Τι σημαίνει η εις βάρος της "in rem" δίωξη

24/06/2014 - 15:50

law_soccer1Τους νομικούς όρους, για τους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στις πέντε ΠΑΕ της Super League, μεταξύ αυτών και η ΑΕΛΚ, στην υπόθεση των "χειραγωγημένων" -βάσει της UEFA- αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, προχωρούν από το πρωί οι ρεπόρτερ στα δημοσιογραφικά γραφεία, σε μια προσπάθεια να επεξηγήσουν σαφέστερα την εξέλιξη της υπόθεσης.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ στην τηλεοπτική "Δίκη" του ΣΚΑΙ από τον Κυριάκο Θωμαΐδη, ο αθλητικός εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης άσκησε ποινικές διώξεις "in rem" σε πέντε ΠΑΕ της Super League. Σύμφωνα με τη νομική επιστήμη, το λατινικό "in rem" μεταφράζεται "εναντίον πράγματος". Η δίωξη δηλαδή που ασκείται στις πέντε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες αφορά το επίμαχο γεγονός για το οποίο κατηγορούνται. Δεν είναι δηλαδή "in personam", "εναντίον προσώπου", που ενδεχομένως να συμμετείχαν σε αυτό.

Η συγκεκριμένη δωξη, στη νομική ορολογία, αποκαλείται και "αποπροσωποίητη". Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο αθλητικός εισαγγελέας δεν έχει προσωποποιήσει τις ευθύνες, κάτι το οποίο θα προκύψει ή δε θα προκύψει μετά και την έρευνα του ανακριτή, στον οποίο θα διαβιβαστεί η υπόθεση. Θυμίζουμε ότι οι ποινικές διώξεις αφορούν χειραγώγηση αγώνων και σε όλες τις περιπτώσεις ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες παραγόντων και ποδοσφαιριστών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey