Το Παγκράτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο

26/02/2016 - 20:07

Ο Νέλλος Ζαφειρίου δεν είναι άγνωστος στην τοπική κοινωνία της Λέσβου. Γέννημα θρέμμα Μυτιληνιός, δημιούργησε πριν λίγα χρόνια τους «Lesvos Shootfighters», βρίσκοντας ευρεία ανταπόκριση από μικρούς και μεγάλους, που στήριξαν τη σχολή του, μαθαίνοντας τα μυστικά των μαχητικών τεχνών.

Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με αυτές στην ηλικία των 12 ετών. Αρχικά με το παραδοσιακό Kung Fu, εν συνεχεία με το AiKindo, στη συνέχεια με το αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, το Παγκράτιο, ενδιάμεσα δοκίμασε οτιδήποτε έχει σχέση με τη μάχη και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη μετεξέλιξη της αρχαίας ελληνικής μαχητικής τέχνης, το Shooto.

Κατέχει αναγνωρισμένο δίπλωμα προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σταδιακά έχει αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, συμμετέχοντας ως μέλος προπονητικών ομάδων σε επαγγελματικές διοργάνωση Mixed Martial Arts (MMA). Του αρέσει να χαρακτηρίζει το Παγκράτιο ως ένα άθλημα, που προσαρμόζεται πάνω στον αθλητή ή την αθλήτρια και όχι το αντίθετο, άρα μπορεί να ασχοληθεί με αυτό ο καθένας, σε οποιαδήποτε ηλικία. «Πρόκειται για ένα σκάκι με το σώμα», είχε δηλώσει παλαιότερα και μάλλον δεν έχει άδικο…

Η «ΡΕΒΑΝΣ των Σπορ» τον συνάντησε με την ευκαιρία των διακοπών του στο νησί μας, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, σε ένα σύντομο διάλειμμα από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου διδάσκει την τέχνη του Παγκρατίου στο Μπρίστολ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

Είναι πολύ ευχάριστο, παιδιά του τόπου μας να εξελίσσονται και να μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό, ο καθένας στον τομέα του, όπως συμβαίνει και με εσένα, επαγγελματικά πλέον στον ιδιαίτερο χώρο των μαχητικών τεχνών…

Ν.Z.: «Κατ’ αρχήν, σας ευχαριστώ για την πραγματικά μεγάλη τιμή που μου κάνετε, δίνοντας μου την ευκαιρία να μιλήσω για τη δουλειά μου. Ναι, όντως βρίσκομαι ήδη στο δεύτερο χρόνο μου στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, όπου διδάσκω το Παγκράτιο και MMA στην ακαδημία, με την οποία συνεργάζομαι. Οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητικό, το ότι οι συντοπίτες μου συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία μου και χαίρομαι πραγματικά για αυτή τη συνέντευξη στην εφημερίδα σας, που πιστέψτε με, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες παρόμοιες έντυπες προσπάθειες εκτός νησιού.»

Αντιμετώπισες κάποιες δυσκολίες, στο ξεκίνημα του ταξιδιού σου και στους πρώτους μήνες παραμονής σου στην Αγγλία, διδάσκοντας στην ακαδημία του Μπρίστολ;

Ν.Ζ.: «Παντού υπάρχουν δυσκολίες. Θυμάμαι όταν είχα δημιουργήσει την ομάδα μου στο νησί, τους Lesvos Shootfighters, κανείς δεν γνώριζε το Παγκράτιο και το ΜΜΑ, ούτε σαν άκουσμα. Πιστέψτε με, έδωσα μεγάλη μάχη για να το αγαπήσουν και να αποδείξω ότι δεν είναι κάτι τρομακτικό, αλλά το μαχητικό άθλημα των προγόνων μας.  Έτσι και στο εξωτερικό. Σιγά- σιγά γνωρίζουν το Παγκράτιο και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.»

Θεωρείς ότι ήταν πολύ πρωτοποριακό τότε για τη Μυτιλήνη; Πάντως, είναι  εντυπωσιακό το γεγονός, πως σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα από τη δημιουργία των Lesvos Shootfighters, ήρθαν οι πρώτες αξιόλογες επιτυχίες. Που πιστεύεις ότι οφειλόταν αυτό;

Ν.Ζ.: «Τώρα… χτύπησες φλέβα χρυσού (γέλια). Αυτό που ανέφερες, είναι κάτι που πολλοί το ξέχασαν με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύω πως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό, ένα βασικό συστατικό, το οποίο μου μετέδωσαν οι δάσκαλοί μου και προσπαθώ να το περνάω κι εγώ στους μαθητές μου. Αγάπη και σεβασμός, σε αυτό που κάνουμε. Εκεί οφείλονται όλα…»

Ποιες είναι οι εμπειρίες που έχεις αποκομίσει ως τώρα στο εξωτερικό, από τις μέχρι σήμερα συνεργασίες σου;

Ν.Z.: «Διανύω το δεύτερο χρόνο συνεργασίας μου με την ακαδημία και είμαι τυχερός, γιατί έχω τη δυνατότητα να προπονώ άτομα διαφορετικής κουλτούρας από τη δική μας. Κι αυτό μου κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον στην προπονητική.  Έχω την ευκαιρία να προπονούμαι μαζί με μεγάλα ονόματα του χώρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είναι ο Chico Mendes, ένας εξαιρετικός αθλητής και από τους πιο αναγνωρίσιμους στο χώρο της μάχης εδάφους, ο Saeed Esmaeli, διάσημος προπονητής της ελευθέρας πάλης, o Bradley Scott, επαγγελματίας αθλητής του UFC (Ultimate Fighting Championship) και πολλούς άλλους. Για εμένα είναι τρομερή ευκαιρία να εξελιχθώ αυτή τη στιγμή, μιας και νιώθω σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά εμπειρίες...»

Ποιοι είναι εκείνοι που στέκονται δίπλα σου σε κάθε σου βήμα;

Ν.Ζ.: «Έχω την ανάγκη να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και φυσικά τη γυναίκα μου, Άρτεμις, που ζει καθημερινά πλάι μου αυτή τη μεγάλη εμπειρία της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου, σε ό,τι κι αν επιχειρήσω να κάνω…»

Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να επιστρέψεις στη Μυτιλήνη;

Ν.Ζ.: «Έχω μάθει στη ζωή μου, ποτέ να μη λεω ποτέ. Όταν νιώσω ότι περπάτησα το μονοπάτι μου, με μεγάλη μου χαρά θα επιστρέψω στο νησί για να διδάξω ξανά στους παλιούς, αλλά και στους νέους φίλους του αθλήματος, που εκπροσωπώ...»

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey