να ενημερώνει τον διαιτητή για την ύπαρξη και λειτουργικότητα του απινιδωτή. Ο διαιτητής θα πρέπει να σημειώνει στον ηλεκτρονικό Φ.Α την κατάσταση του απινιδωτή με ευθύνη του ιατρού αγώνα.

Αποχώρηση ομάδας

Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, τιμωρείται με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και επιπλέον επιβάλλεται και χρηματική ποινή.

Τα σωματεία που δεν προσκομίζουν έγγραφό τους στην Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου ότι δεν θα αγωνισθούν σε κάποιον αγώνα, θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση που το σωματείο δηλώσει συμμετοχή και δεν αγωνιστεί σε κανένα αγώνα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, πέραν των προβλεπόμενων κυρώσεων, επιβάλλεται και χρηματική ποινή 500 ευρώ.  Σωματεία που παίζουν και αποχωρούν κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος θα τιμωρούνται μεn πρόστιμο 500 ευρώ.

Σε περίπτωση που σωματείο της Α Ερασιτεχνικής Λέσβου ή Α1 Λήμνου και Β Ερασιτεχνικής Λέσβου το οποίο θα δηλώσει συμμετοχή και θα μας γνωρίσει αδυναμία να συμμετάσχει στο οικείο πρωτάθλημα θα έχει δικαίωμα μέχρι πέντε (5) ημέρες πριν την διενέργεια των κληρώσεων, τότε τη θέση του θα καταλάβει σωματείο με τον τρόπο που θα αποφασίσει το ΔΣ της διοργανώτριας αρχής ΕΠΣ Λέσβου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ.  Ομάδα που θα αποχωρήσει από τον αγώνα πριν την κανονική λήξη του, καθώς επίσης και ομάδα πουn θα αποχωρήσει από το Πρωτάθλημα, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ. Αποχώρηση θεωρείται και η παραίτηση ή η μη παρουσίαση στον αγώνα ομάδας πάνω από τρεις (3) συνολικά φορές.

Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από τρεις (3) αγώνες συνολικά της ίδιας διοργάνωσης αποβάλλεται με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Η ποινή αυτή εκτίεται μόνο όταν πρόκειται για υποβιβασμό από επαγγελματική σε επαγγελματική ή από ερασιτεχνική σε ερασιτεχνική κατηγορία

Ομάδα που μετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δεν κατέρχεται ν’ αγωνιστεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτό, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, με συνέπειες που αναφέρονται στα οικεία άρθρα. Ως μη κάθοδος σε αγώνα θεωρείται κάθε περίπτωση που ένας αγώνας δεν τελείται από υπαιτιότητα μίας ομάδας. 

Ομάδα που δεν προσέρχεται να αγωνισθεί στο μίνι πρωτάθλημα προβιβασμού ή υποβιβασμού της Α και Β Ερασιτεχνικής Λέσβου θα έχει ποινή αφαίρεσης έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της νέα αγωνιστικής περιόδου που θα συμμετάσχει και χρηματικό πρόστιμο 300€.

Διαιτητές

Όταν βάσιμοι και σπουδαίοι λόγοι το επιβάλλουν (έλλειψη επαρκούς αριθμού διαθέσιμων διαιτητών), η αρμόδια Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί να ορίσει σε αγώνες όλων των κατηγοριών να τους διευθύνει ένας διαιτητής (χωρίς βοηθούς διαιτητές)

Τα έξοδα διαιτησίας του αγώνα βαρύνουν εξ ολοκλήρου το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο οφείλει να εξοφλεί τους διαιτητές πριν την έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων διαιτησίας ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με τέρματα 0- 3. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης στη διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες της ομάδας αυτής και κατακυρώνονται υπέρ της αντιπάλου ομάδας (άρθρο 12 παρ. 9 περ. ζ’ του Κ.Α.Π.).

Η αποζημίωση σε όλες τις ανδρικές κατηγορίες για τον διαιτητή είναι 40€ και από 25€ ο κάθε επόπτης. Στην περίπτωση ορισμού 4ου η αμοιβή είναι το μισό της αποζημίωσης της αποζημίωσης του διαιτητή. Η αποζημίωση για οδοιπορικά ανέρχεται σε 0.30€ ανά χιλ.

Σωματείο που επιθυμεί την παρουσία παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνα του, πρέπει να απευθύνεται έγκαιρα, με αίτησή του, στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Λ. που είναι η μόνη αρμόδια για τον ορισμό του. Τα έξοδα αποζημίωσης του παρατηρητή διαιτησίας βαρύνουν το σωματείο που υποβάλει την αίτηση. Η Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Λ., κατά την κρίση της, εκτός του διαιτητή, των βοηθών του και ενδεχομένως του 4ου διαιτητή, διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να ορίζει σε αγώνες και επιπρόσθετους διαιτητές.

Ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα

Το ηλεκτρονικό Φ.Α και η έκθεση Παρατηρητή πρέπει να έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά (η έκθεση παρατηρητή σε μορφή pdf ή jpg) μέσω στην σχετική εφαρμογής από τον διαιτητή του αγώνα εντός 6 ωρών από την λήξη του αγώνα. Ο διαιτητής του αγώνα μέσω του κινητού ή υπολογιστή-laptop δικού του ή εάν υπάρχει από το γηπεδούχο σωματείο θα συμπληρώνει το ηλεκτρονικό Φ.Α.

Η συμπλήρωση απαιτεί σύνδεση με το διαδίκτυο. Στην εξαιρετική περίπτωση αδυναμίας χρήσης του ηλεκτρονικού Φ.Α ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να έχει μαζί του σε έντυπη μορφή κενό υπόδειγμα Φ.Α το οποίο θα συμπληρώσει και μαζί με την έκθεση παρατηρητή θα αποστείλει μέσω της σχετικής σελίδας/εφαρμογής εντός 6 ωρών από την λήξη του αγώνα.

Παρατηρητής

Για κάθε αγώνα ερασιτεχνικής κατηγορίας η Ένωση (κανονικής περιόδου, κατάταξης, playoff, playout, επαναληπτικό) θα ορίζει παρατηρητή αγώνα και την αποζημίωσή θα είναι 15€ (σε γήπεδα με απόσταση μεγαλύτερη από 30 χλμ. σε σχέση με τον τόπο διαμονής του παρατηρητή 20€) και υποχρεούται να καταβάλει το γηπεδούχο σωματείο

Δικαίωμα παραμονής μέσα στον αγωνιστικό χώρο (στους πάγκους των ομάδων) κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουν μόνον τα εξής πρόσωπα :

α) Ο εκπρόσωπος της κάθε ομάδας, που πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή δηλωμένος γενικός αρχηγός κατά την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Σε περίπτωση που το Δ.Σ τροποποιηθεί κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου οφείλουν να ενημερώσουν την Ε.Π.Σ.Λ. αποστέλλοντας τη νέα σύνθεση του Δ.Σ του σωματείου αποστέλλοντας σε διαβιβαστικό το απόσπασμα πρακτικού.

β) Ο δηλωμένος πρώτος προπονητής της κάθε ομάδας (Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή όχι ταυτότητα τριετίας ή Άδεια Εισόδου Ε.Π.Σ. Λέσβου)

γ) Ο βοηθός προπονητής της κάθε ομάδας εφόσον υπάρχει (με το απαραίτητο έγγραφο)

δ) Ο προπονητής φυσικής κατάστασης (γυμναστής αν υπάρχει) της κάθε ομάδας (με το απαραίτητο έγγραφο)

ε) Ο προπονητής τερματοφυλάκων της κάθε ομάδας (αν υπάρχει) (με το απαραίτητο έγγραφο)

στ) Ο ιατρός της κάθε ομάδας ή ο φυσικοθεραπευτής (αν υπάρχει) (με το απαραίτητο έγγραφο)

Για να έχουν δικαίωμα παραμονής στον πάγκο κάθε ομάδας, οι προπονητές (πρώτος, βοηθός ή φυσικής κατάστασης ή τερματοφυλάκων) πρέπει να φέρουν τα αντίστοιχα Δελτία Πιστοποίησης Προπονητή περ. 2023 - 2024 που εκδίδει η Ε.Π.Σ.Λ. Προϋπόθεση για να καθίσουν στον πάγκο κάθε ομάδας ο βοηθός προπονητή ή ο προπονητής φυσικής κατάστασης ή ο προπονητής τερματοφυλάκων είναι η υποχρεωτική παρουσία του πρώτου προπονητή, ο οποίος και θα πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από την Πειθαρχική Επιτροπή η ποινή που προβλέπεται στον Κανονισμό Προπονητών της Ε.Π.Ο.

Προπονητές Α ΕΠΣΛ, Α1 Λήμνου και Β ΕΠΣΛ

Οι προπονητές των σωματείων της Α Λέσβου Ερασιτεχνικής κατηγορίας και Α1 Λήμνου, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, ήτοι :

-να είναι κάτοχοι διπλώματος UEFA Β (και άνω)

-ταυτότητας τριετίας UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ

-να είναι μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Λέσβου ή άλλου Συνδέσμου και

-να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Λ. με κατάθεσηn παραβόλου 75,00€ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Ε.Π.Ο. Το κόστος επιβαρύνει τον προπονητή. Να έχουν υποχρεωτικά βεβαίωση πρώτων βοηθειών η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται ανά 2 αγωνιστικές περιόδους.

Σε περίπτωση, που τα σωματεία της, Α’ Ερασιτεχνικής Λέσβου, δεν απασχολούν πιστοποιημένο προπονητή ή ο προπονητής δεν παρίσταται στους αγώνες χωρίς σοβαρή αιτία (έγγραφο προς ΕΠΣ Λέσβου πριν η αμέσως μετά τον αγώνα), τότε κανένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να κάθεται στην τεχνική περιοχή της ομάδας ως προπονητής. Η χρηματική ποινή που θα επιβάλλεται είναι 70€ ανά αγώνα και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές σύμφωνα με τον Κ.Α.Π, Κανονισμό Προπονητών και τον Πειθαρχικό Κώδικα και την προκήρυξη της Ε.Π.Σ. Λέσβου.

Για τη Β ΕΠΣΛ ισχύει ότι και στις άλλες περιπτώσεις με μόνη διαφορά να είναι κάτοχοι τουλάχιστον UEFA C. Οι βοηθοί προπονητών, οι προπονητές φυσικής κατάστασης (γυμναστές) και οι προπονητές τερματοφυλάκων των σωματείων, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, τα ίδια με τους παραπάνω και τουλάχιστον UEFA C. Εν αναμονή του νέου Κανονισμού Προπονητών 2023-2024 και τυχόν εξαιρέσεων που θα λάβει η ΕΠΣ Λέσβου το παρόν ενδέχεται να τροποποιηθεί.

SOS

Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA / Ε.Π.Ο. δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί καθήκοντα προπονητή παράλληλα σε μια Π.Α.Ε. και σε οποιοδήποτε τμήμα υποδομής-ακαδημίας της, ή σε δύο ή περισσότερα Ερασιτεχνικά Ποδοσφαιρικά Σωματεία, έστω και χωρίς αμοιβή. Εξαιρείται η περίπτωση να είναι προπονητής σε μία ομάδα ενός Ερασιτεχνικού Σωματείου, Πρωταθλήματος Ε.Π.Σ. και ταυτόχρονα προπονητής σε τμήματα υποδομών-ακαδημίας του ίδιου Σωματείου ή αντίστοιχα στις Μικτές Ομάδες μίας Ε.Π.Σ.

Οι πιστοποιημένοι προπονητές με Προπονητική Ταυτότητα UEFA / Ε.Π.Ο. σε ισχύ, δεν έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στον πάγκο των αναπληρωματικών και την Τεχνική Περιοχή με άλλη ιδιότητα, εκτός αυτήν του προπονητή. Προπονητής ο οποίος επιθυμεί να παρευρίσκεται στην Τεχνική Περιοχή με άλλη ιδιότητα, θα πρέπει να καταθέσει 10 ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, στο αρμόδιο Τμήμα της Ε.Π.Ο. την ταυτότητά του, συνοδευόμενη από έγγραφη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να απασχοληθεί αυτή την περίοδο ως προπονητής αλλά να παρευρίσκεται στον πάγκο ενός σωματείου ή Π.Α.Ε. με άλλη ιδιότητα.

Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να συνεχίζει να αγωνίζεται, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει αποκτήσει Διπλώματα Προπονητή UEFA / Ε.Π.Ο. οιασδήποτε κατηγορίας. Ένας ποδοσφαιριστής, όταν έχει αποκτήσει Προπονητική Ταυτότητα UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται. Η συμμετοχή του θεωρείται ως αντικανονική συμμετοχή και επισύρει τις από τους Κανονισμούς της Ε.Π.Ο. προβλεπόμενες ποινές για τον ίδιο και το Ποδοσφαιρικό Σωματείο. Ειδικότερα, ένας προπονητής που έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή του σε σχολή ανανέωσης ταυτοτήτων 2022-24 δύναται να υποβάλλει αίτημα για τη μη έκδοση προπονητικής ταυτότητας. 

Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει Προπονητική Ταυτότητα UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ εφόσον επιθυμεί ναn αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέτει την ταυτότητα αυτή στην Ε.Π.Ο. μετά τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ενάρξεως του νέου Πρωταθλήματος της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνιστεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγωνιστική περίοδο επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής. Μετά από την ενέργεια αυτή δεν θα έχει δικαίωμα να εργαστεί ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά την ανωτέρω παράγραφο δήλωση και έχει ταn ανάλογα προσόντα, δύναται, κατ' εξαίρεση να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαιρικού Σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, Κατ’ εξαίρεση, μια ερασιτέχνης ποδοσφαιρίστρια μπορεί να απασχολείται στα τμήματα υποδομών οποιουδήποτε σωματείου γυναικών.

Συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε αγώνες

Στην Α Ερασιτεχνική Λέσβου και Α1 Ερασιτεχνική Λήμνου η χρήση ενός ποδοσφαιριστή καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα γεννηθείς από 2007 και νεότερος είναι υποχρεωτική.

Στην Β Ερασιτεχνική Λέσβου η χρήση ενός ποδοσφαιριστή καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα γεννηθείς 2005 και νεότερος είναι υποχρεωτική καθώς και χρήση ενός ποδοσφαιριστή καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα γεννηθείς 2007 και νεότερος είναι υποχρεωτική.

Οι Β Ομάδες των ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή στη Β Ερασιτεχνική κατηγορία Λέσβου (ή Γ Ερασιτεχνική αν συσταθεί) θα πρέπει να ακολουθούν για τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών τα αναγραφόμενα στον κανονισμό Β ομάδων (σωματείων) της ΕΠΟ.

Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο).

Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

Κατά τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούν να εγγράφονται ή μετεγγράφονται μόνο σε τρείς (3), το ανώτατο ομάδες και να αγωνίζονται σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο (2) ομάδες. Η ομάδα που ανήκει ο ποδοσφαιριστής δεν προσμετράται κατά τον υπολογισμό των τριών επιτρεπόμενων εγγραφών – μετεγγραφών (άρθρο 19 του Κ.Α.Π.).

Τρόπος διεξαγωγής πρωταθλημάτων

Α ΕΠΣΛ

Το πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής Λέσβου για την περίοδο 2023 - 2024 θα διεξαχθεί σε (1) ένα όμιλο. Ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων της Α Ερασιτεχνικής Λέσβου μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση τους Δ.Σ της ΕΠΣ Λέσβου στην περίπτωση που οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή είναι λιγότερες από δώδεκα (12).

Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των διπλών αγώνων, οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η, 2η, 3η, 4η , 5η και 6η θέση θα αγωνιστούν σε νέο μίνι πρωτάθλημα έξι (6) ομάδων σε μονούς αγώνες μεταξύ τους, μεταφέροντας την βαθμολογία που συγκέντρωσαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. (Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20).

Στους μονούς αγώνες ο γηπεδούχος θα προκύπτει μετά από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στην αρχική κλήρωση του πρωταθλήματος. Τα κάθε σωματείο ανάλογα την κλήρωση που θα προκύψει για την 1η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος θα είναι εναλλάξ γηπεδούχο στις επόμενες αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση μετά το νέο μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Λέσβου και θα αγωνιστεί σε διπλό αγώνα κατάταξης με την πρωταθλήτρια ομάδα Α1 Ερασιτεχνικής Λήμνου για την ανάδειξη πρωταθλητή της ΕΠΣ Λέσβου και την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών των ΕΠΣ για την άνοδο στην Γ Εθνική κατηγορία σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Π.Ο.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20. Για την περίπτωση ισοβαθμίας του 1ου με τον 2ο στο μίνι πρωτάθλημα θα διεξαχθεί ένας αγώνας μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο με γηπεδούχο το σωματείο που τερμάτισε στην υψηλότερη βαθμολογική θέση κατά την πρώτη φάση του πρωταθλήματος.

Η σειρά των αγώνων θα εναλλάσσεται κάθε χρόνο σύμφωνα με τόπο διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣ Λέσβου. Δηλαδή για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 ο τελικός Κυπέλλου ΕΠΣ Λέσβου θα διεξαχθεί στην Λήμνο οπότε ο πρώτος αγώνας των δύο πρωταθλητών θα διεξαχθεί στην Λήμνο και ο επαναληπτικός στη Λέσβο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδα με πλαστικό τάπητα ή φυσικό χόρτο στη Λέσβο και στη Λήμνο.

Υποβιβασμός-Παραμονή

Τα σωματεία που τερμάτισαν από την 7η ως τη 12η θέση θα αγωνιστούν σε νέο μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) ομάδων σε μονούς αγώνες μεταξύ τους μεταφέροντας την βαθμολογία που συγκέντρωσαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Στους μονούς αγώνες ο γηπεδούχος θα προκύπτει μετά από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί. Τα κάθε σωματείο ανάλογα την κλήρωση που θα προκύψει για την 1η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος θα είναι εναλλάξ γηπεδούχο στις επόμενες αγωνιστικές. Τα σωματεία που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις του μίνι πρωταθλήματος θα υποβιβαστούν στην Β Ερασιτεχνική Κατηγορία Λέσβου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20. Για την περίπτωση ισοβαθμίας της 10ης και 11ης θέσης, θα διεξαχθεί ένας αγώνας μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο με γηπεδούχο το σωματείο που τερμάτισε στην υψηλότερη βαθμολογική θέση κατά την πρώτη φάση του πρωταθλήματος.

A1 Λήμνου

Το πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής Λήμνου για την περίοδο 2023 - 2024 θα διεξαχθεί σε (1) ένα όμιλο τριών γύρων.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε αγώνες των τριών γύρων σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί μετά από την κλήρωση του πρωταθλήματος. Για τον τρίτο γύρο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου κλήρωση. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των τριών γύρων η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη 1η θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ομάδα της Α1 Ερασιτεχνικής Λήμνου και θα αγωνιστεί σε διπλό αγώνα με την πρωταθλήτρια ομάδα Α Ερασιτεχνικής Λέσβου για την ανάδειξη του πρωταθλητή της ΕΠΣ Λέσβου και την συμμετοχή του στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών των ΕΠΣ για την άνοδο στην Γ Εθνική κατηγορία.

Η σειρά των αγώνων θα εναλλάσσεται κάθε χρόνο σύμφωνα με τόπο διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣ Λέσβου. Δηλαδή για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 ο τελικός Κυπέλλου ΕΠΣ Λέσβου θα διεξαχθεί στην Λήμνο οπότε ο πρώτος αγώνας των δύο πρωταθλητών θα διεξαχθεί στην Λήμνο και ο επαναληπτικός στη Λέσβο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδα με πλαστικό τάπητα ή φυσικό χόρτο στη Λέσβο και στη Λήμνο.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20. Για την περίπτωση ισοβαθμίας του 1ου με τον 2ο θα διεξαχθεί ένας αγώνας μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο με γηπεδούχο το σωματείο που θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης.

Β ΕΠΣΛ

Το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Λέσβου την περίοδο 2023 - 2024 θα διεξαχθεί σε ένας όμιλο εφόσον οι δηλώσεις συμμετοχής είναι δεκατρείς (13) και κάτω.

Οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί μετά από την κλήρωση του πρωταθλήματος. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς των διπλών αγώνων, οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η, 2η, 3η, 4η , 5η και 6η θέση θα αγωνιστούν σε νέο μίνι πρωτάθλημα έξι (6) ομάδων σε μονούς αγώνες μεταξύ τους, μεταφέροντας την βαθμολογία που συγκέντρωσαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Στους μονούς αγώνες ο γηπεδούχος θα προκύπτει μετά από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στην αρχική κλήρωση του πρωταθλήματος.

Τα κάθε σωματείο ανάλογα την κλήρωση που θα προκύψει για την 1η αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος θα είναι εναλλάξ γηπεδούχο στις επόμενες αγωνιστικές. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20. Για την περίπτωση ισοβαθμίας του 1ου με τον 2ο θα διεξαχθεί ένας αγώνας μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο με γηπεδούχο το σωματείο που θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης. Για την περίπτωση ισοβαθμίας του 2ου με τον 3ο θα διεξαχθεί ένας αγώνας μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο με γηπεδούχο με γηπεδούχο το σωματείο που τερμάτισε στην υψηλότερη βαθμολογική θέση κατά την πρώτη φάση του πρωταθλήματος. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις μετά το νέο μίνι πρωτάθλημα των έξι (6) προβιβάζονται και οι δύο στην Α Ερασιτεχνική Λέσβου για την νέα αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

Σε περίπτωση που οι δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων για συμμετοχή την Β Ερασιτεχνική Κατηγορία Λέσβου είναι από 14 και πάνω τότε το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια σε αγώνες των δύο γύρων. Στην περίπτωση που δεν προκύπτουν ισάριθμη όμιλοι σύμφωνα με τα γεωγραφικά κριτήρια τότε θα διεξαχθεί κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων.

Μετά την λήξη της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος (2 γύροι) οι τέσσερις πρώτες βαθμολογικά ομάδες από κάθε όμιλο δηλαδή συνολικά οκτώ (8) θα διεξάγουν νέο πρωτάθλημα με διπλούς αγώνες. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα κριτήρια του ΚΑΠ Άρθρο 20. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις μετά το νέο πρωτάθλημα των οκτώ (8) προβιβάζονται και οι δύο στην Α Ερασιτεχνική Λέσβου για την νέα αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

Κύπελλο Λέσβου

Στους αγώνες συμμετέχουν υποχρεωτικά όλες οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική, A Λέσβου και A1΄ Ερασιτεχνική κατηγορία Λήμνου, ενώ προαιρετικά και εφόσον επιθυμούν, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν δήλωση συμμετοχής οι ομάδες της Β Ερασιτεχνικής Λέσβου και οι Β ομάδες των ΠΑΕ. Δεν επιτρέπεται η δήλωση συμμετοχής των Β ομάδων.

Οι πιο πάνω ομάδες που έχουν υποχρέωση ή δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες κυπέλλου, πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τις 04.08.2023, συμπληρωμένη με όλα τα στοιχεία, την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής σε ειδική φόρμα που θα είναι αναρτημένη στο site της Ε.Π.Σ. Λέσβου.

Η δήλωση συμμετοχής για τα σωματεία της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο συμμετοχής 50€ καθώς και 50€ η ετήσια συνδρομή, της A Λέσβου και A1 Λήμνου΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας, πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο 50€, της Β’ Ερασιτεχνικής Λέσβου το παράβολο είναι 50,00€. Η Β ομάδα ΠΑΕ εφόσον δηλώσει συμμετοχή πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο συμμετοχής 50€ καθώς και 50€ η ετήσια συνδρομή. Οι δεύτερες ομάδες των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής την Γ Εθνική Κατηγορία δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο.

Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής από τα υποχρεούμενα να συμμετάσχουν σωματεία ή η υποβολή δήλωσης με όρους συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από αυτό. Επιπλέον, η ομάδα αυτή χάνει με τέρματα 0-3 τον πρώτο επίσημο αγώνα του πρωταθλήματος με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Λ. Στις ομάδες που έχουν υποβάλλει δήλωση συμμετοχής και παραιτούνται από τον αγώνα ή δεν προσέρχονται να αγωνισθούν ή γίνονται υπαίτιες διακοπής αγώνα, εφαρμόζονται οι επιπτώσεις των ανάλογων διατάξεων του ΚΑΠ και της προκήρυξης πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ.Λ.

Δήλωση συμμετοχής που υποβάλλεται εκπρόθεσμα μπορεί να γίνει δεκτή - και θεωρείται ότι υποβλήθηκε εμπρόθεσμα - εφόσον υποβληθεί μέχρι την προηγούμενη ημέρα διενέργειας της κλήρωσης των αγώνων της Α’ φάσης.

Σύστημα τέλεσης αγώνων

Λέσβος

Για τα σωματεία Γ Εθνικής (υποχρεωτικά), Α Λέσβου (υποχρεωτικά), Β Λέσβου και Β Ομάδων των Π.Α.Ε (προαιρετικά). Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή από την Γ Εθνική, Α΄ Λέσβου, Β΄ Λέσβου & Β Ομάδων Π.Α.Ε μετά από κλήρωση θα αγωνισθούν (ανάλογα των αριθμό) στην Α Φάση σε μονούς αγώνες νοκ - άουτ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ΚΑΠ.

Η ομάδα που θα κληρωθεί πρώτη θεωρείται γηπεδούχος. Στη δεύτερη Β Φάση διεξαγωγής των αγώνων συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της Α Φάσης. Οι αγώνες της Β φάσης είναι νοκ – άουτ. Η ομάδα που θα κληρωθεί πρώτη θεωρείται γηπεδούχος. Οι αγώνες και στις επόμενες φάσεις διεξάγονται με το σύστημα των απλών συναντήσεων αποκλεισμού (νοκ άουτ). Θα πραγματοποιηθεί μία κλήρωση για την Α και Β Φάση των αγώνων. Τα σωματεία που αγωνίζονται στην Β Ερασιτεχνική Λέσβου και οι Β Ομάδες των Π.Α.Ε θα αγωνίζονται πάντα στην έδρα τους σε όλες τις φάσεις. Η ανάδειξη του φιναλίστ Λέσβου θα διεξαχθεί σε διπλό αγώνα μετά από κλήρωση για την ανάδειξη του πρώτου γηπεδούχου. Ο φιναλίστ Λέσβου θα συμμετάσχει στον Τελικό της Ε.Π.Σ Λέσβου.

Λήμνος

Για τα σωματεία Α1 Λήμνου (υποχρεωτικά) μέσα από την διαδικασία των αγώνων θα αναδειχθεί ο Φιναλίστ Λήμνου. Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή από την Α1΄ Λήμνου μετά από κλήρωση θα αγωνισθούν (ανάλογα των αριθμό) στην Α Φάση σε μονούς αγώνες νοκ άουτ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ΚΑΠ. Η ομάδα που θα κληρωθεί πρώτη θεωρείται γηπεδούχος. Στη Β Φάση διεξαγωγής των αγώνων συμμετέχουν οι νικήτριες ομάδες της Α φάσης. Θα πραγματοποιηθεί μία δημόσια κλήρωση για την Α και Β Φάση. Οι αγώνες της Β φάσης είναι νοκ – άουτ. Η ομάδα που θα κληρωθεί πρώτη θεωρείται γηπεδούχος. Η ανάδειξη του φιναλίστ Λήμνου θα διεξαχθεί σε διπλό αγώνα μετά από κλήρωση για την ανάδειξη του γηπεδούχου. Ο φιναλίστ Λήμνου θα συμμετάσχει στον Τελικό της Ε.Π.Σ Λέσβου.

Ο Τελικός Κυπέλλου για την ανάδειξη του Κυπελλούχου Ε.Π.Σ.Λ. θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό τάπητα στο νησί της Λήμνου. Ο Τελικός Ε.Π.Σ Λέσβου θα διεξάγεται εναλλάξ κάθε έτος σε ένα από τα δύο νησιά. Δηλαδή για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 θα διεξαχθεί στη Λήμνο.

Οι αγώνες της Α φάσης Λέσβου και Λήμνου θα ξεκινήσουν στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2023.

Στους αγώνες που διεξάγονται με το σύστημα των διπλών συναντήσεων αν από τα αποτελέσματα και των δύο αγώνων δεν προκύπτει η ομάδα που προκρίνεται, εφόσον το άθροισμα τερμάτων που θα σημειώσουν οι δύο ομάδες είναι το ίδιο (π.χ. 3 τέρματα υπέρ, 3 τέρματα κατά, δηλαδή δεν υπερισχύουν τα εκτός έδρας τέρματα), τότε ο δεύτερος αγώνας μετά την κανονική του λήξη οδηγείται στην παράταση και παρατείνεται κατά δύο (2) δεκαπεντάλεπτα ημίχρονα. Αν όμως κατά την ημίωρη παράταση δεν σημειωθεί τέρμα, τότε η νικήτρια ομάδα θα αναδειχθεί με εκτέλεση επανορθωτικών λακτισμάτων (πέναλτι), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 20 παρ. 12 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. 

Ο Κυπελλούχος της Ένωσης συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου 2023 – 2024. Σε περίπτωση κατά την οποία ο κυπελλούχος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην εν λόγω διοργάνωση, τη θέση του μπορεί να πάρει ο φιναλίστ.Οι ομάδες δεν έχουν το δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα με κοινή συμφωνία τους.

Συμμετοχή ποδοσφαιριστών

Στους αγώνες Κυπέλλου οι ομάδες που αγωνίζονται στην Α Λέσβου , Α1 Λήμνου, Β’ Λέσβου και Β Ομάδες των Π.Α.Ε της Ε.Π.Σ.Λ. υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα (1) ποδοσφαιριστή της δύναμής τους 2007 και νεότερος.

Ομάδα η οποία αποχωρεί από αγώνα Κυπέλλου πριν τη λήξη του κανονικού χρόνου (συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν παράτασης καθώς και του χρόνου εκτέλεσης των πέναλτι) ή ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί σε προγραμματισμένο αγώνα κυπέλλου τιμωρείται με απώλεια του αγώνα ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες του Κυπέλλου και επιπλέον, στην ομάδα αυτή επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα στο πρωτάθλημα που συμμετέχει και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, από το πρωτάθλημα που δικαιούται να λάβει μέρος. 

Ομάδα που δεν συμμετέχει στον ημιτελικό και τον Τελικό αγώνα του Κυπέλλου, της επιβάλλεται η ποινή της απώλειας του αγώνα ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και επιπλέον, στην ομάδα αυτή επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα στο πρωτάθλημα που συμμετέχει και αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, από το πρωτάθλημα που δικαιούται να λάβει μέρος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey