Επικίνδυνες, κουτοπόνηρες σκέψεις

03/05/2013 - 22:32 Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2013 - 22:38

Aiolikos_Apollon1Κάθε ομάδα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της γράφει ιστορία. Συνεπώς ιστορία έχουν όλες οι ομάδες, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές, πετυχημένες ή αποτυχημένες, δημοφιλείς ή όχι.

Στην ποδοσφαιρική καθομιλουμένη, αποκαλείται ως ιστορική η ομάδα που έχει μια διαχρονικά πετυχημένη πορεία. Μια τέτοια ομάδα είναι και ο Αιολικός για το ποδόσφαιρο της Λέσβου, του Αιγαίου και μέχρι ενός σημείου της ελληνικής περιφέρειας. Η Καλλονή πάλι μετράει πολύ λιγότερα χρόνια ζωής, όμως την τελευταία πενταετία βελτιώνεται και εντυπωσιάζει εντός και εκτός Λέσβου.

Μια πιθανή συγχώνευση των δύο ομάδων με ουδέτερη ονομασία, τις σβήνει από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, αφού χάνουν τα ονόματά τους και σταματά απότομα η φυσική ποδοσφαιρική τους συνέχεια. Ποιο το κίνητρο όσων επιθυμούν και υποστηρίζουν κάτι τέτοιο; Ο αφανισμός και των δύο, επειδή ο ένας ακμάζει και ο άλλος βυθίζεται, πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, ώστε δήθεν να συνενωθεί ποδοσφαιρικά όλο το νησί; Γιατί να μη συνεχίσουν και οι δύο αυτόνομα και ίσως σύντομα να βρεθούν μαζί ψηλά;

Μια κίνηση που θα οδηγούσε σε συγχώνευση, θα είχε νόημα όταν και οι δύο ξεκινούσαν από κοινή αφετηρία, βρίσκονταν δηλαδή στην ίδια ή περίπου ίδια κατηγορία. Ώστε ο ένας να συνδράμει τον άλλον, με χρήματα, φιλάθλους, ποδοσφαιρικό και διοικητικό στελεχιακό δυναμικό. Τότε η πράξη αυτή θα είχε ανιδιοτέλεια και αγνότητα, αν και πάλι το θέμα της ονομασίας είναι εξίσου σοβαρό και λεπτό, κι όχι απλώς σημειολογικό και τυπικό.

Αν μετά τη συγχώνευση προκύψει το όνομα Αιολικός θα έχουμε ουσιαστικά μια εμπορική συναλλαγή υλικών, πνευματικών αγαθών και αξιών. Ο μεν Αιολικός έχει να κερδίσει από το μεγαλείο μιας ανώτερης κατηγορίας, αλλά και την οικονομική ευμάρεια της ΑΕΛΚ. Η δε ομάδα της Καλλονής επωφελείται από το κύρος, το πρεστίζ και την ιστορία του ονόματος του Αιολικού στο Πανελλήνιο, όπως και από τη δυναμική του κόσμου του. Αυτά φυσικά και μοιάζουν θεμιτά, αφού είναι έννομα συμφέροντα, όμως δεν έχουν βάθος και ειλικρίνεια.

Οι δύο ομάδες, τα τελευταία χρόνια που εκπροσωπούν τη Λέσβο σε εθνικές κατηγορίες, δεν έχουν καλές σχέσεις. Αυτό ισχύει τόσο σε διοικητικό επίπεδο, όσο και στα συναισθήματα του ποδοσφαιρόκοσμου. Σωστό ή λάθος, αρέσει δεν αρέσει, είναι πραγματικότητα. Συνεπώς δεν υπάρχει το αρχικό υλικό, πέραν των άλλων λόγων, για να κατασκευαστεί αυτό το οικοδόμημα.

Κανείς ακόμα δεν έχει σκεφτεί, μήπως ξαφνικά στην υπόθεση αυτή μπει και ένας άλλος τοπικός σύλλογος, έχοντας την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι θα αποτελέσει μέρος της νέας ποδοσφαιρικής ιστορίας του νησιού, νομίζοντας πως μπορεί να συνεισφέρει κάτι από την πλευρά του. Τι θα γίνει τότε; Θα ανατραπεί εκ βαθέων το τοπικό ποδοσφαιρικό σκηνικό, διαλύοντας ο καθένας την ομάδα του χωριού του πιστεύοντας με τα όποια επιχειρήματά του, ότι αξίζει να μπει σε αυτήν την «περιπέτεια»;

Οι άνθρωποι που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις θα είναι οι υπεύθυνοι για το τι μέλλει γενέσθαι στο τοπικό ποδόσφαιρο και αν κάποια στιγμή τους δείχνουν με το δάχτυλο, θα φταίνε μόνο αυτοί.

Γιώργος Παπαντώνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey