Πρωτοσέλιδος... Εμμανουήλ στην Αυστραλία!

04/05/2013 - 17:53 Τελευταία τροποποίηση στις 04/05/2013 - 21:22

Μπορεί ο Μανόλης Εμμανουήλ να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στην Αυστραλία, αρκετά μακριά από τους φίλους του στη Λέσβο, ωστόσο κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επιβεβαιώσει πόσο δημοσιογραφικός προπονητής είναι, αφού έγινε πρωτοσέλιδο στον "Ελληνικό Κήρυκα", με την 86χρονη ιστορία στον Τύπο της ομογένειας.

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Ρουμελιώτης της Αυστραλιανής εφημερίδας συνάντησε -με τη συνδρομή του "SL"- τον Μανόλη Εμμανουήλ στη Μελβούρνη, συνομίλησε μαζί του για αρκετή ώρα και το αποτέλεσμα αυτής της συνέντευξης, παρουσιάζεται αποκλειστικά σήμερα μέσα από το "sportlesvos.gr".

Σε αυτή ο "Δράκος" μιλάει για τις συνθήκες εργασίας των προπονητών στη Λέσβο και την επαρχία γενικότερα, αναφέρεται στις ομάδες της Προοδευτικής Σκάλας Καλλονής και της ΑΕΛΚ, δηλώνει την απογοήτευσή του για το επίπεδο της Σούπερ Λιγκ, ωστόσο αναμένει αποτελέσματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Τέλος, τονίζει το θαυμασμό του για τις εγκαταστάσεις και το επίπεδο των ομάδων στην Αυστραλία...

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύθηκε στον "Ελληνικό Κήρυκα Αυστραλίας": "Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη πόλη της Μελβούρνης ο καταξιωμένος προπονητής της Προοδευτικής Σκάλας Καλλονής, Λέσβου, καθώς και των ομάδων υποδομής Α.Ε.Λ. Καλλονής, Μανόλης Εμμανουήλ, τον οποίο ο «Ελληνικός Κήρυκας» είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει μαζί του για τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο της Ελλάδος, της Αυστραλίας, όπως και για άλλα σημαντικά θέματα.

Δε χρειάστηκε πολύς χρόνος να καταλάβουμε ότι ο Μανόλης Εμμανουήλ είναι ένας νέος τεχνικός με πλούσιες γνώσεις και παθιασμένος για το ποδόσφαιρο. Αλλά ας γνωρίσουμε μαζί σας από κοντά τον Μανόλη, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία 26 χρονών.

emmanouil_manolis_proodeytiki_coach1"Ασκώ το επάγγελμα του προπονητή 12 χρόνια, ξεκίνησα το 1999 από τον Ατρόμητο Ανεμώτιας και το 2000 προς το τέλος του πρωταθλήματος της Δ' Εθνικής ανέλαβα την Α.Ε.Λ. Καλλονής, που ήδη τότε ήταν υποβιβασμένη. Παράλληλα εκείνη την εποχή ήμουν τεχνικός και στα τμήματα υποδομής της Α.Ε.Λ. Καλλονής, στη συνέχεια ανέλαβα τη Προοδευτική Σκάλας Καλλονής, την οποία ανέβασα δύο κατηγορίες στο τοπικό πρωτάθλημα της Λέσβου.

Οι σημερινές συνθήκες για έναν προπονητή είναι δύσκολες όταν εργάζεται στην επαρχία, ειδικά εγώ τη φετινή χρονιά δεν είχα το κατάλληλο γήπεδο να προπονήσω την ομάδα μου που αγωνίζεται στη Α' Κατηγορία της Λέσβου.

Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας σε χωμάτινο αγωνιστικό χώρο, καθώς ο χλοοτάπητας του Σταδίου "Κώστας Κεντέρης" της Καλλονής ήταν ακατάλληλος και μείναμε έτσι χωρίς γήπεδο.

Τις λίγες ημέρες που είμαι στην Αυστραλία εντυπωσιάστηκα με τις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, αυτά που είδα για εμάς είναι πολυτέλεια, από ότι παρατήρησα και η μικρότερη ομάδα κάνει προπόνηση βράδυ σε γήπεδο με προβολείς και χλοοτάπητα, για εμάς αυτά τα πράγματα στη Μυτιλήνη είναι όντως πολυτέλεια. Αναγκαστικά κάνουμε προπόνηση γύρω στις 3 το μεσημέρι, λόγω του ότι δεν έχουν προβολείς τα περισσότερα γήπεδα, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν πολλοί παίκτες λόγω εργασίας ή να είναι κουρασμένοι."

Στην ερώτηση μας, πώς αισθάνεται που η ομάδα του είναι κάτω από τη σκιά της ΑΕΛ Καλονής, ο Μανόλης Εμμανουήλ μας ανάφερε:

"Είναι φυσικό οι περισσότεροι φίλαθλοι της Καλλονής να ακολουθούν την Α.Ε.Λ.Κ, όμως και ο δικός μας σύλλογος έχει τον κόσμο του που μας ακολουθεί, καθώς είμαστε παλαιότερη ομάδα. Μην ξεχνάτε όμως ότι ομάδες τύπου Α.Ε.Λ.Κ έχουν ημερομηνία λήξης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς εξαρτώνται από έναν ή δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι όταν βαρεθούν να βάζουν λεφτά και τα παρατάνε, οι ομάδες αυτές μπορεί και να διαλυθούν, οπότε παραμένει μόνο το ερασιτεχνικό τμήμα. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο."

Μανόλη, πού βαδίζει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Emmanouil_Palatsidis"Να σου πω την αλήθεια δεν παρακολουθώ παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ, είναι ένα πρωτάθλημα διαβρωμένο, που κανένας σπουδαίος ξένος ποδοσφαιριστής ή προπονητής δε θέλει να εργασθεί. Να παρακολουθήσω τι; Εφόσον από τεχνικής πλευράς προσωπικά εμένα σαν προπονητή δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα, να με διδάξει τι; Δεν υπάρχουν οι ικανοί προπονητές, είναι πολύ λίγοι και αυτούς δεν τους αφήνουν να δουλέψουν. Ο Γιώργος Δώνης και ο Νίκος Νιόπλιας είναι σπουδαίοι προπονητές, όπως και ο Τζο Παλατσίδης που τα παράτησε και επέστρεψε στην Αυστραλία. Και με τους τρείς έχω συμμετάσχει σε ποδοσφαιρικά σεμινάρια, έχω εντυπωσιαστεί με τον τρόπο της δουλειάς τους, όμως δεν τους πάνε τα διάφορα κυκλώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσο για το μέλλον του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, η οικονομική κρίση ανάγκασε τις ομάδες να στραφούν στην εγχώρια αγορά στους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα μετά από κάποια χρόνια. Όμως το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αντέξουν κάποιες ομάδες την πίεση του κόσμου και των παραγόντων. Διότι στην Ελλάδα, οι νίκες έχουν πολλούς φίλους, αλλά η ήττα κανέναν".

Η συζήτηση μας τελείωσε με τη γνώμη του για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας...

"Έχω εντυπωσιαστεί με τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, τη δύναμη και το πάθος, αυτά τα στοιχεία άμα τα συνδυάσει ένας προπονητής με την τεχνική κατάρτηση, θα έχει σπουδαία αποτελέσματα. Θα μου άρεσε πολύ να εργαστώ στην Αυστραλία, είναι πρόκληση για μένα, διότι υπάρχουν οι κατάλληλες προυποθέσεις για για κάθε προπονητή. Όσο για τις ομάδες από το τοπικό πρωτάθλημα, μου άρεσε πολύ η Ελλάς Μελβούρνης, ενώ από το Α-Λιγκ τόσο η Βίκτορι όσο και η Γκλόρι έδειξαν στοιχεία μεγάλων ομάδων."

Χαρακτηριστικό της ευχάριστης κουβέντας που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Μανόλη Εμμανουήλ και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ρουμελιώτη, είναι το σχόλιο του τελευταίου στον επίλογο της συνέντευξης, όπου επεσήμανε πως "μαζί με τον Μανόλη, χαίρεσαι να συζητάς με τις ώρες για ποδοσφαιρικά θέματα".

Ellinikos_Kirykas1Ellinikos_Kyrikas_cover1

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey