Χ. Κοτοπούλης: "Καλύτερα να προλάβουμε έναν τραυματισμό παρά να τον θεραπεύσουμε"

03/11/2022 - 09:32 Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2022 - 17:42

Ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Χρυσοβαλάντης Κοτοπούλης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Γιώργου Μαρμαλέκα στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm «Μπάλα στον Αέρα», μιλώντας για τους τραυματισμούς και κυρίως για την πρόληψη αυτών.

Αρχικά, τόνισε ότι η αντίληψη που υπάρχει είναι ότι η επίσκεψη γίνεται στον φυσικοθεραπευτή μετά από τον τραυματισμό, όμως στην πράξη η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα για την πρόληψη αλλά φυσικά και την αποκατάσταση τραυματισμών και δυσλειτουργιών.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους στους οποίους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι τραυματισμοί και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο, αναλύοντας τρόπους  για την πρόληψη αλλά και το τι μπορούν να κάνουν οι αθλητές και αθλήτριες για να βελτιώσουν τις ικανότητες τους .

Απαραίτητο υπογράμμισε είναι να γυμνάζονται όλοι υπό τις οδηγίες ειδικών, είτε προπονητών, φυσικοθεραπευτών, γιατρών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.

Ακόμη, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους αθλητές-τριες, τους προπονητές και τις ομάδες γενικότερα, για την ορθή ενημέρωση τους και την εφαρμογή προγραμμάτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τραυματισμοί.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην «εποχή covid» η οποία επέφερε αυξημένα προβλήματα λόγω της παρατεταμένης απραξίας αλλά και στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα long covid συμπτώματα.

Τέλος, ο κ. Κοτοπούλης έκανε λόγο για το τι πρέπει να κάνουν οι αθλητές, τόσο στην προπόνηση αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα τους δίνοντας σχετικές οδηγίες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey