Έρχονται επαναστατικές αλλαγές στο βάδην!

07/02/2019 - 14:07 Τελευταία τροποποίηση στις 07/02/2019 - 14:52

Θέμα χρόνου θεωρείται η υιοθέτηση από πλευράς Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου της εισήγησης της επιτροπής βάδην, που φέρνει επαναστατικές αλλαγές στο αγώνισμα. Συγκεκριμένα, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το διοικητικό συμβούλιο της IAAF θα την εγκρίνει τον προσεχή Μάρτιο, στη συνεδρίασης του που θα διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ (10-11/3). Έτσι, όλα δείχνουν πως από το 2021 και έπειτα το βάδην δεν θα έχει καμία σχέση με το πώς το γνωρίζαμε, σε επίπεδο αποστάσεων.

Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται επαναστατικές, καθώς είναι πλέον ολοφάνερο πως ακόμα και οι άνθρωποι του βάδην συμφωνούν πως πρέπει να δώσουν νέο ενδιαφέρον, αλλάζοντας τις αποστάσεις , προκειμένου το αγώνισμα να γίνει πιο ελκυστικό. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εξάλλου και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς επίσης και η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε το βάδην να παραμείνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα. 

Πρόεδρος της επιτροπής που εισηγείται τις σημαντικές αυτές αλλαγές είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1980 και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής το ’87 και το '91 στα 20χλμ βάδην, Μαουρίτσιο Νταμιλάνο. Σε αυτήν συμμετέχει επίσης και ο θρυλικός Ρόμπερτ Κορζενιόφσκι, τετράκις χρυσός Ολυμπιονίκης, τρεις στα 50χλμ και μία στα 20χλμ. Κυριότερη αλλαγή αφορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα του βάδην, που επιθυμούν να γίνει πιο σύντομο και ταυτόχρονα πιο δυναμικό, προκειμένου να μην υπάρχει καν σε σκέψη η αποχώρηση του από το ολυμπιακό πρόγραμμα και τα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Σε μια προσπάθεια να υπάρχει ισότητα των φύλων αναφορικά με τα αγωνίσματα μεταλλίων, προέχει για την επιτροπή να αλλάξουν οι αποστάσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Να προκύψουν δηλαδή δύο αγωνίσματα, σε άνδρες και γυναίκες, σχετικά πανομοιότυπα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα τα 50χλμ ανδρών και τα 20χλμ γυναικών. Η πρόταση αφορά στην σταδιακή αλλαγή των αποστάσεων αυτών, ώστε να γίνουν αρχικά 30χλμ στους άνδρες, παραμένοντας ως το 2021 20χλμ για τις γυναίκες. Ακολούθως, από το 2022 προτείνεται η τελική μορφή των δύο αγωνισμάτων να είναι 10χλμ για τις γυναίκες και 30χλμ για τους άνδρες. Η εισήγηση προβλέπει υλοποίηση του νέων δεδομένων στο βάδην τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τέλος, φαίνεται πως στη ζωή των πρωταθλητών και των πρωταθλητριών του βάδην θα μπει το ηλεκτρονικό τσιπάκι! Αυτή είναι η τρίτη εισήγηση της επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των κριτών. Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό αυτό τσιπ θα τοποθετείται στο παπούτσι κάθε αθλητή ή αθλήτριας, βεβαιώνοντας ότι βαδίζει σωστά και ότι δεν χάνει την επαφή με το έδαφος (δεν τρέχει δηλαδή). Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2021.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey